13.8 C
Rijeka
Subota, 6 ožujka, 2021

Dr.sc. Nina Bašić Marković o zdravlju crijeva i zdravlju organizma

Hipokrat, otac medicine, govorio je da sve bolesti počinju u crijevima. Čak su i u tisućama godinama starim spisima narodne medicine crijeva opisana kao...

Ove zime uživajte u zimskim radostima u Gorskom kotaru

Nije novost kada kažemo da Lijepa naša zaista obiluje prekrasnim mjestima i predivnim krajolicima. Osim toga, upravo takva mjesta nude razne aktivnosti u kojima ćete istinski uživati i stvoriti uspomene za cijeli život. I ovoga se puta vraćamo Gorskom kotaru koji ove zime nudi pregršt aktivnosti za koje smo sigurni da će naći one koji će u njima zaista uživati.

Tako i ove zime možete uživati u skijanju. Jedno od mjesta je skijalište i sanjkalište “Čelimbaša” u Mrkoplju koje radi tijekom tjedna i vikendom ovisno o vremenu. Sve informacije o radnom vremenu, cijenama karata kao i o stanju na stazi možete potražiti na Facebook stranici TIC Mrkopalj ili Hostel Skijaški dom Mrkopalj.

Na području istoimenog skijališta uređeno je i sanjkalište. S obzirom da nema pokretne trake, ono se ne naplaćuje, a podno staze kod Hostel Skijaški dom Mrkopalj možete se okrijepiti jednostavnim pićima i jelima za van. Sve informacije možete pronaći na stranici www.skijaskidommrkopalj.com/skijanje-i-sanjkanje/.

Neizostavno mjesto je naravno svima poznati Platak – brdo uživanja s pogledom na more. Skijalište i sanjkalište na Platku s vučnicama dostupno je pri povoljnim vremenskim uvjetima. Sve informacije o dostupnosti staza, cjeniku kao i dnevnom limitu prodanih karata možete pratiti na Facebooku kao i na službenom web-u: http://www.platak.hr/.

Također, poznato odredište svih zaljubljenika u zimske radosti je i Planinski Centar Petehovac Delnice koji je trenutno zatvoren, a otvorenje je u pripremi. Sve obavijesti u vezi toga možete pratiti na Facebook stranici, putem telefona na broj: +385-51-814-901 te na  http://petehovac.com.hr.

Od mjesta za sanjkanje možete se odlučiti za Skrad sa stazom za sanjkanje bez vučnice i naplate koja je uređena u centralnom djelu mjesta (park prema crkvi), a u obližnjoj kuglani vikendom je u ponudi okrijepa u vidu toplih i hladnih napitaka „za van“.

Osim Skrada, u sanjkanju možete uživati i u Gradu Vrbovsko, odnosno na sanjkalištu i mini skijalištu Vujnovići kod Planinarskog doma Kamačnik.                  

Vikendom je u funkciji i besplatna vučnica. Smještaj moguć u planinarskom domu, a okrijepa u obližnjem Bistro Kamačnik.

Nezaobilazan je Grad Delnice sa sanjkalištem Potok koje se nalazi na glavnoj Supilovoj ulici – 500 m ispod Župa sv. Ivana Krstitelja Delnice. Mogućnost najma sanjki kao i okrijepe vikendom uz čaj i vino u organizaciji Udruga Zdolanjski Kraj. Za sve koji nisu bili i koji imaju u planu posjetiti ovo mjesto, zimske radosti mogu pogledati u videu na poveznici https://bit.ly/3qdSJgz.

Osim Delnica, TRŠĆE je još jedno mjesto vrijedno posjete.  Tako je na ovom području poznat Rudnik Tršće, staza za sanjkanje i nordijsko skijanje uređena na inicijativu zamjenice gradonačelnika Grada Čabra gđe. Ivane Lakota i SKI kluba.

Također, sanjkalište je uređeno i kod apartmana Jurković, a moguća je i okrijepa, smještaj kao i korištenje guma za sanjkanje. Više informacija možete dobiti na tel.: +385 (98) 426 915 i +385 (98) 561 074 kao i na mirjana@apartmani-jurkovic.info.

Naravno da kada se spominje Gorski kotar, da se mora spomenuti i nezaoblizanu Općinu Fužine

Koja uređuje sanjkašku stazu u mjestu Vrata na području Plase koje se nalazi prema Zabavni i Paintball park Vrata, odmah nakon prelaska pruge na desno. Ne naplaćuje se jer nema pokretne trake, a okrijepa je moguća pri Zabavnom parku svakodnevno od 11-16h. Radno vrijeme je pet-ned (15.-17.1.) od 11-15h. Također, kočija sa konjskom zapregom biti će na sanjakalištu svaki dan do kraja praznika, a konjić za jahanje kod brane na jezeru Bajer.

