NaslovnicaINSPIRACIJAINTERVJURajan i Franka su...

zadnje objave

Rajan i Franka su partneri u poslovnom i privatnom životu, a ovo je njihova priča!

Rajan i Franka su dvojac koji dolazi iz Labina u Istri, a bave se snimanjem fotografija lijepih prostora i arhitekture. Njihova tvrtka Koridor 27 specijalizirana je za fotografiju interijera i arhitekture sa sjedištem u Hrvatskoj ali s dostupnošću širom svijeta. Svakodnevno surađuju s dizajnerima interijera i arhitektima. Rajna i Franka su nam otkrili sve o njihovom radu i strašću za interijerima i arhitekturom!

Za početak možete se predstaviti i reći nam tko su Franka i Rajan?

Mi smo Rajan Milošević i Franka Santaleza, partneri u poslovnom i privatnom životu. Volimo sve oblike umjetnosti pa tako slobodno vrijeme koristimo za lutanje po festivalima i koncertima, izložbama i “binge watchanje” Mad Mena. Postoji mogućnost da će Franka jednog dana potrošiti sav novac na kupnju knjiga i ploča, a Rajan na dobre tenisice. Rajan bi mogao satima (bolje reći – danima) promatrati velike valove i uživati u neveri.

Iako smo zbog prirode posla stalno na cesti i praktički živimo u autu, nema nam većeg gušta od planiranja sljedećeg putovanja i odmora!

 

Rajan i Franka

Radna atmosfera: Hotel Esplanade

Bavite se snimanjem fotogorafija interijera i arhitekture, kako je započela vaša priča?

Jednostavno se dogodilo, pronađeš se u tom aspektu fotografije koji ti nekako najviše leži. Krenulo je pred otprilike 8 godina s fotografiranjem malih apartmana, a pošto je Rajan veliki perfekcionist i ima oko za detalje, počeo ga je sve više taj vid fotografije zanimati. Kao onda, tako i danas, uživamo u lijepim i posebnim prostorima te se trudimo dočarati pravu atmosferu. Od 2015. godine kada je Rajan bio na usavršavanju fotografiranja interijera i arhitekture u Dubaiu pod vodstvom svjetski poznatog fotografa Mike Kelleya, striktno i jedino time se bavimo, a kako su klijenti sve zadovoljniji i preporučuju nas, tako i dolaze sve veći projekti.

Osnovali ste i tvrku Koridor 27 koja posluje širom svijeta, kako ste postigli takav uspjeh?

Iako smo odradili poslove za velike svjetske dizajnere interijera, i dalje nam većina projekata dolazi od domaćih ljudi. Sretni smo da živimo u kraju koji se konstantno razvija i svakim danom nailazimo na fantastične prostore i arhitekturu. Većina poslova nam zapravo dolazi preporukom što nam je najveća pohvala i poticaj. Smatramo da se jedino konstantnim kvalitetnim radom i profesionalnim pristupom može napredovati, što je nama donijelo brojne suradnje s priznatim arhitektima i hotelima. Istina, ne bi se žalili da zimu provedemo radno u toplijim krajevima! 😀

Zašto Koridor 27, krije li se iza toga neka priča?

Htjeli smo zvučno ime koje može biti istovremeno domaće i internacionalno, a da ima poveznicu s interijerima i arhitekturom. U labinskoj čakavici “koridor” označava hodnik, što nam se učinilo super pošto je Labin rudarski grad koji počiva na brojnim koridorima. Broj 27 nam se provlači kroz razne životne aspekte, počevši od naših rođendana (oboje smo rođeni 27.), datuma osnivanja tvrtke i ostalih slučajnosti, a i generalno nam se sviđa broj!


Kako izgleda jedan vaš projekt ili jedan dan na poslu, od početnih priprema do finalnog proizvoda?

U početnom dogovoru s klijentom definiramo datum, mjesto i vrijeme. Ako smo u mogućnosti i projekt to zahtjeva, volimo posjetiti samu lokaciju prije fotografiranja kako bi dobili dojam o prostoru i razradili koncept. U toj fazi nam je bitno znati kakvi su odnosi svjetla i sjene, da li se neki arhitektonski detalj posebno ističe u određeno doba dana kako bi mogli maksimalno iskoristiti prirodno svjetlo.

