O pojmu i standardu ljepote, piše: Sara Jurišević
O

Postoji li univerzalni odgovor na pitanje što je ljepota? Osobno mislim da ne. Ne možemo točno odrediti nekoliko karakteristika i po tome standardizirati ljepotu. Standardi postoje, ali različiti su ovisno o mjestu življenja, dobi, etničkoj pripadnosti i o vjeri.

Ako uzmemo u obzir ono što su nas učili da prije mnogo tisuća godina kriterij ljepote bila je izdržljivost, ne čudi da su u to doba i žene i muškarci morali biti jaki. Od muškaraca se tražila spretnost i jačina, a od žena fertilnost i sposobnost da podiže djecu.

Različite rase različito doživljavaju ljepotu, a ono što kod njih nije uobičajeno je strano, čudno i najčešće manje privlačno.

Na zapadu smatramo da lijepo izgledamo osunčani i za postići taj vizualni efekt osim samog sunca danas imamo mnoštvo proizvoda i tretmana.

U Aziji vlada mišljenje da je atraktivno izgledati poput bijelaca i iznimno se trude posvijetliti svoju kožu i kosu kako bi se približili tom idealu. Zbog silne želje da izgledamo lijepo nastali su i već spomenuti stereotipi. Mislimo da vladamo njima, ali uvijek se uspostavi da oni vladaju nama. Kada pogledamo jednu osobu odmah ju uspoređujemo s onime što mi osobno smatramo lijepim. Doživljavamo tako drugačije boju kože, kose, očiju, stasa pa i oblika lica.

Ljudi su danas možda više nego nekad spremni učiniti sve što je u njihovoj moći da postignu željeni izgled. Dok su se nekad tetovaže i pirsinzi smatrali simbolima hrabrosti i pripadnosti, danas su detalji koji nas uljepšavaju a idemo i do nekih opakih granica poput vađenja zubiju i rebara, povećavanje grudi, stražnjice i usnica pa i do lomljenja kosti i njihovo odvajanje kako bi postigli veću visinu.

Najčešće smo mi žene pogođene ovim silnim društvenim doživljavanjem ljepote. Zbog ljepote trpimo i patimo od malena nepotrebno i stvaramo često sliku o sebi kao osobi manje vrijednosti. Društvo muškarca na dobroj poslovnoj poziciji smatra uspješnim dok ženu na istoj poziciji vrednuje prema ljepoti, a u manjoj mjeri prema sposobnosti.

Mnogo je ovdje faktora o kojima bi se dalo pisati, ali istaknut ću jedno izrazito važno koje utječe na naš izgled – naše samopouzdanje. Osoba može postati puno atraktivnija ukoliko zna što želi od života i kreće se u smjeru da do toga dođe. Nosi ju zanos i strast i nerijetko ju onda gledamo drugim očima nakon prvog dojma.

Kako stječemo to samopouzdanje? Mislim da je i to individualno, ali po mojoj procjeni postoje dva načina – radom u sebi i na sebi. Ovi pristupi mogu biti kombinirani ili samostalni.  Što se mene tiče, ja pomažem s ovim vanjskim faktorom i mogu se pohvaliti dobrim uspjehom.

Neka ovog proljeća jedan od prvih koraka i za tebe bude rad na tvom izgledu kako bi bila sretnija. Javi mi se za dodatnu pomoć oko pronalaska svoje prirodne ljepote.

Sara Jurišević

Piše: Sara Jurišević

Naučila sam kako spojiti boje iz prirode i ljepotu svakoga od nas. Nastao je tako projekt BeeUnique i postala sam savjetnica za imidž s naglaskom na boje. Najviše me veseli kada pomognem osobama da zavole sebe.

Facebook: TheBeeUnique

Mail: info@beeunique.com.hr

Web stranica: beeunique.com.hr 

Facebook grupa: Tvoja paleta boja by BeeUnique 

KONCEPT MAŽARspot_img

novosti

povezani članci