13.8 C
Rijeka
Petak, 23 travnja, 2021

Kako organizirati ormar nakon što napravite Analizu boja, piše: Sara Jurišević

Odlučili ste učiniti novi korak u svom životu i složili ste sve potrebne slike za Analizu boja. Dobili ste paletu svojih najboljih boja i...

O pojmu i standardu ljepote, piše: Sara Jurišević

Postoji li univerzalni odgovor na pitanje što je ljepota? Osobno mislim da ne. Ne možemo točno odrediti nekoliko karakteristika i po tome standardizirati ljepotu. Standardi postoje, ali različiti su ovisno o mjestu življenja, dobi, etničkoj pripadnosti i o vjeri.

Ako uzmemo u obzir ono što su nas učili da prije mnogo tisuća godina kriterij ljepote bila je izdržljivost, ne čudi da su u to doba i žene i muškarci morali biti jaki. Od muškaraca se tražila spretnost i jačina, a od žena fertilnost i sposobnost da podiže djecu.

Različite rase različito doživljavaju ljepotu, a ono što kod njih nije uobičajeno je strano, čudno i najčešće manje privlačno.

Na zapadu smatramo da lijepo izgledamo osunčani i za postići taj vizualni efekt osim samog sunca danas imamo mnoštvo proizvoda i tretmana.

U Aziji vlada mišljenje da je atraktivno izgledati poput bijelaca i iznimno se trude posvijetliti svoju kožu i kosu kako bi se približili tom idealu. Zbog silne želje da izgledamo lijepo nastali su i već spomenuti stereotipi. Mislimo da vladamo njima, ali uvijek se uspostavi da oni vladaju nama. Kada pogledamo jednu osobu odmah ju uspoređujemo s onime što mi osobno smatramo lijepim. Doživljavamo tako drugačije boju kože, kose, očiju, stasa pa i oblika lica.

Ljudi su danas možda više nego nekad spremni učiniti sve što je u njihovoj moći da postignu željeni izgled. Dok su se nekad tetovaže i pirsinzi smatrali simbolima hrabrosti i pripadnosti, danas su detalji koji nas uljepšavaju a idemo i do nekih opakih granica poput vađenja zubiju i rebara, povećavanje grudi, stražnjice i usnica pa i do lomljenja kosti i njihovo odvajanje kako bi postigli veću visinu.

Najčešće smo mi žene pogođene ovim silnim društvenim doživljavanjem ljepote. Zbog ljepote trpimo i patimo od malena nepotrebno i stvaramo često sliku o sebi kao osobi manje vrijednosti. Društvo muškarca na dobroj poslovnoj poziciji smatra uspješnim dok ženu na istoj poziciji vrednuje prema ljepoti, a u manjoj mjeri prema sposobnosti.

Mnogo je ovdje faktora o kojima bi se dalo pisati, ali istaknut ću jedno izrazito važno koje utječe na naš izgled – naše samopouzdanje. Osoba može postati puno atraktivnija ukoliko zna što želi od života i kreće se u smjeru da do toga dođe. Nosi ju zanos i strast i nerijetko ju onda gledamo drugim očima nakon prvog dojma.

Kako stječemo to samopouzdanje? Mislim da je i to individualno, ali po mojoj procjeni postoje dva načina – radom u sebi i na sebi. Ovi pristupi mogu biti kombinirani ili samostalni.  Što se mene tiče, ja pomažem s ovim vanjskim faktorom i mogu se pohvaliti dobrim uspjehom.

Neka ovog proljeća jedan od prvih koraka i za tebe bude rad na tvom izgledu kako bi bila sretnija. Javi mi se za dodatnu pomoć oko pronalaska svoje prirodne ljepote.

Sara Jurišević

Piše: Sara Jurišević

Naučila sam kako spojiti boje iz prirode i ljepotu svakoga od nas. Nastao je tako projekt BeeUnique i postala sam savjetnica za imidž s naglaskom na boje. Najviše me veseli kada pomognem osobama da zavole sebe.

Facebook: TheBeeUnique

Mail: info@beeunique.com.hr

Web stranica: beeunique.com.hr 

Facebook grupa: Tvoja paleta boja by BeeUnique 

IVA RINČIĆ ZA ŽUPANICU

ZADNJE OBJAVE

Grad znanja: Kava, kolač, edukacijska rehabilitacija Emine Kovačić Ahmetović

Emina Kovačić Ahmetović po zanimanju je edukacijski rehabilitator. Rođena je Varaždinka gdje nakon završene Gospodarske škole smjer poslovna ekonomija upisuje Edukacijsko rehabilitacijski fakultet u...

artDENTAL, eco-friendly ordinacija – u skladu s prirodom svaki dan!

artDENTAL na Kastvu je privatna stomatološka klinika koju čini tim stručnih stomatologa liječnika čija je misija pružiti vam vrhunsku uslugu, omogućiti vam zdrav i...

PRATITE NAS...

22,125ObožavateljiLajkaj
7,910SljedbeniciSlijedi
20PretplatniciPretplatiti

NE PROPUSTITE

Imaju li Riječanke stila i čiji stil posebno voli otkriva najpoznatija riječka modna blogerica Ester Gallo

Ester Gallo (1962.) radi kao tajnica predstojnika Klinike za dentalnu medicinu u KBC - Rijeka. Njena velika strast je moda, te je ona danas...

Rock Filius: nova hrvatska modna priča Dejana i Davora Lovrena te Matije Mišića!

Rock Filius je novi hrvatski modni brend o kojem iako se ne zna još puno za čas je osvojio srca mnogih. U svojoj ponudi...

Jeste li čuli za pero®? Otkrivamo sve o uspješnoj poduzetničkoj priči iz Matulja!

Nešto je posebno u obiteljskim firmama koje ujedine snage kako bi osvojile tržište i predstavile nešto novo, svježe, posebno. Posebna je strast u pojedincima...