Osim toga, u Općini Fužine možete otići i na izletište Šumska Bajka, otvoreno u to vrijeme za posjetitelje kao i Špilja Vrelo. Informacije možete potražiti na Tourist info Fužine: http://www.tz-fuzine.hr/, na broj telefona: 091/183-5000 kao i na e-mail: tourist.info.fuzine@gmail.com.

Općina Lokve uređuje sanjkašku stazu bez pokretne trake i naplate iznad bivšeg Bistroa “Jezero”. Uz dnevnu zabavu postoji mogućnost sanjkanja na osvijetljenoj stazi petkom i subotom u vremenu od 17-20h sati.  Prva okrijepa moguća u Buffet-u Iskra u centru Lokava. Više info kod Općina Lokve, na Facebook stranici: Hrvatski Sanjkaški Centar “Jezero” Lokve / Croatian Luge Center “Lake”, na tel.: +385 91 500 75 91 te na e-mail: sanjkanje@lokve.hr.

Sanjkalište kod Planinski Centar Petehovac Delnice je bez pokretne trake, ne naplaćuje se, a planinarski dom nudi hranu i piće za van. Kemijski toaleti dostupni na lokaciji. Sve informacije možete dobiti na tel.: +385-51-814-901 te na http://petehovac.com.hr.

Sanjaknje je moguće i na na padini u Crnom Lugu kod zgrade uprave.

Nacionalni park Risnjak još je jedno mjesto gdje je moguća i okrijepa te mogućnost najma sanjki.

Što se tiče Ravne Gore, sanjkališta kod svojih objekata uređuju Bistro Breza i Bijela Ruža uz mogućnost smještaja i okrijepe.

U najviše naseljenom naselju 5 km udaljenom od Mrkoplja, Begovo razdolje, ratrakom je uređeno sanjkalište bez vučnice i naplate. Za okrijepu se možete spustiti u Mrkopalj, a sve informacije možete dobiti na  TIC Mrkopalj.

U Gorskom kotaru možete koristiti i staze za skijaško trčanje. Zaljubljenici u nordijsko skijanje ovisno o vremenskim uvjetima imaju mogućnost koristiti staze u Ravnoj Gori, Skradu, Mrkoplju i Delnicama.  Korištenje staza se ne naplaćuje. Staze u Ravnoj Gori (1,3 i 2,5km) uređene su za rekreativno skijaško trčanje za što više više informacija možete dobiti na TSK Ravnogorac.

Također je moguće iznajmiti i opremu te uzeti instruktora skijanja.

Staze u Skradu uređene su na području Skradske drage, od ulaza u Skradsku dragu do Perića, napravljene su skijaške staze za skijaško trčanje i hodanje. Organizatori mole vozače automobila, đipova, quadova i drugog da se prometovanje odvija cestom do svlačionica NK Poleta gdje je parking prostor. Promet od Skradske drage preko Perića prema Hripcu je zabranjen. Više informacija na Skijaški klub POLET Skrad.

Na području Mrkoplja napravljene su staze za skijaško trčanje na području Zagmajne. Više informacija možete potražiti na SD Bjelolasica Mrkopalj ili TIC Mrkopalj.

Delnice – Skijaški Klub Goranin Delnice uredio je skijaško-trkačku stazu na nogometnom stadionu u Delnicama. Mogućnost najma opreme i tečajeva na Facebook stranici Gorski Tok, e-mailu: info@gorski-tok.hr, na tel.: 098/177-2585 te na .www.gorski-tok.hr/skijasko-trcanje.html

U Općini Lokve nalazi se staza za skijaško trčanje uz rječicu Lokvarku od Park šume Golubinjak do Omladinskog jezera cca 4 km.

U Tršću su također uređene staze za skijaško trčanje kod SKI centra Rudnik. U pripremu staza uloženo je puno truda od strane Skijaških klubova Gorskog kotara, a napravljene su sa ciljem da se na njima omogući rekreativno skijanje svih zaljubljenika u taj sport. Mole se posjetitelji da čuvaju staze te da se njima kreću jedino skijama.

Osim skijanja i sanjkanja, ove zime možete uživati i u klizanju. U Grad Delnice klizalište je otvoreno svaki dan od 08:00 sati do 20:30 sati, za 25 osoba po terminu. Na licu mjesta je moguće iznajmiti i klizaljke. Dodatne informacije o cijenama i terminima možete potražiti na Facebook stranici Goranski Sportski Centar Delnice ili na http://www.gsc-pgz.hr/novosti/.

