Pola srca je hrvatski brend šalica iza kojeg stoji dirljiva priča
P

Nema nam dražeg nego hladan zimski dan započeti s omiljenim napitkom, bilo to čaj ili fina mirisna kava. Što god da preferirate, poseban doživljaj pridodaje kada uživamo u jutarnjim ritualima u šalici koja je baš – po našem guštu. Predstavljamo vam  kreativce koji stoje iza brenda Pola srca, a koji znaju napraviti šalicu za svačiji gušt. Donosimo zanimljivu i kreativnu priču.

Iza brenda Pola srca stoji bračni par Ana i Marko Ravlić iz Čazme. Ana je po struci medicinska sestra, a Marko ekonomist, ali ih je život odveo u jednom skroz drugačijem smjeru.

Marko i Ana

Čime se sve bavite u Pola srca? Odakle ime? 

Bavimo se oslikavanjem keramičkih predmeta. Prvenstveno su to šalice i tanjurići ali također na zahtjev oslikavamo i razne desertne tanjure, pladnjeve, zdjelice i ostalo. Uz to pomalo se usavršavamo i u izradi šalica i tanjura te je u budućnosti plan i proizvodnja vlastitih šalica i ostalih predmeta od keramike.

Za oslikavanje gotovih keramičkih proizvoda koristimo boje za keramiku koje se nakon oslikavanja suše, a zatim peku kako bi se fiksirale na predmet i bile otporne na pranje te sigurne za upotrebu. U početku i kad smo bili neiskusni smo koristili i markere ali nam se to nije sviđalo pošto se s vremenom pokazalo da takav proizvod izgubi intenzitet boje te smo prešli u potpunosti na oslikavanje bojama visoke kvalitete da postignemo da predmet uz pravilno održavanje bude trajno lijep i boja postojana. Taj proces oslikavanja bojom je od nas tražio puno prakse, isprobavanja boja, vježbe oko pisanja, pronalaska savršenog kista i pribora i zaista je trebalo puno volje i strpljenja da do svega toga dođemo.

Kroz taj proces smo nekako i otkrili koje stvari bolje leže meni, a koje mužu, tako da je on zadužen za farbanje ručkica u tri sloja na što sam posebno ponosna jer se pokazalo da to radi bolje i preciznije od mene. Ja sam preuzela dio oko pisanja tekstova i oslikavanja šalica izvana željenim motivom i tako je od nas nastao savršen tim. Muž je također zadužen za cjelokupan dio oko nabave, papirologije i računa te pakiranja proizvoda, a ja oko fotografiranja, objavljivanja, izrade etiketa i osmišljavanja dizajna te komunikacije sa kupcima. Najstarija kćer je također uključena te ona vodi profil na Instagramu.

Ime našeg brenda je također jedna posebna priča, ali da skratim reći ću to da smo roditelji 6 prekrasnih djevojčica od kojih je jedna rođena sa teškom srčanom greškom zvanom HLHS ili laičkim rečeno ima samo pola srca, te smo se zato odlučili da i naš obrt nosi to ime.

U čast njoj ali i svim ostalim srčanim borcima i njenim prijateljima.

Radite predivne šalice svakakvih motiva, boja, uzoraka… Kako ste došli na ideju da počnete oslikavati šalice?

IDEJA: Ideja za oslikavanje je došla u djelu života kada sam zbog bolesti kćeri i čestih odlaska na liječenja, operacije, kontrole morala ostati kod kuće i nije bilo mogućnosti povratka na posao zbog toga što je Marija trebala 24-satnu skrb i brigu. Kako sam u to vrijeme imala i dosta slobodnog vremena odlučila sam da bi voljela nešto raditi kod kuće u prilikama koje imam. Mogu reći da su šalice zapravo pronašle mene, jer ideja je došla kroz molitvu i doslovno preko noći. Vidjela sam  nekoliko profila koji se time bave i odlučila probati najprije složiti sebi i bližnjima. Kako nisam osoba koja dugo čeka kada joj sine neka ideja šalice i materijal već su se za par dana bile kod mene i pomalo sam počela uz ogromne podrške mog supruga jer bez njega zaista ne bi mogla pronaći dovoljno vremena za ostvariti ideju.

I onda smo registrirali djelatnost, dobili potrebna odobrenja i upustili se u ozbiljniji posao.

