Poanta je jednostavna – poštujte sebe i poštujte druge – Marija Mažar
P

Sve lekcije o samopoštovanju i poštovanju drugih, vjerujem, uspješno sam svladala. Nije to neka velika filozofija, one koje poštujem i percipiram kao dobre osobe volim imati blizu sebe, privatno i poslovno.

One za koje osjećam da nemaju osobine kojima osobno težim, otpuštam dalje. Niti sam ja za njih, niti su oni za mene. Jednostavno, kad ljude dijele i žive različite vrijednosti, ništa vrijedno ih ne povezuje, ti odnosi lako odlepršaju. Ponekad kao i da ih i nije bilo…

A ponekad se onda s nekima i opet sretnemo, zreliji i pametniji i kao da gradimo sve iznova jer ovoga puta poštujemo što stvaramo i što nastojimo..

Sebe poštujem. Konačno, živjele tridesete 😉  Poštujem i svoj rad što je bilo teško postići iz dva razloga: jer volim što radim i u trenu kad sam iz shvatila da iz hobija počinje nastajati posao bilo mi je grozno teško. Kako staviti cijenu na ono što volim? Ali upravo tako, i baš zato. Jer volim i znam koliko vrijedim. Druga enigma bila je kako staviti cijenu na nešto što je usluga. Ne biste vjerovali koliko upita/molbi/želja/ dobijem “Možeš li mi pomoći i sastaviti PR tekst”, “Hoćeš li nam pomoći napraviti strategiju za društvene mreže”, “Ajde nam vodi taj event, pa što je to tebi”, “Objavi na Stilueti, ma što je to vama…”, “Imam super ideju, hoćeš mi samo pomoći osmisliti to i to…”

Naravno kad dođete popiti kavu, kavu popijete dobijete račun –  platite. Dođete u trgovinu s tenisicama, sviđaju vam se, platite, kupite. Ili da budemo više stylish – butik s najljepšim cipelama, naravno da ne pomislite da ih nećete platiti.

Ali, kad se o uslugama radi tu je stvar kompleksija. Pa  kad sam u nekoj boljoj situaciji – kad ne plivam sa svojim obavezama i odradim, pomognem, sudjelujem, ali s vremenom sam osvjestila i naučila i reći Ne. Onima koji to ne poštuju već im se usput nađete na njihovom putu. Jer nekad tek kad drugima kažemo jedno malo ne, sebi kažemo jedno veliko DA. 

Mogla bih o ovome danima, ali to nije poanta. Poanta je poštivati i svoj rad i tuđi rad i u trenucima kad zapne i kad odnos nije onako fluidno lijep, e pogotovo onda poštivati drugu stranu. Poanta je i kad vas u nekom odnosu ne poštuju, naučiti ili izboriti se za sebe ili okrenuti na drugu stranu, ovisno o situaciji, a sretna sam što sam spremna na oboje, ovisno o situaciji.

Neću prešutjeti i neću na svojim leđima dozvoliti nepravdu. Prije možda i da, jer sam mislila da izbjegavanjem sukoba izbjegavam oštrinu situacije, ali tek tada bih nenamjerno izazvala najveći sukob. Onaj u sebi, onaj najteži, onaj koji nisam zaslužila.  I zato, stisnem zube i ne dam na sebe. Jer i to je poštovanje. 

Ne raditi drugima ono što ne želite da drugi rade vama. Esencijalno jednostavno, no zato postojimo mi ljudi da zakomliciramo generalno.

A kako ja poštujem i vaše vrijeme i činjenicu da ste preživjeli još jedan ponedjeljak, pustit ću vas da uživate u mirnom kraju dana uz sve ono što volite i sve one koje volite.

Poštujte jedni druge, ponašajte se prema drugima kako bi htjeli da se ponašaju prema vama, volite život i živite ljubav, budite svakog dana osoba kojom se možete ponositi.

Ona koju bi da vam sutra slučajno uđe u život, zavoljeli i poštovali. 

Foto: Iva Kjaer

KONCEPT MAŽARspot_img

novosti

povezani članci