13.8 C
Rijeka
Petak, 23 travnja, 2021

Kako organizirati ormar nakon što napravite Analizu boja, piše: Sara Jurišević

Odlučili ste učiniti novi korak u svom životu i složili ste sve potrebne slike za Analizu boja. Dobili ste paletu svojih najboljih boja i...

O tirkiznoj boji kroz povijest i asocijacijama danas, piše: Sara Jurišević

Jesam li mogla pisati opise u svojim kolumnama o bojama, a izostaviti ovu popularnu i ”filmsku”? Naravno da ne. Danas vam pišem o tirkiznoj boji. Blue Tiffany, to je poznato ime jedne nijanse ove boje koje se ujedno asocira sa zlatarnicom Tiffany & Co. iz New Yorka. Radi se o boji koja je pod copyrightom a Pantone ju prezentira kao PMS1837 po godini kada je nastala zlatarnica. Vlasnik zlatarnice gospodin Charles Lewis Tiffany odabrao ju je kao boju svog brenda uz ideju iz 19. stoljeća kada je bio običaj voljenim osobama pokloniti kamen tirkiz.

Audrey Hepburn je proslavila još i više ovaj brend kao ikona stila u filmu Breakfast at Tiffany’s. Osim što sam pogled na tu boju očarava, dokazano je da potiče otkucaje srca.

Tirkizna boja sastavljena je od zelene i plave i ovisno o boji koja prevladava u tom omjeru može biti topla ili hladna. Tiffany boja je neutralno hladna, a kako je i izrazito svijetla odgovara osobama hladnog podtona koje pripadaju po kategorizaciji Analize boja potkategoriji Svijetlog Ljeta. Boja koju Pantone ove godine preporučuje za proljeće i ljeto je neutralno topla nijansa tirkizne po imenu Beach Glass o kojoj sam pisala na društvenim mrežama. Ta je boja savršena za Svijetla Proljeća jer imaju neutralno topli podton.

Jeseni i Soft Duboke Zime će imati petrolej nijansu kao najbližu ovoj, dok Zime općenito neće moći najbolje iskoristiti tirkizne nijanse, osim Sjajne Zime. Tirkizna se boja može kombinirati sa crnom, sivom, bojom papaje, krem, terracottom, camel, a za poseban boho stil i sa narančastom.

Upravo je petrolej tirkizna boja sa dodatkom sive. Opće je poznata kao teal, ali ima mnogo nijansi. Također i ona može biti topla ili hladna ovisno o sastavu. Kombinira se sa smeđom, bojom cimeta i tikve, ali i ljubičastom i bordeaux. Poznate su još Teal Blue, Teal Green, Discay Green, Ocean Blue, Aquamarine i dr.

Povijesno je tirkizna boja dobila ime po francuskoj riječi turquoise, što bi predstavljalo turski kamen. Naime, tirkiz je inače izvlačen u Perziji, ali je doveden u Europu kroz Tursku.

U Antičko doba su je poznavali i Egipćani koji su izvlačili tirkiz iz rudnika u Sinaju. Jedan od najstarijih rudnika koji datira iz vremena prije 2000 godina je onaj iz Xinjiang u Kini nedavno otkriven.

Saznaj svoj podton kože i boje koje ti najviše odgovaraju kod šminke i odjeće. Javi mi se na društvenim mrežama za svoju osobnu Analizu boja. 

Piše: Sara Jurišević

Naučila sam kako spojiti boje iz prirode i ljepotu svakoga od nas. Nastao je tako projekt BeeUnique i postala sam savjetnica za imidž s naglaskom na boje. Najviše me veseli kada pomognem osobama da zavole sebe.

Facebook: TheBeeUnique, Web stranica: beeunique.com.hr 

Facebook grupa: Tvoja paleta boja by BeeUnique 

IVA RINČIĆ ZA ŽUPANICU

ZADNJE OBJAVE

Grad znanja: Kava, kolač, edukacijska rehabilitacija Emine Kovačić Ahmetović

Emina Kovačić Ahmetović po zanimanju je edukacijski rehabilitator. Rođena je Varaždinka gdje nakon završene Gospodarske škole smjer poslovna ekonomija upisuje Edukacijsko rehabilitacijski fakultet u...

artDENTAL, eco-friendly ordinacija – u skladu s prirodom svaki dan!

artDENTAL na Kastvu je privatna stomatološka klinika koju čini tim stručnih stomatologa liječnika čija je misija pružiti vam vrhunsku uslugu, omogućiti vam zdrav i...

PRATITE NAS...

22,125ObožavateljiLajkaj
7,910SljedbeniciSlijedi
20PretplatniciPretplatiti

NE PROPUSTITE

Imaju li Riječanke stila i čiji stil posebno voli otkriva najpoznatija riječka modna blogerica Ester Gallo

Ester Gallo (1962.) radi kao tajnica predstojnika Klinike za dentalnu medicinu u KBC - Rijeka. Njena velika strast je moda, te je ona danas...

Rock Filius: nova hrvatska modna priča Dejana i Davora Lovrena te Matije Mišića!

Rock Filius je novi hrvatski modni brend o kojem iako se ne zna još puno za čas je osvojio srca mnogih. U svojoj ponudi...

Jeste li čuli za pero®? Otkrivamo sve o uspješnoj poduzetničkoj priči iz Matulja!

Nešto je posebno u obiteljskim firmama koje ujedine snage kako bi osvojile tržište i predstavile nešto novo, svježe, posebno. Posebna je strast u pojedincima...