13.8 C
Rijeka
Srijeda, 21 listopada, 2020

Novo jesensko ruho Piko30 trgovine na Brajdi u Rijeci

PIK Rijeka vam želi dobrodošlicu u novouređeni Piko kutak, gdje je za kavu i slatko uvijek dobar trenutak! Novo Piko ruho i prepoznatljivu riječku kvalitetu...

Premijera u riječkom Zajcu, “Plamteća voda” ima snažnu poruku i jaku energiju

Svega mjesec i pol nakon premijere baleta „Čipka“, baletni ansambl HNK Ivana pl. Zajca najavio je jučer i svoju novu premijeru, baletno-plesnu „Plamteću vodu“ glasovitog europskog i svjetskog koreografa Andonisa Foniadakisa, koja je dio programskog pravca Doba moći projekta EPK-Rijeka 2020, a na programu je 27. srpnja 2020. u 21 sat.

- Advertisement -

Kako je naglasila ravnateljica riječkoga Baleta Maša Kolar, protekla dva mjeseca bila su vrlo intenzivna i plodonosna za baletni ansambl koji je na vrhuncu spremnosti i jedva čeka ponovno izaći pred publiku.

„Zahvaljujući projektu EPK, ansambl je ponovno, po drugi put, radio s koreografom koji je prominentno ime, osobnost koja plijeni pažnju u europskom i svjetskom plesnom svijetu te zahvaljujući kojem se i riječki ansambl pozicionira na europskoj plesnoj sceni. Međutim, s Andonisom Foniadakisom vrlo je zatjevno raditi, on je autor i koreograf koji plesače dovodi do fizičkih i mentalnih krajnosti, ali i savršenih rezultata“, rekla je Maša Kolar.

Govoreći o svojoj novoj predstavi, Andonis Foniadakis koji je s riječkim ansamblom prije godinu dana ostvario inovativan i začudno atraktivan ples na trampolinima uz Ravelov „Bolero“, naglasio je kako je „Plamteća voda“ prvo dobila naslov, spoj kontradikcija, kao polazišnu ideju nakon koje je krenuo u promišljanje projekta.

„Budući da radimo u posebnim uvjetima i vrlo izazovnom vremenu obilježenom pandemijom, koje se u predstavi izravno ne dotičemo, moja je ideja bila upravo naglašavanje suprotnosti, kao što su voda i vatra, te kroz koreografiju i pokret ispričati ono što postoji od početka svijeta pa sve do aktualnog trenutka: nesigurnosti, nestabilnosti, fragilnost i ranjivost ljudskog roda koji pak zajedništvom postaje iznimno moćna snaga koja uspijeva preživjeti. Taj vječni proces sukobljavanja suprotnosti nastojao sam izraziti kroz metaforičke slike podcrtane vrlo jakim emocijama, te se nadam da će ih i publika osjetiti“, rekao je Andonis Foniadakis. 

Članovi ansambla Marta Kanazir, Maria Matarranz, Svebor Zgurić i Nicola Prato složili su se da je rad na projektu bio, i fizički i mentalno, ekstremno zatjevan te pomicao njihove osobne granice, ali da je istodobno i upravo zato bio posebno inspirativan i motivirajući. Nakon razdoblja izolacije, a u vremenu neizvjesnosti, koji nas je sve promijenio, odgovornost je umjetnika, kako kažu, da reagiraju i u vrijeme krize pošalju svoju, umjetničku poruku.

Andonis Foniadakis je potom naglasio kako žele poslati poruku da svijet naprosto ne može bez umjetnosti, i to ne samo stoga što mnogim umjetnicima egzistencija ovisi o mogućnosti stvaranja, već zato što je umjetnost ogledalo svijeta koji se prema tom odrazu može korigirati, te slati osjećaj i viziju nade.

Direktorica EPK – Rijeka 2020 Irena Kregar Šegota rekla je kako je predstava dio programskog pravca Doba moći, jer iako se ne bavi poviješću, postavlja pitanja cijeloj civilizaciji i otvara važne teme poput vode kao jednog od resursa bez kojih život nije moguć.

Uz dramaturga i koreografa Andonisa Foniadakisa, autorski tim čine skladatelj Julien Jean-Pascal Tarride, scenograf i oblikovatelj svjetla A. Birmpilis & CO. te kostimograf Anastasios Soforoniou (za Mesvor Consulting Ltd.). A plešu redom članice i članovi riječkoga Baleta Emanuel Amuchastegui, Marta Kanazir, Ksenija Krutova, Maria Matarranz de las Heras, Laura Orlić, Carlos Huerta Pardo, Tilman Patzak, Morgan Perez, Nicola Prato, Tea Rušin, Ali Tabbouch i Svebor Zgurić.

Fotografije:  Fanni Tutek Hajnal

ZADNJE OBJAVE

Rezultat Facebook darivanja, naušnice UnikAt 1997 idu…

Antonela Tomić ima razloga za slavlje, već dvadeset i tri godine kreira nakit koji vole pripadnice nježnijeg spola svih generacija. “Budi posebna, budi svoja, budi unikat”,...

Avon Anew. Znanost iza vaše najbolje kože.

Avonova Anew linija za njegu kože prva je u prodaji u Brazilu i dokazani pionir u industriji njege kože. Prva je marka koja je...

PRATITE NAS...

22,125ObožavateljiLajkaj
6,295SljedbeniciSlijedi
20PretplatniciPretplatiti

NE PROPUSTITE

Grad znanja: Kava, kolač, dinamika Nine Čeh

Nina Čeh znanstvenica je koja odrasta u Istri i nakon završene opće gimnazije u Srednjoj školi u Buzetu 2008. godine upisuje Građevinski fakultet na...

Jeste li čuli za pero®? Otkrivamo sve o uspješnoj poduzetničkoj priči iz Matulja!

Nešto je posebno u obiteljskim firmama koje ujedine snage kako bi osvojile tržište i predstavile nešto novo, svježe, posebno. Posebna je strast u pojedincima...

U odličnom društvu prijatelja, partnera i suradnika proslavili smo Stiluetin sedmi rođendan!

Porsche Inter Auto Rijeka jučer je poprimio novo ruho, proslavili smo sedmi rođendan, a broj sedam inspirirao nas je da proslava bude u znaku...