Promocija slikovnice “Rigo Janči” priče o jednoj ljubavi i jednom kolaču!
P

Riječki Peek&Poke – Muzej djetinjstva poziva 21. ožujka u 18 sati bit će domaćin promociji slikovnice “Rigo Janči – Ljubav kao slatko nadahnuće“ Priča o jednom kolaču i jednoj ljubavi!

Kroz priču o jednom uspjehu i jednoj ljubavi autorica Anđa Marić vodi nas kroz jednu povijest, naravno prilagođenu djeci. Bogato ilustrirana perom Stjepana Lukića, na prvi dan proljeća, predstaviti će prvu slikovnicu za djecu, čija je ideja nastala u glavi jednog članova Peek&Poke – muzeja djetinjstva.

21.3. 2019. s početkom u 18:00 premijerno će biti predstavljena slikovnica u nazočnosti glavnih kreatora ove specifične slikovnice: Anđe Marić, Stjepana Lukića i nakladnika “Uliks” iz Rijeke i moderatora programa. Uz uvodne riječi i razgovor s autorima, promotivnu prodaju i potpisivanje, za okupljene će biti posluženi, a šta drugo nego kolač “rigojanči”.

Dodani šlag na “kolaču” pružit će polaznici glazbene škole Ivan Matetić Ronjgov, koji će se pridužiti promociji slikovnice i ujedno pozdraviti prvi dan proljeća.


Znate li što je rigojanči? Rigojanči je kolač koji je svoje neobično ime dobio po slavnom romoskom violonistu koji je na prelazu s 19. u 20. stoljeće bio velika zvijezda – Jancsi Rigó. Kolač je stigao u Rijeku iz Mađarske, u periodu dok je Rijeka bila pod ugarskom vlašću. U to vrijeme, Clara Ward – bogata američka nasljednica, bila je ikona društvene elite tadašnjeg svijeta. Međutim, ostavši bez oca u ranoj dobi i njen mizeran život u Belgiji naveli su je na odlazak u Pariz, gdje se htjela skloniti od skandala i dvorskih spletki. Tada je upoznala Riga Jancscija i pobjegla s njim, a njihovo tajno vjenčanje i zajednički život bio je prvorazredni skandal. Ovaj celebrity par pratili su tračevi po cijeloj Europi, Clara je počela nastupati u kabareima i salonima te su je smatrali „ljepoticom s razglednica“, a njemački car Wilhelm II je čak i zabranio objave njezinih fotografija jer je smatrao da njena ljepota i stav ugrožavaju moral. Rigo i Clara su bili toliko popularni da su Mađari izmisli kolač nazvan njegovim imenom – rigojanči. Nitko ne zna zasigurno gdje je točno nastao rigojanči – u Parizu ili Beču, ali Mađari su dosta sigurni da je nastao upravo u Remi Hostelu – danas hotel National, u tadašnjoj Pešti, kada je Rigo zamolio kuhare da pripreme nešto posebno za njegovu Claru.

Ulaz na promociju je slobodan!


Foto: Peek&Poke

Pripremila: Stilueta

KONCEPT MAŽARspot_img

novosti

povezani članci