Održana konferencija o novcu – Svaki cilj ima proces: Svi žele novac, ali ne i proces
O

U subotu je održana Treća međunarodna konferencija o novcu u okviru portala Žene i novac. U Hotelu Academia u Zagrebu, okupilo se više od 20 predavača i predavačica kako bi publici prenijeli znanja o osobnim financijama poput onih u što investirati, kako financirati svoj biznis iz više izvora, što sve osigurati…

Konferenciju je otvorila osnivačica portala, serijska poduzetnica Kristina Ercegović s panelom o javnom nastupu. PR stručnjakinja Una Bejtović i medijska trenerica Ivana Alfier, zaključile su kako se dio straha od nastupanja može riješiti poznavanjem činjenice kako nismo toliko važni mi sami, već poruka koju želimo prenijeti.

Ove godine su nam se pridružili i muški kolege pa smo nastavili u tonu ulaganja gdje nam je investitor Goran Stijak približio zaradu u svijetu kriptovaluta kroz postupke rudarenja, refferal programa, tradinga i sl.

Koliko god ulagali ili štedjeli novac, ključno je poznavati financijske izvještaje vlastite firme te razlikovati prihode, rashode i dobit. Zašto je još važno znati čitati financijske izvještaje i zašto je ključno imati dobrog računovođu za svoj (mali) biznis, objasnili su nam Hrvoje Serdarušić, financijski konzultant, Slađana Mikašinović, direktorica računovodstva Rauss te Tiana Prstec, direktorica online računovodstva Profida.

Budući da se kroz konferenciju provlačila poanta nužnosti ulaganja svog novca i načini na koji možemo zaraditi, Ana-Marija Špicnagel Ćurko iz IPS konzaltinga informirala nas je o trenutnim aktualnim natječajima za OPG jer broj poljoprivrednih gospodarstava sve više raste budući da su se mnogi odlučili upravo na ovaj oblik dodatne zarade.

Žene imaju manje mirovine od muškaraca, a žive sedam do deset godina duže, naglasila je Marina Lehki, nezavisni financijski coach. Kako ne bismo jednog dana ovisili o drugoj osobi poučila nas je kojim sve putem možemo povećati iznos svoje mirovine – dobrovoljnom mirovinskom štednjom, ulaganjem u nekretnine, životnim osiguranjem, investicijskim fondovima…

Konkretnije kako uložiti u nekretnine nam je ispričala dr. Blaženka Mičević, direktorica firme Agrodet za geodetske usluge te pojasnila važnost zemljišta i dozvola ukoliko se odlučimo investirati na ovaj način.

Webshop, content marketing i SEO su izvrsni alati za dodatni način online zarade ukoliko imate svoj biznis. Kako profitirati ovim putem, kroz diskusiju su objasnili Barbara Slade Jagodić, stručnjakinja za content marketing i SEO te Darijan Kosić, izvršni potpredsjenik Udruge eCommerce Hrvatska.

Temu o ulaganju, konkretno je obrazložila menadžerica u Intercapitalu te voditeljica projekta Genius Maja Menićanin. Riječ je o prvoj hrvatskoj aplikaciji putem koje svatko može jednostavno ulagati u tržište kapitala. Proces registracije je brz, a sve što trebate je upravo Genius aplikacija.

Kroz kratka dva Q&A, nezavisna zastupnica u osiguranju Marija Đeldum, ispričala je što sve možemo osigurati, dok je odvjetnica Anja Juršetić pojasnila pravni dio financija – da bi svaka žena trebala naplatiti alimentaciju te nam je približila i način za izračun iste.

Anja Juršetić

Ako se niste pronašli u nekim od ovih oblika ulaganja, a potrebni su vam veći prihodi za osnivanje firme ili financiranje pojedinih biznis ideja, svakako ih možete financirati iz više izvora kao što su udruge poslovnih anđela, peer-to-peer financiranje, investicije iz pojedinih hrvatskih fondova. Sve to su nam približili Maja Jelisić Cooper, poslovna anđelica, Crane, Renata Brkić iz Feelsgood Capitala, Stevica Kuharski iz Fil Rouge Capitala te Sašo Breitenberger iz P2P Finance.

Kada smo prošli sve aspekte zarade, zadržavanja te uvećanja našeg novca, dotakli smo se teme podsvjesnih obrazaca i njihovih utjecaja na naš odnos s novcem. Raširite potencijal – 95 posto čine blokade, a pet posto naša svijest, naglasio je energetski terapeut Miloš Savović i gost iznenađenja.

Konferencija je završila u pozitivnom tonu s gošćom Martinom Drezgom, suvlasnicom firme koja zastupa Husqvarnine proizvode u Hrvatskoj. Ona nam je u razgovoru otkrila kako joj je u vođenju biznisa najviše pomogla strategija dobrog planiranja, ali i stava da strahu nije mjesto u biznisu. Nekad ćete uspjeti, nekad ne, no bitno je da se odvažite i krenete, naglasila je Martina.

Foto: PR 

KONCEPT MAŽARspot_img

novosti

povezani članci