NaslovnicaINSPIRACIJAOna je inspiracija: Oliva...

Ona je inspiracija: Oliva Style

Jadranka Olivari Jirasek, poznatija kao Oliva Style modna je blogerica za žene starije od 40 godina koja već od 2013. piše blog o modnim trendovima, idejama i inspiracijama, ali i savjetuje sve one koji je prate kako stvoriti najbolji stil za njihovu dob. Ideja je nastala inicijativom njezine kćeri Vande, a sve je počelo skromno i sramežljivo, no danas Oliva broji preko 20 000 pratitelja kojih je svakodnevno sve više, a podrške i pozitivnih komentara ne nedostaje. Oliva nam je ispričala svoju priču o počecima, modi i vlastitom stilu.

Vlasnica ste prvog hrvatskog modnog bloga za žene starije od 40 godina, recite nam od kud ideja?

Ideja je bila Vandina. Moja kćerka, moja prinčipesa, kako joj tepam, na jednom putovanju za Milano prije pet, šest godina nabacila je ideje o blogu. Naime, malo smo pretresale hrvatsku blogersku scenu te smo zaključile kako je sve svedeno na izuzetno mlade djevojke i njihov stil. Gotovo uvijek isti. Uske traperice i tenisice.Ništa za žene iznad 40 godina. „Mama, zašto ti ne bi imala blog?– pitala me Vanda usput argumentirajući , kako imam izuzetno smisla za modu i stil, ali da mogu utjecati na mnoge žene koje su se opustile i zanemarile svoj izgled, i to samo što su zakoračile u određene godine. Imala sam i ja protuargumente u stilu „koga će to zanimati blog“, mislim na potencijalnu ciljanu puliku, no pokazalo se da nisam u pravu.

Sve je dakle počelo u siječnju 2013. godine, skromno. Gotovo sramežljivo. Pisala sam o svemu što mi je palo a pamet, a ticalo se mode. Ako bih se odlučila za temu haljina, pisala sam o haljinama koje mi se sviđaju, koje bih rado imala u ormaru i slično. Ispočetka nisam objavljivala svoje fotografije, no nakon što sam to učinila, žene se počele sa velikim zanimanjem pratiti moj blog. Ono što me ugodno iznenadilo, bila je velika podrška kojom su mi dali vjetar u leđa. Svidjelo im se što iza Oliva Style / ime sam odabrala dosta impulzivno koristeći prvih pet slova svoga prezimena) stoji žena od gotovo 60 godina, puna entuzijazma. I optimizma. Uvijek sa osmjehom na licu. Dobronamjerna u svojim komentarima. Nikad negativna. Čak i kada pokušava upozoriti na sitne propuste u odijevanju.

Što možemo pronaći na vašem blogu, kojih se tema držite, gdje pronalazite inspiraciju?

Ima svega. No najviše je modnih tema. Upravo onakvih kakve ne nalazimo u modnim rubrikama domaćih magazina. Pokušavam svojim prilozima dati ideju što izabrati za posao ili neku drugu prigodu. Igram se onim što imam u ormaru. Ili neki događaj poput vjenčanja Meghan Markle i princa Harrya obilježim svojom kombinacijom. Kraljevskom. Volim svoje omiljene komade u ormaru učiniti sezonski aktualnim iako je prošlo ohooo godina. Jako se veselim kada pohvale moj outfit, a znam da za njega nije trebala hrpa love. Upravo me ponekad nedostatak inspiracije učini posebno kreativnom. U trenu. Možda je to urođeni talent, no ja sam mišljenja da je u pitanju samo igra. Koliko puta sam pred ogledalom slagala odjeću koju sam godinama nosila uvijek na isti način, a onda u trenu haljina je postala zanimljiva košulja..

Jeste li oduvijek voljeli modu, sjećate li se svog prvog modnog izričaja koji vam je ostao u sjećanju?

