Putujemo Hrvatskom: Cres na jedan dan, nova avantura Branke Čolić
P

Kako ti zvuči ideja o Cresu na jedan dan? Još pogotovo što se do njega može i preko otoka Krka kojeg više ne plaćamo, a tako nam je blizu! Odlično jelda?! Budi svjestan činjenice da ga ne možeš obići cijeloga u jednom danu, puno je tu vijugavih cesta i prekrasnih mjesta, skrivenih uvalica… Ako se kao ja moraš zaustaviti kraj svega što je fotogenično, to jednostavno nije moguće!

Vratimo se na bitno to jest krenimo od početka kako je izgledao naš jednodnevni izlet po otoku. Prva stanica, gradić Beli skroz na sjeveru otoka. Ovo naselje jedno je od najstarijih i u prošlosti najvažnijih na otoku Cresu, osnovano prije otprilike 4000 godina. Najviše se razvijalo u doba Rimskog carstva jer su ovdje građene utvrde za kontrole pomorskih prolaza.

Postoji legenda o mjestu koja kaže da ga je posjetio ugarski kralj Abel (Bela) IV davne 1265. godine, koji se nakon pobjede nad Mongolima sakrio na Grobničkom polju. Njemu u čast mještani su u kamenom zidu isklesali njegovu glavu i mjestu dali ime – Beli. Danas je ovo malo naselje turisticki orijentirano za obiteljski turizam, ima dobro zaštićenu lučicu i lijepu šljunkovitu plažu.

Susretati ćete ovce uz cestu, malo opreza nije na odmet a jako se vole maziti, čak prilaze same!

Sljedeće zaustavljanje bilo je turističko naselje Valun koje se smjestilo između dvije prekrasne šljunkovite plaže južno od grada Cresa.

Pauza za kupanje u najtoplijem moru ove godine, ipak je temperatura taj dan prelazila 35, a ja baš izaberem dan kada ću na izlet!?! 😀 Bez obzira na pretoplo more za moj ukus, godilo je kako god okreneš. A onda je moja tvrdoglava glava, po najvećem zvizdanu i najjačem suncu htjela da idemo put Lubenica!

Jednostavno moram, želim to, nisam taj pogled vidjela punih šest godina. Ona litica visoka 378 metara i pogled na plažu Sv.Ivan meni su nešto najdivnije u Hrvatskoj! U top pet najljepših plaža definitivno!

Doduše, prije šest godina smo sredinom kolovoza obarali rekorde spuštanjem i penjanjem do iste, a ovoga puta se izvukao jer nismo imali prikladnu obuću, a tu je i pas… Bili smo i mlađi, tako on tvrdi, samo da se izvuče! 😀

Kompromis jel, niz fotografija u mome stilu, pauza za ručak, šetnja po mjestu, vidikovac i doživotno lijepe uspomene.

Vraćamo se nazad i stajemo kraj kućice sa oznakom na kojoj piše “sladoled od smokve”. Opet moram jer, smokve su mi najdraži dio ljeta i ako me slučajno izgubiš iz vida, sigurno pod nekim stablom berem iste! Prirodni sladoled od suhih smokava, jabuka i meda je fantastičan, a mi nastavljamo dalje. Vraćamo se po osvježenje u Valun jer priznali mi to ili ne, “ubilo” nas je sunce. Imaš volju i želju da nastaviš lutati dalje a onda te samo vrućina poklopi, kao da ti kaže “nećeš ti niđe”! 😀

Za kraj, ostavili smo si šetnju po gradu Cresu. Ovdje smo već nekoliko puta bili, a sa obzirom da je bio prvi dan u mjesecu kolovozu, grad je bio skoro pa prazan. Najveće je mjesto na istoimenom otoku i broji oko 2500 stanovnika. Smjestio se u zaljevu te tako brodovima pruža sigurno utočište od lošeg vremena, a time je omogućio razvoj ribarstva, pomorstva i brodogradnje. Stara jezgra grada pravi je labirint uskih ulica, koja je nekoć bila opasana visokim zidinama i u grad se moglo ući kroz tri gradska vrata.

U sredini grada nalazi se glavni gradski trg Frane Petrića koji je u prošlosti i danas, centar svih društvenih i kulturnih zbivanja u gradu. Još jedna od posebnosti ovdje u blizini autobusnog kolodvora je svakako Crkva Sv.Frane, podignuta u 15.stoljeću. Stoljeće kasnije ona se proširuje i dobiva renesansnu kapelu, a tu je i istoimeni samostan. Drveni reljef Bogorodice s Djetetom djelo je Andrea da Murana, datira iz 15.stoljeća i posebno se ističe u njenoj unutrašnjosti. 

Dan se primakao kraju, jedna lijepa avantura okupana jakim suncem je iza nas. Memorija puca od prekrasnih fotografija, a uvale koje nismo stigli obići, pričekati će neko drugo vrijeme, kao i šarmantni Osor na jugu koji čeka da još koji put prošetam njegovim ulicama…

Doviđenja tebi koji si toliko blizu, a tako si čaroban i znam da to radiš namjerno jer znaš da ću ti se vratiti!

Fotografije i tekst: Branka Čolić / Instagram profil: ŠTIKLOM PO SVIJETU 

KONCEPT MAŽARspot_img

novosti

povezani članci