Pravac Platak ovoga vikenda, čeka vas Skibike Europski Kup!
P

Sada kada su nam stigle niske temperature i kada su vrhovi u našoj županiji pod bijelim ogrtačem, zima je obukla svoje ruho a mi napokon možemo uživati u zimskim aktivnostima! Bilo da volite skijati, bordati, sanjkati se ili jednostavno šetati po svjetlucavim snijegom i uživati u prekrasnoj prirodi, ovaj vikend morate na Platak.

U naš Platak se ulaže, i svojom ponudom sve više mami posjetitelje i ljubitelje zimskih aktivnosti da posjete naše brdo uživanja i skijaju uz – pogled na more.

Ako ste za malo adrenalina na svježem planinskom zraku, nastavite čitati jer na Platak ovaj vikend dolazi prava adrenalinska poslastica o kojoj nam je više otkrio Jure Lučić.

Jure Lučić je organizator Skibike utrke ali i osnivač Skibike Kluba Croatia, koji nam je otkrio što je zapravo Skibike i što nam to spremaju na Platku.

Što je skibike?

Skibike ili skibob naziv je za skijaški bicikl koji umjesto kotača koristi skije i na taj način spaja dva olimpijska sporta, a to su skijanje i bicikliranje. Ovisno o vrsti natjecanja u ovome sportu se nalaze elementi brdskog biciklizma (MTB), BMX, alpskog skijanja, snowboarda i slobodnog stila (freestyle). Prednost ovoga sporta leži u njegovoj višestrukoj primjeni tokom cijele godine jer je spada u zimske sportove, a uz pomoć adaptera se može prilagoditi za vožnju po padinama bez snijega.

Ovaj sport se dijeli na Skibike i skibob, a ovo je razlika:

Skibob – biciklistički okvir na prilagođenim skijama dok vozač ima pancerice i dodatne kratke skije na nogama

Skibike – biciklistički okvir na prilagođenim skijama dok vozač ima čizme

U osnovi natjecanja u ovom sportu jednaka su skijaškim kamo natjecatelji prolaze kroz unaprijed postavljena vrata u čim kraćem vremenu, uključujući kombinaciju slaloma, veleslaloma i downhill-a.

U skibike natjecanju minimalna dužina spusta je 600 metara za žene i muškarce.

Staza ima minimalno 20 prolaznih vrata u kombinaciji sa skokovima i benk-ovima

Brzina koju vozači postižu u neprofesionalnim događajima je od 40-60 km/h dok na profesionalnim događajima postižu i preko 130 km/h.

Skibike na Platku

Od 28.01.-30.01.2022. Platak je dobio konture najvećih svjetskih skijališta na kojima se odvijaju međunarodna natjecanja i tako pokazao tokom dva dana zašto je jedna od najpoželjnijih zimskih destinacija u Hrvatskoj.

Skibike klub Croatia kao organizator doveo je vrhunske svjetske vozače skibike-a.

Sudjelovalo je preko 20 vozača od koji su najpoznatiji Boris Režabek i Filip Flisar u bojama Red Bull-a, Tobi Merz višestruki pobjednik Masters of Dirts-a, Gregor Schuster iz Rider tima Austria, Charles Padel iz Eretic Snowscoot tima te naš predstavnik Emanuel Bastaja u Rider timu Croatia, također višestruki pobjednik Panonian Challengea u scootering disciplini kao i mnogi drugi!

Program je bio obogaćen prezentacijom tvrtke SLEDGEHAMMER, odnosno njihovih skibike vozila koje su posjetitelji mogli isprobati uz pratnju instruktora. Cjelodnevna zabava uz DJ Stribora i njegovog party vozila priuštila je odličnu zabavu gdje pozitive nije nedostajalo.

Ovaj vikend ne propustite međunarodnu utrku

Ove godine, od 27.01.-29.01. Platak ponovno postaje mjesto vrhunske zabave i adrenalina. Skibike klub Croatia organizira međunarodnu skibike utrku, pod nazivom „2nd European Skibike Cup“.

Od planiranih 40 natjecatelja u goste dolaze klubovi iz raznih zemalja (Austrija, SAD, Italija, Slovenija, Njemačka, Švicarska, Francuska i Grčka), od kojih moramo izdvojiti prošlogodišnjeg pobjednika Sebastiana Bichlera, Motocross prvaka Austrije, Rob Nichols, profesionalni vozač downhilla iz USA-a, Filip Flisar, svjetski prvak u Skicross-u, te Ioannis Marinos, profesionalni vozač Downhill-a iz Grčke.

Od natjecatelja iz Hrvatske, ponovno će nas zastupati vozač Snowscoot-a Emanuel Bastaja, mladi vozač koji nas je predstavljao na World Roller Games, najvažnijem svjetskom natjecanju u sportovima na kotačićima, pobjednik u disciplini Scooter na zagrebačkom Challenge Tour-u, te vozači Skibike-a Loren Franović, profesionalni vozač Downhill-a, Teo Žikić, vozač Motocross-a, te Jure Lučić, veteran Skibike- a.

Prije svega, zahvala sponzorima koji su nam i ove godine omogućili da organiziramo ovo natjecanje drugu godinu zaredom; Primorsko goranska županija, općina Čavle, Keindl Sport, Adria PA, Promocast, Eretic Snowscoot, Sledgehammer.

Više informacija pronađite na linku.

Fotografije: Skibike Klub Croatia

KONCEPT MAŽARspot_img

novosti

povezani članci