Poezija, kreativne radionice, podvodni film – pridružite se večeri ženskog stvaralaštva na Trsatu!
P

U petak 15. ožujka u 18 sati u Ogranku Trsat Gradske knjižnice Rijeka bit će održana večer ženskog stvaralaštva “Može more, može žena” na kojoj sudjeluju Sandra Polić Živković, Marijana Varašanec i Sanja Vučković.

Sandra Polić Živković predstavit će zbirku poezije “Zaštitni faktor“, Sanja Vučković CeKaPe-ove kreativne radionice za pisanje u Rijeci, a Marijana Varašanec podvodni film 2000mm pod morem.

“Sandrine pjesme prate život urbane mlade žene u raznim njegovim pojavama, u uspjesima i frustracijama, u pokušajima i odustajanjima, u dobrim i lošim danima. Iz običnih životnih situacija nastaju ne tako obične pjesme, iz riječi i misli nataloženih oko jednog specifičnog trenutka u kojem su morale biti zapisane („baš tog trena“, jer kasnije više ne bi bile iste) slažu se malene mentalne skice proživljenog iskustva. Ta prirodnost i životnost Sandrine poezije, opora izravnost bez afektiranja, nude nam užitak i opuštenost poznatog a opet svježeg, iznova prepoznatog a opet drukčijeg, poput jutarnjeg čitanja omiljenih novina. Sandra nam je nekako bliska. Ona piše govorom, kraticama, tuđicama, izrazima okoline u kojoj se kreće, u kojoj diše, piše, briše, snima, miksa, producira, podučava, organizira, vodi, prima nagrade, nastupa, pleše… jer sve je to dio nje. Ili, ona je sve to.” (Karmela Špoljarić)

Film se pak sastoji  od podvodnih snimaka snimljenih u riječkom akvatoriju, točnije u Voloskom i djelomično na Pećinama. Ideja je bila prikazati i podijeliti s drugima doživljaje tijekom ronjenja na dah  te prikazati zaranjanje u morsku dubinu kao odmak od bučne svakodnevice i površnosti, u mir, plavetnilo i jednostavnost morskih dubina. Kadrovi koji se izmjenjuju obuhvaćaju u jednom trenutku ritmičko titranje morske površine, bljeskanje svjetlosti iz morske dubine, ali i susrete s morskim živim svijetom. Od potpune plave praznine i tišine do zaigranosti jata riba koja se međusobno prožimaju, predstavljen je put od samoće do upoznavanja novih prostranstava, novih bića.. otkrivanje neke nove igre. Zvučna kulisa ovoj morskoj igri je mješavina zvukova koji dopiru kroz vodu, disanje ronioca, zvuk motora, lanaca.. 

Sandra Polić Živković magistra je ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja, živi i radi u Rijeci i okolici.

Marijana Varašanec radi kao predavač na Odjelu za fiziku Sveučilišta u Rijeci. U slobodno vrijeme bavi se slikanjem, pjevanjem i šivanjem.  Ovo joj je prvi izlet u svijet pokretne slike.

Sanja Vučković rođena je u Zagrebu. Diplomirala je na Pravnom fakultetu u Zagrebu, studirala i komparativnu književnost i filozofiju. Umjetnička je direktorica i voditeljica Centra za kreativno pisanje u Zagrebu i Rijeci te organizira različite radionice pisanja i književne programe. Piše kratke priče i dramske tekstove.


Pripremila: Stilueta

KONCEPT MAŽARspot_img

novosti

povezani članci