O popularnosti plavuša piše: Sara Jurišević
O

Poznat nam je stereotip o plavušama. Ima ih i više.. Prvi je onaj da su plavuše – glupe. O tome postoje mnogi vicevi koji se žestoko izruguju, a često se ističe ista teza u društvu. Sigurno imate prijateljicu koja je bar jednom nešto pogriješila i opravdala to svojom bojom kose.

Zašto se na plavuše tako gleda nije skroz jasno. Postoje teze da su stari Grci pokušavali posvijetliti svoju kosu kemikalijama koje su im trajno oštećivale moždane stanice. No, koliko je to vjerojatno teško je saznati. Ono što je sigurno je glupost nema veze s bojom kose. Istraživanje iz 2016. god. pokazuje da je kvocijent inteligencije kod ispitanih plavuša u prosjeku 103,2 za razliku od brineta sa 102,7 pa crvenokosih s 101,2 i 100,5 za crnokose. No, sam je Jay L. Zagorsky koji je vodio istraživanje iskazao da su rezultati relativni i da nije moguće asocirati kvocijent inteligencije s bojom kose.

Drugi dio priče o plavušama je onaj da je izrazito poželjno biti plavuša. One su u centru pažnje. Odgovor na to je – i da i ne. Zanimljive su jer samo 4% ukupnog svjetskog stanovništva je prirodno plavo. Međutim, danas kada postoje boje za kosu sve ih češće viđamo oko sebe. Mit o nedostižnosti plavuša je i taj da su anđeli uvijek bili slikani s plavom kosom pa su i takve žene bile smatrane skoro pa božanstvom u neka druga vremena. U književnosti je i Petrarca ljubio lijepu Lauru plavih valova.

Novije vrijeme donijelo nam je poznate filmske i glazbene ikone koje su popularne i – plave. Na početku su to bile Brigitte Bardot i Marilyn Monroe. Išlo se nakon toga od Madonne pa danas i do Lady Gage. Sve redom plavuše koje su svojim trudom, ali i izgledom dosegle veliki uspjeh. Dio slave mogu zahvaliti i plavoj kosi. Današnji je to sinonim za uspjeh, zabavu i provokativnost. Ovo zadnje je dobro istaknuto marketinški kod Miley Cirus, ali na drugi način i kod već spomenute Lady Gage.

Marketinški se plavuše iskorištavaju i kod reklama kozmetike. To je zato što su žene kojima je plava boja kose prirodna najčešće u mojim Analizama Svijetla Ljeta ili Svijetla Proljeća. Imaju blage, pastelne boje a ove dvije potkategorije razlikuju se samo po temperaturi podtona. Takve boje su često in, a pogotovo one Svijetlih Ljeta pa uz dobro poznati stereotip čine nam se savršenima. Prave Barbike čiji je utjecaj na opću kulturu uvijek bio prisutan.   

Sama je Kim Kardashian pokušala bezuspješno u plavuše, upravo zato što nju krase druge karakteristike zbog čega joj ta boja ne pristaje. Rješenje za to je Analiza boja. Ako ju sada napravite biti će vam uvijek od koristi, a izbjeći ćete i greške.  Lijepa je plava kosa, ali samo onima kojima ona pristaje, poput drugih boja. Pronaći svoju pravu boju i nijansu, to je cilj. I ne obazirati se na stereotipe jer oni su uvijek postojali i uvijek će postojati.

Piše: Sara Jurišević

Naučila sam kako spojiti boje iz prirode i ljepotu svakoga od nas . Nastao je tako projekt BeeUnique i postala sam savjetnica za imidž s naglaskom na boje. Najviše me veseli kada pomognem osobama da zavole sebe.

Facebook: TheBeeUnique, Web stranica: beeunique.com.hr 

Facebook grupa: Tvoja paleta boja by BeeUnique  

 

Nedostaci, nesigurnost i tuđe mišljenje – tri ujedinjena neprijatelja ljubavi prema sebi

 

Napomena: Sve kolumne odraz su stava i razmišljanja kolumnista.

KONCEPT MAŽARspot_img

novosti

povezani članci