Od malena sam uživala u šivanju i pletenju. Moj prvi džemper za lutku isplela sam sa šest godina. U osnovnoj školi sam otkrila modni crtež. I počela crtati. Kreacije. Tako se to zvalo. Objavljivala sam u mnogim modnim časopisima kojih danas više nema, sanjala kako ću studirati dizajn negdje u inozemstvu. Ili barem kostimografiju. I tada sam svojim modnim izričajem bila drugačija. Plela sam prekrasne džempere i jakne, od kože radila torbice. Neko vrijeme vjerovala kako će moj život biti vezan za novinarstvo. Modno. Međutim, kako život uvijek iznenadi , naakon pet godina novinarstva, odlučila sam ga zamijeniti s pravom.

Volite li pratiti trendove ili često iskačete iz okvira u potrazi za originalnošću?

Redovito pratim svake sezone ono što nam dizajneri nude. Iz godine u godinu i nema baš puno iznenađenja zato mi je osnovna modna razglednica za svaku sezonu street style. Ne mogu odoljeti fotkama s ulica Pariza ili Londona, nemate pojma kakvih ludih kombinacija možete pronaći.

Kako bi opisali vaš osobni stil, gdje najčešće pronalazite odjeću koju nosite?

Najvažnije kod mojeg osobnog stila je udobnost. Sve što nosim volim da mi je komotno. Da ne stišće. Da ima malo odmaka od uobičajenog odijevanja. Dakle, asimetričnost. Dodaci su mi posebna ljubav. Nisam baš kao Iris Apfel, ali imam zavidnu kolekciju ogrlica. I narukvica.

Kupujem vrlo pažljivo. Bez prevelike euforije. Sve što kupujem mora imati svog para u ormaru. Uvijek mi se čini da tako samo nadograđujem ono što imam. Volim Max Mar-u, COS koja je posljednjih godina moje otkriće. Od naših dizajnera Ksenija Vrbanić ili Lana Mesić sa svojim čarobnim kimonima.

Imate već preko 20 000 pratitelja, koliko vam znače sve te osobe koje vas prate i pozitivni komentari koje dobijete?

Tako je, imam više od 20.000. tisuća pratitelja. To je broj koji jako obvezuje. Trudim se objavljivati postove barem nekoliko puta tjedno iako u zadnje vrijeme blog kao forma polako posustaje. Instagram s nekoliko riječi o onom što nam poručuje fotografija, postaje način komuniciranja. Iako i ja imam Instagram sa preko pet tisuća pratitelja, blog je nešto čega se neću lako odreći. Kažu da je blog forma dnevnika, pa zašto u ovim godinama ne voditi svojevrsni dnevnik? Modni.

Osim bloga, čime se inače bavite?

Iako su mnoge moje pratiteljice odavno u mirovini, ja sam još radno aktivna. Radim jedan vrlo zahtjevan posao, pravne struke. Najviše se veselim kada moji klijenti ili poslovni suradnici iznenade čime se bavim u slobodno vrijeme. Biti blogerica u 66 godini, nije mala stvara…ha, ha Barem u Hrvatskoj.

I za kraj moram upitati kakvi su vam planovi za budućnost, nastavljate li u istom ritmu ili već spremate nešto novo?

Planova uvijek ima. Za početak ove sezone odlučila sam odbijati ponude za recenzije onih koji vjeruju kako je za ljubav njihovih brendova dovoljna razmjena dobara. Dakle, upravo mi blog daje osjećaj samostalnosti i neovisnosti u onome što mi se nudi. Glatko ću odbiti svaku ponudu ako osjetim da neću biti iskrena.

Nastavljam istim ritmom dalje. Snovi o vlastitoj kolekciji suknji i dalje su snovi. Tko zna što me još čeka? Jer sutra je novi dan.

Foto: privatni arhiv

Pripremila: Ines Cunjak

ZADNJE OBJAVE

PRATITE NAS

25,000PratiteljaLajkaj
11,000PratiteljaSlijedi

Ne Propusti

POPULARNI TAGOVI

POPULARNE KATEGORIJE