Putujemo Hrvatskom: Papago Park u Červaru kraj Poreča
P

Šetajući porečkom rivom prije dvije godine, susrela sam se i fotografirala s arom araraunom, velikom južnoameričkom papigom prekrasnih nijansi. Zove se Thiago! Taj mali samozatajni kutak dugačke šetnice nemoguće je bilo ne primjetiti. Skromni vlasnici dozvoljavali su svima da priđu, raspitaju se, razgovaraju, fotkaju bez ikakvih obveza, samo prilog po želji. Tako je zapravo, počela priča to jest najava onoga što je uslijedilo.

Otvorio se prvi tematski park ptica na ovim prostorima, zvučnog imena – Papago Park.

Modrožuta ara

Nalazi se u Červaru kraj Poreča i prostire se na 30 000 m2, a za sada imaju oko 30 vrsta ptica to jest, približno 200 jedinki. Većina parka stvorena je vlastitim rukama, realizacija je trajala čak sedam godina i ništa nisu prepuštali slučaju. Zamisao je bila da prostor bude „eco friendly“, napravljen od prirodnih materijala, sve uklopljeno u okoliš, a tu su i solarni kolektori, drvena ograda ručne izrade koja okružuje cijeli park i svi ostali prirodni materijali. Samo izrada šetnice trajala je skoro godinu dana, sa njome se počelo, a vizija kako će izgledati cijeli park je naravno, već postojala. Tri montažne drvene kućice i paviljon, jedino su nastambe od metala jer tako mora biti. Kako se radi o eko parku, postoji i kompostana za lišće i travu pomoću koje dobivaju „komposnu juhu“  za prihranu biljaka tj. prirodno gnojivo. Da napomenem i to da su sve oznake u parku prekrasno ručno izrezbarene, od drveta, čak i one informativne kraj svake nastambe, ime ptice na pet jezika, odakle potječe i ostalo.

Modročela amazona
Crvenomodra ara

Otvoreni su za posjetitelje od prvog srpnja i u planu je da bude dostupan tokom cijele godine. Postavljena je drvena kućica u kojoj ćete moći potražiti osvježenje po pristupačnim cijenama, sjesti i odmoriti uz jezerce sa slapom, a nakon što uđete nitko vas vremenski ne ograničava. Možete unutra provesti sate, ali valja imati na umu da je hranjenje strogo zabranjeno jer svaka vrsta ima svoju prehranu i redoslijed kojeg se treba pridržavati, te isto tako pušenje u parku dozvoljeno NIJE jer ptice imaju jako osjetljive dišne organe. Dovođenje drugih životinja  nije moguće radi širenja nekih vrsta zaraza među životinjama jer ptičji svijet funkcionira malo drugačije, da ne kažem okrutnije.

Puno je tu edukacije i truda, strpljenja koje običan laik ne može niti zamisliti. Ali zato može posjetiti ovo čarobno mjesto, zabaviti se i prije svega educirati. Ni sama nisam svjesna koliko sam novih informacija upila tog ljetnog popodneva, zaista je nemoguće opisati riječima, morate se sami uvjeriti u to.

Ružičasta nimfa
Bijeloobrazni turako

Da ne otkrivam baš previše detalja o vrstama i onome što vas čeka u Papago Parku, reći ću vam samo da ovaj projekt i ostvarena ideja pomaže očuvanju rijetkih vrsta ptica, neke su uzgojene od strane vlasnika, neke su poklonjene parku… a najbitnije od svega jest da su jako zbrinute, maze ih, paze, svaka ima svoju prilagođenu prehranu i njegu.

One jesu u kavezima, ali njihove nastambe su dovoljno velike za slobodan let i skrivanje od nepovoljnih vremenskih uvjeta i imaju osigurano mjesto za trenutke njihovog prirodnog razmnožavanja.

Iskrena i topla priča, o jednoj obitelji koja je imala velike želje i snove, baš poput svih nas. Godine rada i truda, posustajanje nikada! Imali su viziju i cilj do kojeg su mukotrpno došli, te tako pružili nešto sasvim novo i do sada ne viđeno na ovim prostorima.

U netaknutoj prirodi nastalo je ovo čarobno mjesto gdje će ptice sretno živjeti, a vi ćete uživati u njihovom društvu i naučiti ponešto o svakoj. Dopustite da vam osoblje ispriča planove o budućnosti, predstavi nove ideje, pokaže sav taj rad,trud i ponos koji obećajem vam, nikoga neće ostaviti ravnodušnim.

Branka Čolić i Thiago

Više pogledajte na službenoj internetskoj stranici – PAPAGO – PARK.

Pripremila: Branka Čolić 

Instagram profil: ŠTIKLOM PO SVIJETU

KONCEPT MAŽARspot_img

novosti

povezani članci