O plavoj boji kroz povijest i asocijacijama danas piše Sara Jurišević
O

Statistike pokazuju da mijenjamo svoje favorite kada su u pitanju boje i to kroz cijeli životni vijek. Ono po čemu će se svi složiti je da postoji boja koju ljudi najviše vole. Boja je to neba i mora – plava. S obzirom na njenu popularnost redovito se koristi kod raznih firmi za brendiranje imidža (npr. Facebook i Twitter).

Zanimljivosti i povijest plave boje proučavao je i povjesničar Michel Pastoreau koji je plavoj boji posvetio knjigu.

Egipćani su prvi počeli uspješno koristiti plavu boju. Da, uspješno jer nije bilo lako dobiti ovu nijansu, upravo egipatsko plavu. Tu su nijansu kasnije koristili i Rimljani i nazvali ceruleum. O toj sam nijansi pisala ne tako davno na svojoj stranici jer je u zadnje vrijeme postala tražena s obzirom na to da je popularizirana od Pantonea kao boja 2000.godine, a nerijetko ju ponovno predstavljaju kao jednu od vodećih boja za nove trendove.

Od plave poznajemo još nijansi poput lapis lazuli plavu, izrazito hladnu dobivenu iz istoimenog minerala i jako voljena nijansa kroz srednji vijek kada je neko vrijeme bila i boja Djevice Marije. Kobaltno plava, dobivena iz ovog metala bila je vrlo popularna u Kini gdje su se između 8. i 9. st. njome bojale keramike i nakit. Indigo plava je bila odlična boja za platna, jako tražena u Engleskoj i lakše se proizvodila zbog dostupnih biljaka indiga (indigofera tinctoria).

Prusko plavu ili Berlinsko modrilo je Pablo Picasso koristio kroz svoju plavu fazu, a danas se ova boja uzima u obliku pilula kako bi se liječilo trovanje metalima. Britanski Royal Navy je od 1748. godine uveo navy blue boju kao svoju službenu. Odabrana je ova tamna nijansa plave jer za razliku od crne ostaci soli su manje vidljiviji. Još ću spomenuti i najnovije otkrivenu YinMn. Slučajno su je dobili 2009. godine profesor Mas Subramanian sa Oregon State Universityja i njegov student Andrew E. Smith. Radi se o osobito jarkoj plavoj boji.

Zaključno, plava kao primarna je hladna boja, ali s dodatkom žute boje poprima nijanse koje odlično mogu pristati i neutralno toplim podtonovima. Dakle, najveću primjenu plave imaju Zime i Ljeta, odnosno osobe koje pripadaju ovom (neutralno)hladnom podtonu kože i ujedno kod odijevanja savršeno ju  kombiniraju. Kao boju na očima za šminkanje ju ne bih previše forsirala jer može odavati neprirodan izgled. Savršena može biti plava kada je iskorištena na noktima, dalje od lica i u paleti potkategorije. Svoj podton je moguće saznati preko Analize boja. Naručiti se možete preko maila u nastavku.

Piše: Sara Jurišević

Naučila sam kako spojiti boje iz prirode i ljepotu svakoga od nas . Nastao je tako projekt BeeUnique i postala sam savjetnica za imidž s naglaskom na boje. Najviše me veseli kada pomognem osobama da zavole sebe.

Facebook: TheBeeUnique, Web stranica: beeunique.com.hr 

Facebook grupa: Tvoja paleta boja by BeeUnique 

KONCEPT MAŽARspot_img

novosti

povezani članci