Na Instagramu ste napisali da vi volite sebi ostaviti šalice s greškom jer vas podsjećaju na ljude s ‘greškama’ ali i dalje savršeno funkcionalni. 

Pa evo iza toga je jednostavna priča da puno puta u životu odbacimo ili smatramo manje vrijednim nekog tko  izvana možda ne izgleda onako savršeno kako nalažu neka ljudska mjerila. Samim time mislim na sve one u društvu koji su zbog svoje različitosti ponekad stigmatizirani i prikazani kao osobe s greškom, a kako sam i sama prošla puno stvari kroz bolest naše kćeri želim reći i pokazati svijetu da su i osobe s greškom itekako funkcionalne, posebne i da donose ogromnu radost onima koji žele otvoriti srce za njih.

Zadnjih nekoliko godina su šalice na točkice apsolutni hit, vjerujem da ih svako kućanstvo ima. Što ste primijetili kod vaših kupaca, što najviše vole, kakve uzorke, motive, citate?

Da, šalice na točkice su se u početku najviše tražile, ljudima su privlačne vjerojatno zbog toga što su klasika i uklapaju se u svaki ambijent. Meni osobno su bile nekako previše zastupljene i mnogo ih se nudilo te sam željela i težila osmisliti neki drugačiji dizajn i napraviti odmak od njih, te sam počela oslikavati razne motive koji bi mi se svidjeli. Nekad je to moja vlastita ideja, nekad ideje s Pinteresta, a puno puta i ideja kupca koji mi pošalje sliku što bi točno htio. Citati su ono što ih najviše privlači, a i mene jer se time šalje jasna i emotivna poruka onome tko će ju  dobiti na dar i iza toga je uvijek neka posebna priča. Najviše volim vjerske citate koji pružaju nadu, utjehu i šire radosnu vijest koja nam je svima toliko potrebna u ovim vremenima.

Na koji rad ste najponosniji, onaj koji vas raznježi kad se sjetite?

Jako mi je teško izdvojiti jedan na koji sam najponosnija pa ću evo nekoliko favorita. To su šalice sa motivom srca i otkucaja a tanjurići sa porukama koje nas nekako vraćaju da zastanemo smirimo se, te u ovim užurbanom vremenu nađemo trenutke za sebe i svoj mir, pa makar to bilo samo dok ispijemo kavu.

Također i kolekcija “Mali Princ” koja je zaista bila zahtjevna za izradu ali je postala apsolutni hit i puno ljudi je oduševila. Raznježio me i najviše dotakao servis “Dani sjećanja” gdje sam gotovo proplakala svaku šalicu sjećajući se detalja iz Domovinskog rata koje sam prenosila na šalice. Za mene je bio poseban, a i za ljude koji su ga naručili.

Gdje crpite inspiraciju? Što vas motivira?

Inspiraciju zaista crpim u svakodnevnim stvarima evo naprimjer kolekcija “Mali Princ” , nastala je tako što smo na dječjoj trijaži kad je kćer bila na kontroli dobili slikovnicu “Mali Princ” i motivi su mi bili toliko divni da sam ih već drugi dan prenijela na šalice. Također u proljeće kada su moje curice bile vani i puhale maslačke došla je ideja za šalice s motivom maslačka i tako vjerujem da mi Bog kroz svaki dan stavlja neku ideju u glavu, samo ih je nekad nemoguće sve ostvariti. Najveći motivator su nam naša djeca, želimo im pokazati da se marljivim radom, poštenjem i trudom zaista može uspjeti u životu i da ni jedna situacija i problem u životu nije nerješiv ako ti je na prvom mjestu vjera.

Imate neku poruku za kraj?

Pa evo za kraj ostavljam jednu od najtraženijih poruka koju pišem na tanjuriće. Vjerujem u njoj je sažeto sve što nam je potrebno za sretniji život:

Uspori! Smiri se! Ne brini! Ne žuri! Vjeruj!

Ana nam je sve rekla u zaključku, nama je ovaj brend divan i šalje nam svima snažnu poruku. Ove krasne šalice pronađite na Instagramu @pola.srca

Prethodni tekst: CHIC IB TORBE OBJEDINJUJU ODRŽIVI PRISTUP UZ TRENDY DIZAJN, VIŠE NAM JE OTKRILA IVANA BIČANIĆ.

KONCEPT MAŽARspot_img

novosti

povezani članci