Posjetili smo otvorenje izložbe povodom obilježavanja 25. godišnjice Hrvatsko-turskog društva Rijeka
P

Danas je na Korzu u Rijeci održano otvaranje izložbe povodom obilježavanja 25. godišnjice Hrvatsko-turskog društva Rijeka.

Izložba se odvija uz potporu predsjednika Republike Hrvatske g. Zorana  Milanovića, pod pokroviteljstvom Veleposlanstva Republike Turske u Zagrebu, Primorsko goranske županije i Grada Rijeke.

Organizator izložbe je Hrvatsko-tursko društvo Rijeka, jedno od najaktivnijih društava u Hrvatskoj čiji će presjek aktivnosti i projekata, u proteklih 25 godina, biti vidljiv upravo kroz ovu izložbu. Na 10 dvostranih postamenata, prikazuju se različite tematske cjeline, a Društvo organizacijom ove izložbe ostvaruje ciljeve boljeg upoznavanja i zbližavanja u različitosti koja nas čini bogatijim i sretnijim društvom, a Rijeku – Lukom različitosti. Izložba ostaje otvorena do 06. travnja 2021.

Glavna urednica izložbe je Esma Halepović Đečević, izložbu je lektorirala Danijela Samardžija, za prijevod je bio zadužen Martin Mayhew dok dizajn potpisuje Martina Perkušić.

Izvori fotografija su arhiva HTDR te arhivska građa  Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja. Autori fotografija su: Mirjan Lončar, Ivor  Mažar, Kristijan  Vučković, Viviana Lokmer Šulina i Vesna Lukanović.

Predsjednik Hrvatsko-turskog društva Rijeka g. Zlatana Bakalovića u uvodnom je govoru naglasio: ”Zahvaljujem se svim pojedincima, institucijama, predstavnicima uglednih znanstvenih i akademskih zajednica, domaćih i inozemnih, koji su se odazvali pozivu za organizaciju naše izložbe kako bi obilježili 25 godina kontinuiranog rada. Siguran sam da će grad Rijeka, kao europska prijestolnica kulture, i nadalje ostati otvoren svim vidovima suradnje između naše dvije zemlje. Pozivam vas da zajedničkim otvaranjem današnje izložbe pošaljemo upravo poruku suradnje.”

Pročelnik Odjela za kulturu Grada Rijeke g. Ivan Šarar izjavio je: ”Iz ovih panoa vidi se koliko su duboke veze između Rijeke i ove euroazijske velesile. Mi nikada nismo bili u onom području koje je zahvatilo Osmansko carstvo, ali smo uvjek bili na granici, kao što smo uvjek na granici svega. Tih pola tisutljeća blizine koja se prelila, što izravno u našu kulturu, što u kulturu naših susjeda vidljivo je u jeziku, gastronomiji i glazbi”.

Zamjenik župana PGŽ g. Petar Mamula:   

”Mi u PGŽ se susrećemo s puno udruga i puno nacionalnih zajednica kojih je 22 na našem područja i veliki dio njih podupiremo. Drago mi je primjetiti da Rijeka i PGŽ, osim što se diče tolerantnošću, različitošću i multikulturalnošću, mogu ponijeti još jednu titulu, a to je da smo grad i regija prijateljstava za koje je u dobrom djelu zaslužan naš prof. Simonić koji stoji iza dobrog djela formaliziranja inicijativa prijateljstava sa zemljama i kulturama koje su veće od nas i od kojih možemo puno naučiti.”

Fotografije: Ivor Mažar

KONCEPT MAŽARspot_img

novosti

povezani članci