O žutoj boji kroz povijest i asocijacijama danas, piše: Sara Jurišević
O

Osim što ju dobro poznajemo iz prirode kao česta boja kod bilja i životinja, žuta je ove godine u nijansi Illuminating uz sivu Ultimate Gray jedna od onih koje će se isticati kroz 2021. prema Pantone-u. Osim što se dobro međusobno slažu, ovu elegantnu kombinaciju nerijetko viđamo u interior dizajnu. Ovakva žuta je boja Apsolutnog Proljeća i može se nositi uz crnu, navy pa i narančastu za dodatan topli dojam.

Danas žutu boju doživljavamo kao veselu i punu života. To je jedna od boja koja ima malo hladnih nijansi i pretežito se smatra toplom bojom. Jedna je od primarnih boja uz crvenu i plavu. Osobe sa toplim ili neutralno toplim podtonom odlično nose svoje nijanse žute. To su u Teoriji boja preko koje ja analiziram osobe potkategorija Proljeća i Jeseni. Razlika u njihovim žutim nijansama je u vrijednosti boje, odnosno koliko je ta žuta svijetla ili tamna i na način kombiniranja te boje s drugima.

Jedna od dostupnijih nijansi iz prirode još iz davnina je oker boja koja je iskorištena u špilji Lascaux u Francuskoj gdje je oslikan žuti konj od 17 000 godina.

Poznate nijanse žute su i Indian yellow, kadmij žuta, Chinese yellow, boja maslaca, limun žuta, boja suncokreta…

Rimljani i Grci su voljeli žutu. Do 300 god. poslije Krista Rimljani su nosili bijele toge, dok su žene imale žute. Nakon vjenčanja bi oba partnera odjevena u žuto ulazila u sobu sa žutim zidovima kao znak sreće, prosperiteta i fertilnosti. Radilo se o živim nijansama žute. Nerijetko se tada žuta dobivala iz šafrana i da bi se odjeća nazivala po njemu crocota.

Beauty. Woman eye with yellow eyeshadow.

Negativni pogled na žutu došao je iz medicinske teorije. Žučna tekućina je upravo ove boje, a spominje se i urin koji je u to doba ovisno o boji omogućavao bolju dijagnozu bolesti pacijenata.

U Srednjem vijeku je žuta bila boja izdajica, prevaranata i lažljivaca. Kada pogledamo slike onog doba vidimo da je i Juda bio obučen u žuto. Žuta boja se često dobivala iz sumpora pa u nekim je slučajevima zbog sumporovodika dolazilo do gušenja pa je i zbog toga žuta bila smatrana i bojom nesreće. Bili su prisiljeni nositi ju i umni bolesnici.

U novije vrijeme žutu prepoznajemo oko sebe kao boju koja upozorava i prisutna je na znakovima u prometu. Danas nas asocira na svjetlost, intelekt, znanje. Budisti ju smatraju bojom mudrosti. U Kini ju smatraju bojom imperatora, dok u Japanu ju doživljavaju kao boju milosti i plemenitosti.

Piše: Sara Jurišević

Naučila sam kako spojiti boje iz prirode i ljepotu svakoga od nas. Nastao je tako projekt BeeUnique i postala sam savjetnica za imidž s naglaskom na boje. Najviše me veseli kada pomognem osobama da zavole sebe.

Facebook: TheBeeUnique, Web stranica: beeunique.com.hr 

Facebook grupa: Tvoja paleta boja by BeeUnique 

KONCEPT MAŽARspot_img

novosti

povezani članci