Napomena: tijekom zimskih praznika zbog pojačanog interesa predlažemo da na klizalište dođete barem 30-45 min prije željenog termina

Od ostalih sadržaja nude se:

  • kupanje na gradskom bazenu u Grad Delnice svakodnevno od 8-21.30h po 10 osoba odjednom. Info: http://www.gsc-pgz.hr ili Goranski Sportski Centar Delnice.
  • šumska vožnja quadovima. Info na Quad Gorski kotar te na https://quadgorskikotar.com
  • Nacionalni park Risnjak tijekom snježnih dana kroz poučnu stazu Leska radi put motornim sanjkama tako da ju možete obići bez previše gaženja i propadanja.
  • želite li doživjeti Gorski kotar kroz oči vodiča, saznati nešto što još niste znali o Gorskom kotaru, svakako se javite goranskoj vodičici Lynx and Fox. Trenutno nema otvorenih izleta, ali svakako se prijavite na njezin newsletter: https://bit.ly/3bhgH6p.
  • Obilazak Špilje Vrelo – pet-ned 15.-17.1. od 11-15h. Sve info na: Tourist info Fužine. Cijena ulaza za odrasle 30,00 kn, djecu 25,00 kn, obiteljska, ulaznica (2+do troje djece ) 60,00 kn. 50% od ukupnih prihoda od prodaje ulaznica donirat će se za potrebe stradalih u potresu na području Petrinje, Gline i Siska.
  • Obilazak Spilje Lokvarka / Radni dani: četvrtak – nedjelja / Ulaz moguć u: 10h / 12h / 14h. Cijena ulaznice: 60,00 kuna. Info na: lokvarka.hr/spilja-lokvarka tel: 099/845-1931 te na lokvarka@lokve.hr.
  • Izletište Šumska Bajka – pet – ned 15.-17.1. od 11-15h, dalje radi po najavi na broj – 098/326-573
  • Fužine – Kočija sa saonicama i konjskom zapregom na sanjkalištu kod Zabavni Park Vrata kao i konjić Hugo od Ranch Čargonja (Roswell) za jahanje, obje aktivnosti od pet-ned 15.-17.1. od 11-15h.
  • Popovićev Mlin u Delnicama – obilazak uz ulaznicu i najavu na Alen Beljan – 099/197-15-20.
  • Kuća Rački, spomenik kulture u Grad Delnice – obilazak uz ulaznicu i obaveznu najavu na tel: 095/906-5766.

Iz Turističke zajednice Gorskog kotara naglašavaju da se, prije upuštanja u zimska planinarenja i šetnje dalje od naseljenih mjesta, informirate o stanju na terenu kod HGSS stanica. Budite odgovorni i ne dovodite u opasnost sebe i druge!!

Uz poštivanje epidemiološkoih mjera, Gorski kotar vas poziva da ove zime iskoristite sve što on nudi i uživate u svakom trenutku!

Izvor, fotografije: Facebook stranica: Turistička zajednica Gorskog kotara

ZADNJE OBJAVE

4look i Stilueta darivanje povodom Dana žena

Mi vjerujemo da si žena u svakom danu mora pronaći neke trenutke ugode i uživanja, međutim, uz današnji tempo života to je izuzetno teško....

Dan žena u ZTC-u prilika da darujete krv i učinite dobro djelo!

Dan žena obilježava se diljem svijeta, prvi put ovaj je bitan dan  obilježen 8. ožujka 1909. u SAD-u. Danas se na različite načine obilježava...

PRATITE NAS...

22,125ObožavateljiLajkaj
7,910SljedbeniciSlijedi
20PretplatniciPretplatiti

NE PROPUSTITE

Riječka vizažistica Iva Berišić otkriva kako se našminkati u petnaest minuta!

Kako se našminkati u 15 minuta? Pitanje je koje često sebi postavimo kada negdje žurimo. Dovoljno je znati samo par malih trikova zbog kojih...

U odličnom društvu prijatelja, partnera i suradnika proslavili smo Stiluetin sedmi rođendan!

Porsche Inter Auto Rijeka jučer je poprimio novo ruho, proslavili smo sedmi rođendan, a broj sedam inspirirao nas je da proslava bude u znaku...

Rock Filius: nova hrvatska modna priča Dejana i Davora Lovrena te Matije Mišića!

Rock Filius je novi hrvatski modni brend o kojem iako se ne zna još puno za čas je osvojio srca mnogih. U svojoj ponudi...