13.8 C
Rijeka
Subota, 6 ožujka, 2021

Dr.sc. Nina Bašić Marković o zdravlju crijeva i zdravlju organizma

Hipokrat, otac medicine, govorio je da sve bolesti počinju u crijevima. Čak su i u tisućama godinama starim spisima narodne medicine crijeva opisana kao...

O crvenoj boji kroz povijest i asocijacijama danas, piše Sara Jurišević

Približava se Božić, pa sam odlučila početi pisati upravo u ovo doba lanac kolumni o svakoj boji. Ovaj tjedan krećemo s bojom koja nas prva podsjeća na Božić – crvenom.

Na prvi pogled sjetimo se ljubavi, senzualnosti, ali i opasnosti, ljutnje i nasilja. Prva je to boja duge, a smatra se da je i prva koju djeca vide. Povijesno je uvijek bila osobito značajna. Latinski ”rubrum” znači crveno.

Prvenstveno se smatra kao boja krvi, mesa, označava vitalnost, pa i muškost, a preko toga agresiju. Rimski bog rata, Mars imao je kao svoju boju upravo crvenu. Danas znamo da se planet Mars tako zove zbog svoje boje, odnosno željeznog oksida na njemu.

Crvena je boja izrazito bila važna u povijesti kroz nekoliko sfera; religija, slikarstvo i kultura. Prvi čovjek po Bibliji, Adam je dobio ime po hebrejskom ” ‘adam, adom” što znači crveno, biti crven što bi predstavljalo da je izašao iz crvene zemlje. I sama Crkva je uvijek smatrala crvenu uzvišenom, dok nije u 19. st. pala u drugi plan kada je Papa odlučio da boja Djevice Marije bude bijela, kao znak čistoće.

U slikarstvu je to bila tražena boja, ali jako teška za proizvesti. Crvena se dobivala iz korijena nekih biljaka, ali vremenom je bila sklona promijeni zbog vanjskih uvjeta. Sve je to tako bilo do otkrića Amerike i s njom male bube, odnosno uši i z Meksičkog kaktusa zahvaljujući kojoj  se dobivala karmin i vermilion crvena.

Danas crvenu vidimo oko sebe na cesti jer daje znakove opasnosti. Neka istraživanja ukazuju na to da kada osobe borave u prostorijama s crvenim zidovima povećavaju im se otkucaji srca i zbog toga i proizvodnja adrenalina što izravno utječe na povećanje energije, nervoze i agresivnosti. Naš metabolizam bolje i brže funkcionira kad jedemo hranu crvene boje – pogoduje nam ljuta papričica, jagode, trešnje, cikla i sl. U prirodi je crvena prisutna kod vrsta životinja, pogotovo riba i ptica. Biljaka i raznog cvijeća također je lako prepoznati u toj boji. Neću zaboraviti ni opojni crveni prirodni dragi kamen rubin poznat po svojoj ljepoti i dragocjenosti kako nekad, tako i danas.

Crvena je i boja jeseni, djelomično proljeća i zime. Tako je i kada ju želimo nositi na sebi. Najprije ju savjetujem u raznim nijansama svakoj osobi koja pripada potkategorijama Jeseni, a i većini Proljeća. Zime mogu  koristiti hladnu crvenu. To je crvena koja u bazi ima plavu boju. Ljetima crvena je ili previše izražajna ili topla, pa je za njih bolja neka blaža verzija poput berry.

Dakle, većina osoba može iskoristiti ovu prekrasnu boju kada bolje upozna sebe i zna vlastite karakteristike. O tim karakteristikama sam već pričala i u nekim prošlim kolumnama. Važno je odgonetnuti podton i dominantu našeg izgleda preko Analize boja i onda odrediti kategoriju godišnjeg doba kojoj pripadamo. Nakon toga je lakše koristiti pravu nijansu skoro svih boja koja je harmonična s našim izgledom i na račun toga istaknuti sve svoje fizičke vrline, a i sakriti sitne mane. Za osobnu Analizu boja, javite mi se preko BeeUnique kanala.

Piše: Sara Jurišević

Naučila sam kako spojiti boje iz prirode i ljepotu svakoga od nas . Nastao je tako projekt BeeUnique i postala sam savjetnica za imidž s naglaskom na boje. Najviše me veseli kada pomognem osobama da zavole sebe.

Facebook: TheBeeUnique, Web stranica: beeunique.com.hr 

Facebook grupa: Tvoja paleta boja by BeeUnique 

ZADNJE OBJAVE

4look i Stilueta darivanje povodom Dana žena

Mi vjerujemo da si žena u svakom danu mora pronaći neke trenutke ugode i uživanja, međutim, uz današnji tempo života to je izuzetno teško....

Dan žena u ZTC-u prilika da darujete krv i učinite dobro djelo!

Dan žena obilježava se diljem svijeta, prvi put ovaj je bitan dan  obilježen 8. ožujka 1909. u SAD-u. Danas se na različite načine obilježava...

PRATITE NAS...

22,125ObožavateljiLajkaj
7,910SljedbeniciSlijedi
20PretplatniciPretplatiti

NE PROPUSTITE

Jeste li čuli za pero®? Otkrivamo sve o uspješnoj poduzetničkoj priči iz Matulja!

Nešto je posebno u obiteljskim firmama koje ujedine snage kako bi osvojile tržište i predstavile nešto novo, svježe, posebno. Posebna je strast u pojedincima...

U odličnom društvu prijatelja, partnera i suradnika proslavili smo Stiluetin sedmi rođendan!

Porsche Inter Auto Rijeka jučer je poprimio novo ruho, proslavili smo sedmi rođendan, a broj sedam inspirirao nas je da proslava bude u znaku...

Rock Filius: nova hrvatska modna priča Dejana i Davora Lovrena te Matije Mišića!

Rock Filius je novi hrvatski modni brend o kojem iako se ne zna još puno za čas je osvojio srca mnogih. U svojoj ponudi...