O sivoj boji kroz povijest i asocijacijama danas, piše: Sara Jurišević
O

Ove godine uz žutu za boju godine odabrana je i jedna nijansa sive boje koja se zove Ultimate Grey. Spoj ovih dviju boja odličan je kao što sam već spominjala, kod uređenja prostora jer je vrlo elegantna kombinacija.

Siva je boja ”na putu” između crne i bijele. Radi se o neutralno hladnoj boji, ali postoji i neutralno topla inačica kada se približava smeđoj. Ova nas boja podsjeća na tmurno nebo prije nevremena, na maglu, na pepeo. Ime joj proizlazi iz germanske riječi grau. Krajem Srednjeg vijeka smatrana je za suprotnost crnoj, dakle kao vrlo optimističnu boju. No, nije uvijek bilo tako. U davnijoj prošlosti je siva bila boja neobrađenog lana (ekru boja) i siromaštva obzirom da je odjeća skromnih poljoprivrednika bila u toj boji. Neki crkveni redovi su odabrali sivu boju svojih odora u znak poniznosti i neimaštine, a među njima i kapucini.

Kod slikanja je siva uvijek imala osobito važnu ulogu. Smatrana je bojom sjene dok crna je u toj ulozi viđena kao greška. Poznata je tehnika slikanja pod imenom grisaille (sa francuskog gris – sivo) popularna između 15. i 16. stoljeća. Slika je početno bila siva i bijela pa su se naknadno u tankim slojevima dodavale ostale boje. Grisaille je tako najbolje predočavala osjenčanost kroz slojeve boje. Ponekad je slika bila ostavljena upravo u tonovima sive i bijele kako bi izgledala poput kamena. Među slikarima rado se je za svoju podlogu koristili Rembrandt i El Greco.

U 18. stoljeću su odjeće žena u Parizu koje su radile u tvornicama bile sive pa su dobile nadimak grisettes. Vjerojatno je zbog ove njihove odjeće danas popularno sivu boju percipirati kao boju metala i industrije.

Siva je danas profinjena boja i često korištena u modi. Njena blaga, ali zagasita karakteristika uz samu temperaturu čini ju odličnom za osobe koje imaju karakteristike Ljeta u Teoriji boja. Pogotovo ju mogu dobro iskoristiti kod šminkanja i odjeće Soft Svijetlo i Duboko Ljeto. Svijetla Ljeta sivu mogu primijeniti za nešto dramatičniji look, dok Zime poput Soft Duboke i Duboke sivu nose u vidu detalja.

Siva je bazna za sve potkategorije koje imaju niži intenzitet boje, soft su, pa kada ju se pomiješa sa nekom ”živom” bojom nova zagasita inačica pripada ovisno o temperaturi određenoj potkategoriji.

Svijet boja je širok i zanimljiv a ukoliko želiš i ti saznati koje su to boje najbolje za tebe javi mi se preko društvenih mreža na dnu kolumne.

Piše: Sara Jurišević

Naučila sam kako spojiti boje iz prirode i ljepotu svakoga od nas . Nastao je tako projekt BeeUnique i postala sam savjetnica za imidž s naglaskom na boje. Najviše me veseli kada pomognem osobama da zavole sebe.

Facebook: TheBeeUnique, Web stranica: beeunique.com.hr 

Facebook grupa: Tvoja paleta boja by BeeUnique 

KONCEPT MAŽARspot_img

novosti

povezani članci