ZTC

Koliko vremena dnevno provodimo uz mobitel, a točnije uz Instagram? Provedeno je bezbroj upitnika koji zapravo negiraju tu činjenicu da mi doručkujemo, ručamo i večeramo uz storije i live streamove naših poznanika, prijatelja i poznatih influencera. Zašto negiraju? Jer se mi iz nepoznatog razloga bojimo prihvatiti činjenicu da je Instagram ušao u naše živote poput uragana, samo što svojim dolaskom je uzrokovao ubrzani razvoj nekih od sfera ljudskih djelatnosti, a ne njihovo pustošenje i razaranje. Osim za ubrzanje razvoja određenih sfera djelatnosti

ZTC

Instagram također služi kao sredstvo masovnog informiranja i kreiranja javne svijesti. Širenje informacija je postalo toliko jednostavno i brzo da će osoba iz Australije i osoba iz Hrvatske istog trena saznati o određenom događaju, koji se možda dogodio svega prije minutu, ako ne i manje.

Olga Pelykh je autorica fotografija

Naravno, da Instagram nije zaobišao ni modnu industriju, jer trenutno jedno bez drugog jednostavno ne postoji. Svaki outfit, svaki komad odjeće koji možete uočiti u objavama na Instagramu je suvremena moda. Trendsetteri „diktiraju“ modna pravila i tendencije, Instagram ih prijenosi, dok ljudi, gladni informacija, sve to konzumiraju. Svaka modna kuća na ovome svijetu posjeduje Instagram profil, na čijem razvoju rade vješti PR stručnjaci te je svaka objava pažljivo osmišljeni marketinški plan, usmjeren na prodaju određenog proizvoda. Čim više raste potražnja za robom, tim više se ona proizvodi, a povećanje rasta potražnje se može postići putem dobrog PR-a napravljenog preko Instagrama koji je omogućio lako i brzo informiranje široke javnosti.

Nove trendove na modno tžište donose najpoznatije modne kuće poput Guccija, Christiana Diora, Valentina, brendova LVMH skupine i sl., u suradnji s influencerima ( pojedinci koji utječu na svijest javnosti te kreiranje stavova), blogerima te vlogerima. Osim toga modni dizajneri su počeli aktivno koristiti tehniku prijenosa uživo, pomoću kojega su približili „obične ljude“ visokoj modi, omogućivši besplatni  pregled njihovih modnih revija iz bilo koje točke svijeta istog trena kad se kolekcija prvi put prezentira . Sad možemo sa sigurnošću reći da je moda postala dostupna za sve nas, te da nema nikakvih ograničenja u dobi, spolu, nacionalnosti, socijalnom ili materijalnom statusu.

Polina Meixner je pripremila tekst

U paketu s Instagramom također ide i uspoređivanje, kao aktivnost koja konstantno figurira dok mi koristimo navedenu društvenu mrežu. Sigurna sam da sam vas veoma zbunila s ovom izjavom, ali razmislite sami, svaki put kad gledamo nečiji profil, podsvjesno uspoređujemo tu osobu i njen život s našim. Upravo zbog toga što smo dobili mogućnost usporedbe svojih života sa životima šireg kruga ljudi putem Instagram profila, isto tako smo počeli uspoređivati i njihov stil odijevanja s našim. Modni influenceri pronalaze svoju inspiraciju u trendovima koje postavljaju modne kuće te se na taj način kreira svojevrstan lanac utjecaja.
Svatko od nas tko posjeduje Instagram profil dio je suvremene modne industrije te neizravno utječe na nju. Stil odijevanja možemo shvatiti kao projekciju naše osobnosti, a upravo Instagram služi kao alat za prenošenje tog stila javnosti.

Pripremila: Polina Meixner

Fotografije: Olga Pelykh

Kancelarija bar