O bojama, Teoriji boja, osobnosti i samopouzdanju piše: Sara Jurišević
O

Kada je prije sto godina poznati švicarski slikar i učitelj Johannes Itten postavio temelje Teorije boja sigurno nije mislio da će se to znanje toliko razviti do današnjeg dana. Naime, bio je prvi koji je razne palete boja asocirao svojim studentima ciljem da prepozna karakteristike svakoga od njih. Osamdesetih godina u Americi se ova teorija toliko raširila da je postala jedna od baza kod raznih umjetnika i dizajnera. Dokaz tome je Ittenov krug boja koji se i danas koristi u malo modernijem ključu.

U zadnjoj kolumni spominjala sam ljubičastu boju i kako ima nade za svakoga da pronađe nijansu koja mu odgovara. Kada krenemo od samog početka i od teorije znamo da sve boje nastaju spajanjem onih triju najbitnijih – plave, crvene i žute. To su primarne boje. Ljubičasta koju sam ja uzela za primjer je sekundarna, jer se ona dobiva miješanjem crvene i plave. Krećemo od toga da je plava hladna boja, a crvena topla. To bi značilo da kada je više crvene u ljubičastoj da je boja toplija, a kada je više plave ona je hladnija. Također, zahvaljujući Ittenu dodaje se i siva kako bi se dao jedan mali dodatak tamnosti toj boji. Moguće je i dodati bijelu da bi ta ljubičasta bila topla ili hladna, ali svjetlija. Dakle, od glavnih kategorija godišnjih doba – Jesen, Zima, Proljeće i Ljeto većinu boja moguće je izvući kroz sve četiri.

Kroz određene parametre prilagođavamo jednu boju svakom godišnjem dobu.

To znači da će Proljeće biti neutralno toplo sa svijetlom nijansom ljubičaste. Jesen će također biti neutralno topla, ali boja će biti tamnija jer ima u sebi više sive ili crne. Ljeto je neutralno hladno sa svijetlom bojom, a Zima neutralno hladna s tamnijom.

Kada primijenimo to na osobama izgleda poput donje slike. Iskoristila sam slike djevojaka iz prošle kolumne da vam dočaram kako to odlično može izgledati.

Naravno, još je tu parametara koje treba uzeti u obzir kod svakoga pojedinačno kad su boje u pitanju. Ovo je jedan školski primjer kako bih vam ukazala na važnost boja i njihov utjecaj na naš izgled. Kada kažemo da odijelo ne čini čovjeka lažemo same sebe. Svjesne smo da naš izgled jako utječe na naše samopouzdanje i zbog toga i na naše ponašanje koje se onda očituje u okolini. Zašto ne iskoristiti ono što nam je dano iz prirode da istaknemo najbolje iz svog izgleda?

Čitajte me i iduće srijede jer ću u kolumni pisati o tome kako Teorija boja utječe na našu psihologiju.

Piše: Sara Jurišević

Naučila sam kako spojiti boje iz prirode i ljepotu svakoga od nas . Nastao je tako projekt BeeUnique i postala sam savjetnica za imidž s naglaskom na boje. Najviše me veseli kada pomognem osobama da zavole sebe.

PROŠLOTJEDNA KOLUMNA:

Jeste li čuli za Analizu boja? Nova kolumnistica otkiva više o svemu!

Facebook: TheBeeUnique,

Web stranica: beeunique.com.hr  

KONCEPT MAŽARspot_img

novosti

povezani članci