Održan okrugli stol u organizaciji Hrvatske udruge poslovnih žena Krug i HGK – ŽK Split
O

Već gotovo dva desetljeća treći petak u svibnju Hrvatska udruga poslovnih žena Krug obilježava Svjetski dan poduzetnica, s ciljem promocije i jačeg razvoja poduzetništva žena, u čemu joj potporu daje i HGK, posebno Županijska komora Split. Udio žena poduzetnica, tj. vlasnica/osnivačica trgovačkih društava u Hrvatskoj je, prema analizi Fine, u razdoblju od 2011. do 2019. godine lagano rastao (s iznimkom 2015. godine) i kretao se od 18 posto u 2011. godini do 22,1 posto u 2019. godini. Ako se broju trgovačkih društava u isključivo ženskom vlasništvu pridoda i broj društava u miješovitom vlasništvu, u kojima je jedan od vlasnika žena ili više njih,u 2019. godini udio u ukupnom broju trgovačkih društava u RH bio je 31,5 posto. Istodobno, u Hrvatskoj je veći broj žena nego muškaraca te je prema procjeni Državnog zavoda za statistiku sredinom 2019. godine bilo 48,5 posto muškaraca i 51,5 posto žena, slično zadnjem Popisu stanovništva iz 2011. godine.
Iz epidemioloških razloga svečanost obilježavanja Svjetskog dana poduzetnica odgodili smo za jesen, kada ćemo u Šibeniku dodijelili i nagrade najuspješnijoj poduzetnici, menadžerici i poduzetnici u domeni socijalnog poduzetništva. Poruka koju želimo poslati ususret ovog dana je da se , čak i u ovom pandemijskoj krizi koju živimo proteklih godinu i pol dana pokazalo da su žene fleksibilnije i uspješnije u prilagodbi novim uvjetima poslovanja unatoč svim preprekama koje im stoje na putu i na to smo posebno ponosne, poručila je predsjednica Hrvatske udruge poslovnih žena Krug Dragica Jerkov.

Jerkov se osvrnula i na prošlotjedni okrugli stol u organizaciji Kruga i HGK – ŽK Split na temu utjecaja pandemije koronavirusa na žene u poduzetništvu s naglaskom na kretanja nakon pandemije. Tom su prigodom o iskustvima u svojim tvrtkama, odnosno cijelim sektorima, kao i očekivanjima od post COVID vremena govorile meritorne sudionice, predstavnice tvrtki i institucija. O pandemiji u socijalnom poduzetništvu posvjedočile su ravnateljica splitskog Dječjeg doma Maestral Jelena Burazin iravnateljica Ustanove za zapošljavanje, rad i profesionalnu rehabilitaciju osoba s invaliditetom DES Edita Maretić Dimlić, vlasnica i direktorica tvrtke Regjo Consulting  te zamjenica predsjednice splitskog ogranka Kruga Jozica Skelin. Potpredsjednica HGK za graditeljstvo i promet Mirjana Čagalj posebno osvrnula na žene u sektoru građevinarstva i situaciju nakon potresa u Zagrebu i na Banovini.

Sa skupa su poduzetnice poslale poruku ne samo da su poduzetnice i u zahtjevnim vremenima pandemije pokazale da mogu, hoće i znaju, već da je i za neke od njih korona kriza predstavljala pozitivnu prekretnicu u poslovanju, otvarajući nove poslovne prilike i niše. Da se globalnom trendu povećanja broja tvrtki koje su pokrenule žene tijekom pandemije, pridružuje i Hrvatska, pokazuju podaci Hrvatskog zavoda za zapošljavanje o korisnicima Mjera aktivne politike zapošljavanja, s obzirom na spol. Tako je od 16.009 aktivnih korisnika ovih mjera, koliko ih je bilo prošli mjesec, više od 52 posto bilo žena. I u pandemijskoj, 2020.godini, žene su činile 51,5 posto korisnika ovih mjera, što pokazuje orijentaciju žena prema samozapošljavanju i pokretanju poslovnih aktivnosti. Još uvijek su, međutim, prisutne razlike u plaćama između žena i muškaraca, što se prelijeva i na razlike u mirovinama, pa su žene slabije zastupljene na upravljačkim funkcijama i u politici, premda se u Hrvatskoj žene u većem postotku od muškaraca upisuju na visoka učilišta, poslijediplomske specijalističke i doktorske studije te studentice čine većinu u svim područjima znanosti, osim u tehničkim znanostima. Ograničavajuće faktore predstavlja i neusklađenost poslovnog i obiteljskog aspekta života, u kojem je još uvijek dominantna uloga žene, kao i ograničen pristup financijskim resursima.

S ciljem prevladavanja ovih ograničenja, povećanja poduzetničke aktivnosti žena te općenito poticanja i promicanja poduzetništva žena HGK – Županijska komora Split je dugi niz godina izrazito aktivna i prepoznata ne samo na lokalnom i nacionalnom već i na regionalnom, Jadransko – jonskom, nivou. Od 2015. u sklopu HGK u Splitu djeluje na području Hrvatske jedinstven Poduzetnički inkubator za poduzetnice početnice, kao projekt HGK kojim se konkretno nastoji pomoći razvoju poduzetništva žena, pružajući potporu poduzetnicama u prvim poslovnim godinama.

Fotografija: KRUG službena internetska stranica

KONCEPT MAŽARspot_img

novosti

povezani članci