ZTC

O Brijunima bi se moglo jako puno pisati, od prekrasne slike prirode, mirisa mora i neuobičajenog krajolika Brijuni su zasluženo dobili status Nacionalnog parka. Nalaze se nekoliko kilometara od istarske obale nasuprot Fažane, a sastoje se od 14 otoka i otočića ukupne površine 33.9 km kvadratna.

ZTC

Brijuni su nastali odvajanjem od nekadašnjeg istarskog kopna, a dva najveća otoka su Veliki Brijun i Mali Brijun, dok su oni manji Sveti Marko, Gaz, Okrugljak, Šupin, Šupinić, Galija, Grunj, Vanga, Madona, Vrsar, Kozada i Sveti Jerolim. Brijuni su bili i ostali sinonim za ugodu odmora, u prošlosti Brijune su posjećivali državni službenici i članovi aristokracije, što samo još jednom dokazuje istinsku vrijednost ovog mjesta. Brijuni su prepoznati kao odredište koje pruža udobnost odmora u neposrednoj blizini prirodne ljepote.


Uz svoju zanimljivu i dugu povijest, dolazak na Brijune bila je i potvrda društvenog statusa,  no danas živimo u nekom drugom vremenu pa dolazak na Brijune je puno jednostavniji, a prekrasna priroda je i dalje ostala očuvana.

Otočje ima više lica i krije mnoštvo zanimljivosti gdje će svatko pronaći nešto po svom guštu, pa tako se na otočnom kamenu mogu vidjeti otisci dinosaura, mezozojskih gmazova, a zbirke koje čuvaju brijunski muzeji otvaraju stranice arheoloških i kulturno-povijesnih zanimljivosti, a tu su i kopije fresaka i glagoljaških natpisa. Flora i fauna je zbog utjecaja čovjeka da je učini što uređenijom vrlo specifična. Velika većina krajolika ima mediteranska obilježja, a utvrđeno je i postojanje gotovo šestotinjak autohtonih i alohtonih vrsta. Jeleni lopatari i aksisi, mufloni, pauni i zečevi slobodno šetaju parkom i vrlo su poznati dio brijunskog identiteta, a na Velikom Brijunu nalazi se i Safari park u kojem se mogu vidjeti zebre, slonica Lanka, indijsko govedo, nojevi… te autohtoni stanovnici Etno parka istarsko govedo, koza, istarksa ovca pramenka i istarski magarac. Ne smijemo zaboraviti ni to da je 80% Nacionalnog parka more koje se može pohvaliti bogatom faunom, a posjetitelji se najviše raduju morskoj kornjači i plesu dupina. Brijune možete istražiti i elektromobilom i biciklom, a osim toga možete uživati u vožnji turističkim vlakićem te zaigrati tenis, odbojku ili nogomet na predviđenim terenima.

Povijest je učinila svoje i svako povijesno razdoblje na Brijune je ostavilo trag, zbog toga su i vrlo posebni, a nama je drago da Hrvatska ima mnogo predivnih mjesta u kojima možemo uživati.

Foto: Ivor Mažar

Pripremila: Stilueta

Kancelarija bar