Počela je RetrOpatija, pogledajte što vas sve očekuje ovih dana!
P

Uzbudljiv uvod u putovanje najboljim razdobljima 20. stoljeća dao je vikend ispunjen hitovima grupa The Doors i Blues Brothers. Dobra zabava nastavlja se i tijekom tjedna, jer svaku večer kod Šporera i na Slatini, ali i u opatijskim hotelima i restoranima održavaju se koncerti izvrsnih bendova. Među njima su i posebni gosti, češko-slovačka grupa The Backwards koja spada među najbolje svjetske izvođače pjesama slavnog benda The Beatles.   Raspjevano i rasplesano krenula je nova epizoda RetrOpatije, popularne manifestacije posvećene najboljim glazbenim i modnim ostvarenjima 20. stoljeća, a dobro raspoloženje na startu programa, koji će ove godine potrajati čak osam dana, nije pokvarila niti subotnja ljetna kiša.

Prva večer opatijskog „tuluma stoljeća“ bila je zbog vremenskih uvjeta fokusirana na park ispred Umjetničkog paviljona Juraj Šporer gdje su početni ritam za dobar provod dali DJ Super Sayan i plesna skupina Flame razigranim nastupom. A da i slavne, filmske sunčane naočale mogu poslužiti kao zaklon od kiše pokazao je SuperCover Band u Blues Brothers varijanti – crna odijela, crni šeširi i „plavi hitovi“ bili su toliko moćan katalizator energije da je više od stotinu ljubitelja retro-zvuka plesalo na kiši.

U nedjelju se „Šporeru“ priključila i druga lokacija, ona na Slatini kraj Šetališta slavnih gdje traje RetroSajam sa zanimljivom ponudom dostupnom svakodnevno od 17 do 22 sata. Glazbu je – u stilu otkačenih uličnih svirača – na šetnicu dovela dobro raspoložena ekipa okupljena u Pachamama Street Connection, nakon kojih su „ženski pogled na rock“ predstavile The Blondes. Dvije plavuše s gitarama i moćnim glasovima, ali i atraktivnim scenskim nastupom, opčinile su opatijsku publiku tako da se šetnica pretvorila u gledalište u kojem su brojni Opatijci i njihovi gosti večernju šetnju zamijenili „cupkanjem“ uz poznate rockerske uspješnice i autorske pjesme „blondica“.

Glavna retropatijska pozornica kod Umjetničkog paviljona Juraj Šporer također je bila posvećena rock glazbi, onoj koju je stvarao slavni Jim Morrison i njegov kultni sastav. Uvod u ovo glazbeno razdoblje dao je DJ Super Sayan puštajući hitove 60-ih i 70-ih, nakon čega je publika mogla u poznatim pjesmama kao što su „The End“, „Hello, I Love You“, „Light My Fire“ ili „Riders On The Storm“ uživati – uživo, uz nadahnutu svirku The Doors Tribute Banda koja se sasvim približila „originalima“ otprije pola stoljeća. Veliki hitovi u malom parku stvorili su uzavrelu atmosferu koja je ujedinila oko pet stotina ljubitelja dobrog zvuka u plesu, pjevanju Morrisonovih stihova i prepuštanju nezaustavljivim čarima psihodeličnog rocka. Iako grupa The Doors nije nastupila na Woodstoku, njihovi duhovni nasljednici mogli su osjetiti ponešto od energije „najvećeg rock događanja 20. stoljeća“ jer ljetna opatijska noć pod sjajnim zvijezdama i u sjeni stoljetnog drveća, uz malo „muzičke magije“ pretvorila se u punokrvni rock’n’roll festival koji je ispunio prostor ispred Šporera, obalno šetalište što ga okružuje i stepenište prema susjednom Parku sv. Jakova masom dobro raspoloženih štovatelja „Kralja guštera“ i njegove nezaboravne glazbene ostavštine.

Putovanje najboljim dekadama dvadesetog stoljeća nastavlja se večeras, u ponedjeljak 24. lipnja. U sklopu programa „Opatijski vremeplov“, zbivanja su krenula ujutro kostimiranom vođenom turom sa startom ispod hotela Milenij, u kojoj ulogu vodiča preuzima jedna od šest poznatih persona iz bogate povijesti grada. Glazbenu večer ispred Šporera će u 18 sati otvoriti DJ Alex Ivanov, nakon čega će od 20 sati nastupiti Klapa Baladur, a od 21 sat zasvirat će Vedran Ružić Quartet.

Program će se i te večeri odvijati na Slatini gdje će od 20 sati najvažnije trenutke novog vala predstaviti grupa Obrazovni program, ali i opatijskim hotelima. Izvrsni provod ljubiteljima rocka u hotelu Ambasador pružit će The Blondes u akustičnoj varijanti, u Ostariji da Ugo veliku američku pjesmaricu predstavit će Katarina Jurić, a u hotelu Kvarner jazz standarde izvest će Mystic Rose Ensamble.

Utorak će pred Umjetničkim paviljonom Juraj Šporer donijeti pravi plesni spektakl – Plesna grupa Flame u 20 sati izvest će svoju poznatu koreografiju Bohemain Rhapsody posvećenu opusu velike grupe Queen. Prije toga, od 18 sati DJ Super Sayan priredit će Blues Rock Party, a isti glazbeni žanr, ali puno „žešće“ i uživo odsvirat će odlični Jed Becker’s Group od 21 sat.