Za samo fotografiranje nam je potrebno dan ili dva (ponekad i više, ovisno o kompleksnosti arhitekture). Započinjemo s obilaskom prostora i tada radimo detaljni plan samog fotkanja. Najprije pronađemo idealan kadar, slijedi styling prostora i kad je svaki detalj na svom mjestu – krećemo fotografirati. Uz prirodno svjetlo koristimo i dodatnu rasvjetu kako bi naglasili sve bitne značajke prostora. Ako je potrebno, dodatnom rasvjetom možemo stvoriti jutarnju/večernju atmosferu neovisno o dobu dana, a za jednu fotografiju nam je ponekad potrebno i do dva sata.

Pri obradi pazimo na dosljednost boja, kontrast i sve ono da prostor prikažemo realnim, a opet vizualno atraktivnim, baš kako je i dizajniran. Nakon svega, Franki preostaje odabir i prilagodba fotografija, tekstovi i planiranje objava po društvenim mrežama, te zabavne logističke i birokracijske stvari. 🙂

Od kuda tolika strast za arhitekturom i interijerom, a prije svega i fotografijom?

Arhitektura nas svih okružuje u svakodnevnom životu. Interakcija čovjeka i prostora je ustvari esencijalno značajna, a mi jednostavno volimo to zabilježiti našim fotoaparatom. Gušt je biti dio predivnih projekata i nema ništa bolje nego konstantno se “hraniti” lijepim stvarima oko sebe.

Imate li neku anegdotu, pozitivno ili negativno iskustvo u kojem ste se našli prilikom snimanja nekog prostora?

Svaki dan nam je drugačiji i nosi zanimljive priče. Dogodilo nam se da smo vozili 700 km do Korčule i unatoč dobroj prognozi, padala je kiša i idući dani nisu bili obećavajući, pa smo se vratili doma bez obavljenog posla.

Imali smo situaciju gdje nam je čovjek popio bocu vina koja je stajala kao detalj u ljetnoj kuhinji, a i lokalne mačke (i galebovi) su često opasne jer nam kradu hranu sa stola. 😀

Zanimljivo iskustvo je bilo fotografirati lobby hotela gdje se konstantno kretalo stotinjak ljudi koji su uletavali u kadar i sjedali okolo u već namješteni set. Post-produkcija je bila itekako zahtjevna!

Što ili tko vas najviše inspirira u poslu?

Inspiriraju nas svakodnevne stvari koje nas okružuju, počevši od glazbe, filmova, ostalih kreativaca s kojima smo u kontaktu… U svemu pronalazimo ono najbolje pa nam indirektno to može donijeti neku novu ideju.


Koji je bio vaš prvi projekt kao tima, te kakve projekte spremate u budućnosti?

Prvi zajednički projekt nam je bila kuća za odmor u središnjoj Istri, ako se ne varamo. Trenutno imamo dogovoreno par zanimljivih dizajnerskih projekata po Dalmaciji pa se tome radujemo i nadamo dobroj prognozi haha! Lagano popunjavamo raspored za rujan, a u međuvremenu ćemo odraditi i mini godišnji.

I za kraj moram pitati kakvi su vaši planovi za budućnost, spremate li nešto novo ili ostajete vjerni svom poslovanju upravo ovakvom kakvo je sad?

Poslovanje je do sada išlo odlično, tako da ostajemo vjerni istom konceptu. Usput finaliziramo novu web stranicu koja bi uskoro trebala biti online, a ono najbitnije je da organiziramo vlastitu radionicu fotografiranja interijera i arhitekture početkom listopada koja je jedna od rijetkih takve vrste na ovim prostorima. Jedva čekamo zajedničko druženje i dijeljenje iskustava s našim kolegama! Sve informacije i prijave biti će objavljene na novom webu.

Rajana i Franku i njihov rad možete pratiti na Facebook i Instagram profilu, te službenoj stranici Koridor27.

Foto: privatni arhiv

Pripremila: Ines Cunjak

 

ZADNJE OBJAVE

PRATITE NAS

24,000ObožavateljiLajkaj
10,000PratiteljiSlijedi
108PretplatniciPretplatiti

Ne Propusti

POPULARNI TAGOVI

POPULARNE KATEGORIJE