13.8 C
Rijeka
Petak, 23 travnja, 2021

Kako organizirati ormar nakon što napravite Analizu boja, piše: Sara Jurišević

Odlučili ste učiniti novi korak u svom životu i složili ste sve potrebne slike za Analizu boja. Dobili ste paletu svojih najboljih boja i...

O smeđoj boji kroz povijesti i asocijacijama danas, piše: Sara Jurišević

Smeđa je boja sastavljena od više boja. Može se dobiti miješanjem crvene, crne i žute, ali najčešće crvene i zelene ili tamnjenjem narančaste. Javlja se vrlo često u prirodi pa ju nalazimo u boji drveća, zemlje, pa i kod osoba po pitanju boje kose i očiju. Prema anketama u Europi i SAD-u smeđa je boja daleko najmanje voljena i cijenjena jer smatrana bojom jednostavnosti, rustičnosti i siromaštva.

Prve smeđe crteže pronalazimo u špilji Lascaux u Francuskoj gdje crteži potječu iz doba prije 17 000 godina.

U Srednjem vijeku se ova boja dobivala iz prirode na različite načine: iz kane, preko vrbe, lješnjaka ili trputca. Smatra se da je ime ”brown” proizišlo iz germanske riječi ”braun” što je predstavljala boju medvjeđeg krzna.

Među poznatijim nijansama koje se koriste u slikarstvu tu su: Van Dyck brown – izrazito tamna nijansa, na rubu crne, svijetla oker koja u sebi ima velike količine žute, Raw Sienna koja je možda klasična nijansa tople smeđe koju na prvu možemo zamisliti i Burnt Sienna – tamnija nijansa od Raw Sienne jer ima u sebi crne.

U doba renesanse procvjetalo je i korištenje smeđe boje. Sve se više koriste te nijanse kako bi slike dobile više ili manje svjetlosti i dočarale time temu koja je prikazana. Efekt chiaro-scuro je pogotovo dobio maha kada su se njime koristili Caravaggio i Rembrandt.

Smeđa je boja danas korištena u designu, često kao zamjena za crnu. Pronalazimo ju nerijetko kao simbol zdravlja i ”zdravoga” pa zato u marketima su stalaže i pakiranja bio hrane u smeđoj boji, ali isto tako možemo koristiti smeđi šećer kao ”zdravija” alternativa bijelom. Ta je boja jedna od rijetkih koja može probuditi sva osjetila. Na prvi pogled nas asocira na prirodu i šume.

Po pitanju ukusa sjetimo se kave i čokolade, ali i lješnjaka i gljiva. Osjet dodira nam stimulira kao privlačnost zemlji, drvu i koži. Miris nas podsjeća na miris kave, čokolade i mokre zemlje nakon kiše.

Osobe koje imaju neutralno topli podton kože i koje mogu nositi tamnije boje su upravo one kojima smeđe nijanse pogoduju, a okvirno su to većinom Jesenske potkategorije. Proljeća mogu koristiti svjetlije nijanse, pogotovo boju lješnjaka. Hladna godišnja doba Zime i Ljeta teško će pronaći prave smeđe. Duboke i Soft Duboke Zime moći će igrati na kartu dubine, a samo svjetlije potkategorije Ljeta imat će hladnije nijanse smeđe kao saveznike.

Poznaješ li svoj podton kože i boje koje ti odgovaraju? Ako je odgovor ne, vrijeme je da to otkriješ putem Analize boja. Javi mi se putem društvenih mreža i naruči svoju!

Piše: Sara Jurišević

Naučila sam kako spojiti boje iz prirode i ljepotu svakoga od nas . Nastao je tako projekt BeeUnique i postala sam savjetnica za imidž s naglaskom na boje. Najviše me veseli kada pomognem osobama da zavole sebe.

Facebook: TheBeeUnique, Web stranica: beeunique.com.hr 

Facebook grupa: Tvoja paleta boja by BeeUnique 

IVA RINČIĆ ZA ŽUPANICU

ZADNJE OBJAVE

Grad znanja: Kava, kolač, edukacijska rehabilitacija Emine Kovačić Ahmetović

Emina Kovačić Ahmetović po zanimanju je edukacijski rehabilitator. Rođena je Varaždinka gdje nakon završene Gospodarske škole smjer poslovna ekonomija upisuje Edukacijsko rehabilitacijski fakultet u...

artDENTAL, eco-friendly ordinacija – u skladu s prirodom svaki dan!

artDENTAL na Kastvu je privatna stomatološka klinika koju čini tim stručnih stomatologa liječnika čija je misija pružiti vam vrhunsku uslugu, omogućiti vam zdrav i...

PRATITE NAS...

22,125ObožavateljiLajkaj
7,910SljedbeniciSlijedi
20PretplatniciPretplatiti

NE PROPUSTITE

Imaju li Riječanke stila i čiji stil posebno voli otkriva najpoznatija riječka modna blogerica Ester Gallo

Ester Gallo (1962.) radi kao tajnica predstojnika Klinike za dentalnu medicinu u KBC - Rijeka. Njena velika strast je moda, te je ona danas...

Rock Filius: nova hrvatska modna priča Dejana i Davora Lovrena te Matije Mišića!

Rock Filius je novi hrvatski modni brend o kojem iako se ne zna još puno za čas je osvojio srca mnogih. U svojoj ponudi...

Jeste li čuli za pero®? Otkrivamo sve o uspješnoj poduzetničkoj priči iz Matulja!

Nešto je posebno u obiteljskim firmama koje ujedine snage kako bi osvojile tržište i predstavile nešto novo, svježe, posebno. Posebna je strast u pojedincima...