NaslovnicaLIFESTYLERIJEKA I KVARNERU Noći tvrđava bakarski...

zadnje objave

U Noći tvrđava bakarski kaštel će otvoriti škrinjicu tajni

Impresivan bakarski kaštel pridružuje se obilježavanju ovogodišnje Noći tvrđava. Manifestacija se održava 29. i 30. travnja od 15 do 19 sati u brojnim gradovima diljem Hrvatske.

Noć tvrđava prva je kulturno-turistička godišnja manifestacija koja će se održavati na utvrđenim spomenicima kulturne baštine (tvrđave, utvrde, dvorci…) na području Hrvatske, Crne Gore i Bosne i Hercegovine – triju zemalja obuhvaćenih programskim područjem Interrega IPA CBC HR-BA-ME.

Organizatori ove jedinstvene manifestacije su partneri na projektu FORTITUDE: Tvrđava kulture Šibenik, Grad Banja Luka, Grad Karlovac i Opština Bar.

Grad Bakar sa svojom turističkom zajednicom rado se odazvao pozivu i priključio se ovoj hvale vrijednoj manifestaciji, a u Bakru je to i prilika za prisjećanje na tragičnu obljetnicu obitelji Frankopan i Zrinski, nekadašnjih vladara Bakra.

Prostorije bakarskog kaštela su danas prazne, a u tijeku su opsežni i dugotrajni restauratorski radovi i istraživanja. Ali, ništa ne može spriječiti debele zidove da šapuću davne uspomene. Riječ je o nevjerojatno uščuvanoj utvrdi na tri kata sa 33 prostorije i čak 4 kuhinje koje nam golicaju maštu i vraćaju nas stoljećima unatrag u vrijeme velikaša. Možemo samo zamišljati njihovu raskoš, čak i dekadenciju, u današnjem mirnom primorskom gradiću. Pa onda, upotrijebimo maštu i izgubimo se u hodnicima prošlosti Bakra!

TZ Grada Bakra se pobrinula za bogat program

Bakarski kaštel će pokazati svu svoju slojevitost kroz zanimljive programe koje je za znatiželjnike osigurala TZ Grada Bakra.

Prvi dan manifestacije, u petak 29. travnja, održat će se dvije ture “Kaštel kroz vijekove” pod vodstvom strastvenog istraživača bogate bakarske povijesti Bore Štrbca. Ture počinju u 16:00 i u 18:00 sati ispred Kaštela.

Drugi dan, u subotu 30.4. održat će se igrificirano istraživanje kaštela pod nazivom „Mračne tajne Frankopana“. Igrificiranu turu vodit će Iva Silla u ulozi detektivke starina. Rezervirajte svoje mjesto i pomozite joj u otkrivanju čudnovatih zanimljivosti i povijesnih glasina o obitelji Frankopan odgonetavajući zagonetke i istražujući po jednu povijesnu priču ili tajnu u pojedinoj prostoriji kaštela. Početak ture je u 16:00 i 18:00 sati ispred Banskih vrata. Ovo je ujedno prva etapa u razvoju igrificirane ture koja će u budućnosti biti dio stalnog postava bakarskog kaštela.

Kaštelom će u subotu ponovo odjeknuti i zvuci prošlosti zahvaljujući aristokratskim plesovima u izvedbi “Royal Bakar” iz udruge La Bamba s početkom u 17:00 sati.

Interpretacijski centar

Bakarski kaštel dio je rute Putovima Frankopana i u njemu je smješten malen interpretacijski centar. Centar će tijekom čitavog održavanja programa biti otvoren za posjetitelje. Svi programi koje TZ Grada Bakra organizira u Noći tvrđava su besplatni, ali je broj sudionika na igirficiranim turama ograničen i stoga je potrebna prijava na info@tz-bakar.hr.

Programe ostalih gradova koji su se pridružili manifestaciji Noć tvrđava možete pronaći na: https://nightoffortresses.org/participants/

Vidimo se u kaštelu!

Fotografije ustupila: TZ Grada Bakra

ZADNJE OBJAVE

PRATITE NAS

24,000ObožavateljiLajkaj
10,000PratiteljiSlijedi
108PretplatniciPretplatiti

Ne Propusti

POPULARNI TAGOVI

POPULARNE KATEGORIJE