O utjecaju ruža na raspoloženje žena i beauty industriji, piše: Sara Jurišević
O

Jedna od karakteristika mog posla, osim određivanja najboljih boja odjeće za svoje klijente je i pronalaženje pravih boja ruževa za usne za njih prema načelima Teorije boja. Kada je odjeća određena a sjenilo i ruž su adekvatni, to sve zajedno upotpunjuje izgled. Ono što su sigurno svi odavno primijetili je činjenica da je ruž za usne izgubio svoje značenje. Upravo u doba korone kada šećemo okolo maskirane nije nam potreban. Ili je ipak važan?

Možda niste čule za Lipstick Index. Ruž za usne je od početka 2000tih godina postao mali dostupna luksuz do te mjere da se počelo na njega gledati kao na kakav ekonomski indikator. Godine 2001. je Leonard Lauder koji je tada bio čelni čovjek kozmetičke kuće Esteee Lauder koju je upravo njegova majka osnovala, izmislio Lipstick Index kojim se označavalo kretanje prodaje ruževa i ekonomskih faktora. Te godine koju ćemo svi pamtiti po padu Twin Towersa, prodaja ruževa u SAD-u povećala se za 11%.

Utjecaj ruža na zadovoljstvo žena već je bilo od prije poznat. Tijekom Drugog svjetskog rata, Royal Ordnance Factories naručile su ruževa u vrijednosti 1000 funti za žene koje su radile u njihovim tvornicama. Objasnili su to idejom da su ruževi za žene poput duhana za muškarce.

Danas, u doba pandemije je stanje prodaje ruževa loše. Istraživanje iz svibnja navodi pad prodaje make up proizvoda za 30%, a ruževi su pogođeni s 15% pada. No, primijećeno je da se proizvodi poput maskare i laka za nokte ”drže” po pitanju prodaje. Mislim da je razlog očit.

Pitanje koje ja postavljam vama je: nosite li vi ruž ispod maskice? Ukoliko je odgovor ne, vjerujem da je to zbog nepraktičnosti maske. Ako ipak odgovarate potvrdno, onda je u pitanju jedan drugi faktor. Iako znate da ga vjerojatno nitko neće vidjeti, vama je stalo do ruža zbog sebe, zbog malog znaka pažnje koji si priuštite. Nema ničeg lošeg u tome. Upravo suprotno, vrednujete sebe kao osobu i ne dozvoljavate da drugi diktiraju zašto je to dobro ili loše. Svatko ima svoje razloge, ali ja sam za to da uvijek sebe stavimo na prvo mjesto. Nije to egoizam. To se zove ljubav prema sebi. Sa ili bez maskice.

U idućoj kolumni čitajte o tome zašto nas mišljenje drugih toliko brine.

Piše: Sara Jurišević

Naučila sam kako spojiti boje iz prirode i ljepotu svakoga od nas . Nastao je tako projekt BeeUnique i postala sam savjetnica za imidž s naglaskom na boje. Najviše me veseli kada pomognem osobama da zavole sebe.

Facebook: TheBeeUnique, Web stranica: beeunique.com.hr 

Facebook grupa: Tvoja paleta boja by BeeUnique 

IZ ARHIVE:

O poslovnom izgledu i odijevanju, piše: Sara Jurišević

Napomena: Sve kolumne odraz su stava i razmišljanja kolumnista.

KONCEPT MAŽARspot_img

novosti

povezani članci