O poslovnom izgledu i odijevanju, piše: Sara Jurišević
O

Odijelo ne čini čovjeka. Volim ovu frazu. Nažalost nisam uspjela pronaći autora. Mora da ju je izrekao pošten čovjek koji nije osobito upućen u vizije društva. Ako  govorimo o vrijednostima osobe, naravno da se taj parametar mjeri po drugim kriterijima. Poznati ljudi koji su i uspješni u poslovnom svijetu dokazuju da ih za dress code i nije baš briga. Među njima i Mark Zuckerberg. No, da oko želi svoje je činjenica. Nisu to odlučile one tri ”nonice stare koje su stale i kritikale”, nego je stvar ukusa kod odjevanja. Odjeća, ali i cijela naša figura mogu puno govoriti o nama. Osobito je važna u poslovnom svijetu.

Uz dobro odabran izgled možemo ostaviti dojam profesionalnosti i autoriteta. Uzmimo za primjer sam početak svega – odlazak na razgovor za posao. Uložite maksimalno truda oko toga, ali nemojte zaboraviti da je dovoljno samo 27 sekundi ( i to prvih, da ne bude zabune) da osoba ispred vas dobije neko određeno mišljenje o vama. Naravno, vi ga možete potvrditi ili demantirati tijekom razgovora, ali uvijek s fokusom na to da je sugovorniku taj prvi dojam ostao u podsvijesti.

Istraživanja pokazuju da na taj prvi dojam najviše utječu dobar izbor odjeće, dobar parfem (visoko kotiran), pozitivan i samouvjeren stav, ton glasa i pozitivan govor tijela. Neću umanjiti važnost vaše spremnosti, ali morate priznati da su ovi faktori izrazito bitni. No, da sažmem na čemu ovdje treba raditi – na stavku pozitivnog i samouvjerenog stava.

Ovaj faktor ćete dobiti tako da se pripremite psihički za sastanak i tako da vam netko stručan pomogne u odabiru odjeće, šminke, frizure i parfema po vašoj mjeri kako bi ugodili kriterijima koje se od vas traže, ali uz to proradili na stapanju tih komponenata da se vaša osobnost u njih ogleda. Prvi stupanj spremnosti na razgovor je ta sigurnost koja se stječe kada se zna što se želi i tada su odgovori jasni. Drugi je taj da se vi osjećate dobro u vlastitoj koži. Sigurno će vam biti neugodno, sigurno ćete se osjećati kao ribica izvan vode, ali raditi na vama tako da uz svoj stil budete zadivljeni kada se pogledate je pravi posao. Tada ćete osjećati i veću spremnosti, znat ćete da možete i stav će doći od sebe.

Kod istog istraživanja navodi se da je dobar prvi dojam na preko 80 posto ispitanika ostavila samopouzdana osoba.

Zaključak; da, moguće je raditi na sebi, biti svoj i dobiti posao. Kroz iskustvo sa svojim klijenticama mogu reći da kao i svaka stvar iziskuje truda, ali rezultat je neizostavan. Ponekad mislimo da su sitnice nebitne, ali upravo su na kraju one koje će presuditi hoćete li vi biti ta osoba koja će sutra biti na toj poslovnoj poziciji ili netko drugi.    

Piše: Sara Jurišević

Naučila sam kako spojiti boje iz prirode i ljepotu svakoga od nas . Nastao je tako projekt BeeUnique i postala sam savjetnica za imidž s naglaskom na boje. Najviše me veseli kada pomognem osobama da zavole sebe.

Facebook: TheBeeUnique, Web stranica: beeunique.com.hr 

Facebook grupa: Tvoja paleta boja by BeeUnique 

KONCEPT MAŽARspot_img

novosti

povezani članci