Na Slatini će od 20 sati nastupiti Blu:Kanu, a pravi retro-ugođaj ponudit će Opatija Oldtimer Tour – izložba automobilskih „klasika“ uz besplatne ture od 19.30 do 22 sata, sa startom ispred hotela Milenij. Glazbe u utorak navečer neće nedostajati niti u opatijskim hotelima i terasama – u hotelu Ambasador nastupit će Coffee Shop Acoustic, u hotelu Royal grupa 14 Strings, u restoranu Ostaria da Ugo Candy’s s programom „Opatijske serenade“, u hotelu Bristol Dominik Heštera, a u hotelu Kvarner La Pasion Escondida.

Srijeda će predstaviti i folklorno blago Opatijske rivijere i Hrvatske, odnosno tradicionalne koreografije i napjeve koje će izvesti Folklorni ansambl Zora na pozornici pred „Šporerom“ od 20 sati. Uvod u njihov nastup od 18 sati dat će DJ Alex Ivanov, a od 21 sat program će se nastaviti nastupom grupe Vinyl koju predvodi proslavljeni jazz bubnjar Marko Lazarić. Dok pred Šporerom bude nastupao FA Zora, u isto vrijeme na Slatini će poznate hitove domaće i svjetske glazbe u specifičnim, akustičnim varijantama izvesti Dominik Heštera, a od 21.30 sati na Ljetnoj pozornici svi zainteresirani moći će pogledati film „Bohemian Rhapsody“ o grupi Queen.

Dobra atmosfera vladat će i opatijskim hotelima i teresama – u Ambasadoru će nastupiti Mystic Rose Ensamble, u hotelu 4 opatijska cvijeta grupa Sunny Side, u hotelu Kvarner In Between, a u hotelu Milenij Josip Novosel trio.

U četvrtak će se rock glazba preseliti i na kazališne daske, jer u 21.30 sati kreće „Jesus Christ Superstar“ na Ljetnoj pozornici, mjuzikl koji se svrstava među najpopularnija svjetska djela ovog žanra, poznat osobito po fantastičnom „soundtracku“. Na slavno vrijeme rock glazbe podsjetit će nastupom pred Šporerom grupa Whiteheads od 19 sati, ali i DJ Super Saiyan programom „Giants of Rock“ od 18 sati te nakon završetka koncerta iskusnih riječkih rockera predvođenih Davorom Toljom iz nekadašnje grupe „Denis & Denis“. Sličan stilski glazbeni izričaj prevladavat će i na drugim pozornicama u gradu – na Slatini će zasvirati Blu:Kanu od 20 sati, u Ambasadoru Domagoj Vičević, u Royalu The Answer, a u Ostariji da Ugo grupa Barcode. Tri kralja u hotelu 4 opatijska cvijeta dat će pregled najvećih hitova rock glazbe osamdesetih i devedesetih godina, akustični gitaristički „mag“ Dominik Heštera nastupit će na terasi hotela Bristol, a vrhunski provod ljubiteljima rockabilly zvuka pružit će Pacific Bullets na terasi hotela Kvarner. Uz uživanje u glazbi, četvrtak navečer biti će prilika i za upoznavanje opatijske prošlosti uz vođenu kostimiranu turu sa startom na obalnoj šetnici ispod hotela Milenij u 20 sati.

Izvrstan uvod u centralnu, subotnju večer RetrOpatije, kada će zatvorena središnja ulica kroz grad postati plesnim podijem, a Ljetna pozornica disko-klub pod vedrim nebom, dat će petak programom posvećenim najslavnijim imenima svjetske glazbe. Tako će park ispred Šporera odjekivati hitovima kao što su „I Wanna Hold Your Hand“, „Yesterday“ ili „Help me“ jer od 21 sat „World Beatles Show“ priredit će češko-slovački bend The Backwards koje smatraju ponajboljim svjetskim tribute bandom slavnih liverpulskih „buba“.  Posjetitelje će za ovaj glazbeni spektakl pripremiti DJ Super Saiyan od 18 sati, a bit će to prilika i za zabavu najmlađih, jer tada će plesni show „Taki Taki“ izvesti plesna grupa Lorena koju čine djeca od 3 do 6 godina starosti. Istovremeno, krenut će retro-igre Društva „Naša Djeca“ Opatija, namijenjene upravo zaigranim mališanima.

Odličan pregled svjetskog rock nasljeđa na Slatini će dati grupa Dellboys u 21 sat, a prije njihovog nastupa održat će se Rockabilly Jive plesna radionica. Ljetna pozornica na velikom platnu ugostit će slavnog Eltona Johna, jer od 21.30 sati na repertoaru je film „Rocketman“ o životu poznatog britanskog glazbenika s plemićkom titulom. Atraktivna koncertna i zabavna događanja odvijat će se i na drugim pozornicama diljem grada, kao priprema za vrhunac osmodnevne RetrOpatije u subotu, 29. lipnja kada se u Opatiji očekuje nekoliko desetaka tisuća odlično raspoloženih posjetitelja.

Više informacija potražite na www.visitOpatija.com

KONCEPT MAŽARspot_img

novosti

povezani članci