13.8 C
Rijeka
Ponedjeljak, 8 ožujka, 2021

Dr.sc. Nina Bašić Marković o zdravlju crijeva i zdravlju organizma

Hipokrat, otac medicine, govorio je da sve bolesti počinju u crijevima. Čak su i u tisućama godinama starim spisima narodne medicine crijeva opisana kao...

O bijeloj boji kroz povijest i asocijacijama danas, piše: Sara Jurišević

Bijelu boju poput crne ne možemo smatrati bojom. Ona obuhvaća cijeli elektromagnetski spektar, odnosno sve boje. Bijela je akromatska jer ima visoku svjetlinu, ali bez tinte. Vidljivost bijelog svijetla je stvorena od određenih intenziteta nekih primarnih i sekundarnih boja: crvene, plave i zelene. Prema Newtonu upravo disperzija svjetlosti kroz kristalnu prizmu stvara dugine boje.

Bijela se boja smatra bojom nevinosti, čistoće i slobode. Po pitanju Crkve često se bijela koristi kao znak sreće, veselja, uskrsnuća i blaženstva. Poznata je bijela golubica kao simbol Svetog Duha, nositeljica mira.

Na istoku je nerijetko smatrana bojom smrti jer se asocirala s anđelima, oblacima i Rajem; dok na zapadu ukazuje na vjenčanje: na bijelu haljinu mlade kao dokaz čistoće i čednosti. Također i druge crkvene ceremonije poput krštenja i pričesti koriste bijelu kao reprezentativnu boju. Bijela je i boja dobrote pa ju često vidimo kao simboličnu boju kod pozitivnih likova iz priča.

U Paleolitiku za crtanje su se najčešće koristile oker crvena i žuta a isto tako i kalcit i bijela kreda. Za vrijeme starog Egipta bijele boje su odore svećenika koji se bave Izidinim kultom.

Koliko nijansi bijele boje postoji? Postoje razne nijanse jer kada govorimo o bijeloj ne moramo svi imati pred očima hladnu bijelu boju. Tako imamo boju bjelokosti koja u sebi sadrži tek jedva primjetni dodatak žute i podsjeća kao što ime i kaže na kljove nekih životinja.

Cink bijela dobiva se sintetički izgaranjem i velikim temperaturama cinkovih para.

Navajo bijela više nego bijela, radi se o žućkastoj nijansi. Podsjeća na tonalitete odjeće Navajo indijanaca.

Cosmic Latte je prema astronomima John Hopkins Universityja emitirana boja svemirskih tijela. Novijeg je doba, a dobila je ime tako što je postavljena online anketa. Od ponuđenih odabrano je ono što sadrži riječ Latte jer predstavlja talijanski jezik , materinji Galileu Galilei i označava la Via Lattea odnosno Mliječnu stazu.

Kod osoba, svaki podton kože ima svoju bijelu boju. Tako jedna optička bijela boja najbolje pristaje Zimama, dok ”slabija” nijansa samo Svijetlim Ljetima. Proljeća i Jeseni dobro mogu iskoristiti blaže i ”prljave” verzije bijele poput slonovače, krem pa sve do bež boje.

Ako ne poznaješ svoji podton kože, a jako te zanima koje ti boje najbolje pristaju, vrijeme je za tvoju osobnu Analizu boja. Javi mi se na dole navedenim društvenim mrežama kako bi saznala više.

Piše: Sara Jurišević

Naučila sam kako spojiti boje iz prirode i ljepotu svakoga od nas. Nastao je tako projekt BeeUnique i postala sam savjetnica za imidž s naglaskom na boje. Najviše me veseli kada pomognem osobama da zavole sebe.

Facebook: TheBeeUnique, Web stranica: beeunique.com.hr 

Facebook grupa: Tvoja paleta boja by BeeUnique 

ZADNJE OBJAVE

4look i Stilueta darivanje povodom Dana žena

Mi vjerujemo da si žena u svakom danu mora pronaći neke trenutke ugode i uživanja, međutim, uz današnji tempo života to je izuzetno teško....

Dan žena u ZTC-u prilika da darujete krv i učinite dobro djelo!

Dan žena obilježava se diljem svijeta, prvi put ovaj je bitan dan  obilježen 8. ožujka 1909. u SAD-u. Danas se na različite načine obilježava...

PRATITE NAS...

22,125ObožavateljiLajkaj
7,910SljedbeniciSlijedi
20PretplatniciPretplatiti

NE PROPUSTITE

Jeste li čuli za pero®? Otkrivamo sve o uspješnoj poduzetničkoj priči iz Matulja!

Nešto je posebno u obiteljskim firmama koje ujedine snage kako bi osvojile tržište i predstavile nešto novo, svježe, posebno. Posebna je strast u pojedincima...

U odličnom društvu prijatelja, partnera i suradnika proslavili smo Stiluetin sedmi rođendan!

Porsche Inter Auto Rijeka jučer je poprimio novo ruho, proslavili smo sedmi rođendan, a broj sedam inspirirao nas je da proslava bude u znaku...

Rock Filius: nova hrvatska modna priča Dejana i Davora Lovrena te Matije Mišića!

Rock Filius je novi hrvatski modni brend o kojem iako se ne zna još puno za čas je osvojio srca mnogih. U svojoj ponudi...