NaslovnicaLJEPOTABEAUTY TALKNicola Capobianco otkriva sve...

zadnje objave

Nicola Capobianco otkriva sve o novom uspjehu, ali i izazovima svoga posla

Nicola Capobianco  novi je gost rubrike Men’s Corner kojeg smo već imali prilike upoznati i poslušati njegovu priču. Novi uspjeh i nova velika potvrda rada otvorila je nova pitanja i rado smo se uputili dragom sugovorniku koji nam je vrlo otvoreno i iskreno progovorio o sebi, obitelji i svom poslu.
Nicola je igrom slučaja, vođen ljubavi prije desetak godina stigao u Rijeku. Tada nije ni slutio koliko će mu se Rijeka svidjeti ali i da će zajedno sa suprugom i zajedničkom ljubavi prema putovanjima stvoriti vlastiti posao. Nicola i supruga Eva vlasnici su HOSTELA 1 W  što je skraćenica od One World i predstavlja svijet u malom te donosi inspiraciju različitih kontinenata u centar Rijeke. Njihovo srce kuca kao jedno, bez obzira na kulturu, religiju ili seksualnu orijentaciju iz čega proizlazi i slogan hostela 1W: One World, one beat! Što danas radi, kako bilježi svoje uspjehe ali i što to fali Rijeci te koji su najveći izazovi njegovog posla otkrio nam je u razgovoru.

Dobro nam došao u našu rubriku Men’s Corner, već smo imali prilike te upoznati i poslušati tvoju priču, ali evo za početak reci nam kako ti sebe vidiš? Tko je Nicola u slobodno vrijeme?

Dobar dan i hvala još jednom na pozivu.

Prije svega, Nicola je tijekom slobodnog vremena tata koji posvećuje vremena kćeri i ženi. Istovremeno pokušavam pronaći malo vremena za sebe i svoje hobije: ples, kuhinja i putovanja.

Nicola Capobianco

Zajedno sa suprugom nakon dolaska u Rijeku otvorio si hostel 1W iz kojeg proizlazi slogan One world One beat, hostel je svijet u malom, u njemu se susreću suputnici iz različitih djelova svijeta, a njihovo srce kuca kao jedno, bez obzira na religiju, kulturu ili seksualnu orijentaciju. Što vas je potaknulo na takav jedan projekt?

Nakon toliko godina provedenih u turizmu htio sam sva svoja znanja i iskustva iskoristiti na tržištu Hrvatske. Supruga i ja jako volimo putovati, upoznavati nove kulture i ljude, osjećamo se duhom vrlo mladi i volimo i poštujemo različitosti (ljudske, kulturne, seksualne). Zbog tih razloga smo se odlučili na otvaranje hostela koji izražava navedeno kao i našu ljubav prema ugošćavanju.

Kada bi se mogli vratiti 10 godina unatrag bi li mogli zamisliti ovakav život, da živite u Rijeci i da ste vlasnik hostela?

Iskreno, ne mogu vjerovat da živim ovako intenzivan život i potpuno drugačiji od onih očekivanja koje sam si bio postavio prije 10-15 godina.

Jako sam sretan što živim u ovako predivnoj zemlji kao što je Hrvatska i u gradu kao što je Rijeka koja malo pomalo cvate i počinje živjeti značajne promjene u socio-ekonomskom smislu i kulturološkom smislu, otvarajući se sve više multikulturalnosti.

Vaš hostel ušao je i u knjige The Grand Hostel i Luxury Hostels Europe, jeste li bili iznenađeni, koja je priča iza toga?

Apsolutno da, nisam nikada očekivao da ovako mali projekt može postići tako velike i važne rezultate, ne samo za nas nego i za Rijeku! To potvrđuje da smo sve stvorili i radimo s puno strasti, ljubavi i posvećenosti i da i male stvarnosti mogu biti prepoznate i nagrađene!

Prije dva tjedna smo ušli i u knjigu Luxury Hostels of the World što je još veći uspjeh!

Koliko vam znači biti dio toga, ipak to nije mala stvar?

Za nas to znači da smo na putu rasta što će, nadam se, u budućnosti rezultirati i teritorijalnim razvojem hostela i još jačom prepoznatljivošću hostela i grada kao turističke destinacije 365 dana u godini.

Koji su najveći izazovi s kojim se susreće vlasnik jednog hostela?

Rekao bih da je najveći izazov sezonalnost posla jer troškovi se trebaju financirati tijekom cijele godine, a sezona je u pravom smislu riječi samo 2 do 3 mjeseca.

U tome bi jako pomoglo kada bi grad uložio u kvalitetniji Advent jer smo u 12. mjesecu, kada su svi gradovi puni turistima mi skoro pa potpuno prazni (osim novogodišnje večeri). S time mislim na izgradnju jedne internacionalne adventske priče umjesto ove lokalne: veća, ljepša i kvalitetnija ponuda, od štandova koji nemaju priču i raznoliku ponudu, svaki pušta svoju muziku među kojima velik broj nije prigodan, gradski ukrasi su isti već 10 godina otkad sam ja ovdje a društveni i glazbeni sadržaj na Korzu je isključivo lokalnog karaktera.

Adventska priča nije unificirana i nije konceptualno osmišljena nego se oslanja na volju i znanja pojedinačnih lokalnih štandova.

Trsatska gradina je primjer da se može ali bi je trebalo uzeti kao primjer i proširiti i na centar grada.

Rijeka na žalost zaostaje i u ponudi izleta, u marketingu povijesne baštine i generalno strategiji turizma pa se dešava da smišljamo sami zanimljive rute po Rijeci za naše goste a onda nam gosti kažu da je npr. Vojni tunel ili izložba torpeda zatvorena. Dakle ni ono što imamo za pokazati turistima nije dostupno.

Također vidim mogućnost u otvorenijem odnosu sa Gradom i Turističkom zajednicom u zajedničkom pristupu osmišljavanja turističke ponude.

Veliki izazov je također konkurirati apartmanskoj ponudi cjenovno, kada mi kao tvrtka moramo pokrivati velike fiksne troškove kroz cijelu godinu i iz tog razloga si ne možemo dozvoliti tako niske cijene smještaja.

Kao što vidite izazova je puno ali nadamo se boljoj budućnosti 🙂

Izazova je zaista puno, ali koji je onaj najdraži dio, zbog čega volite svoj posao?

Volim učiniti sve što je u mojoj moći da se gosti osjećaju ugodno i sigurno što je oduvijek bila moja zadaća otkad sam u turizmu. To često nije lako, ali je iznimno zadovoljstvo kada u tome uspijem. Moj tim i ja se zaista u tome trudimo i to se vidi u recenzijama hostela.

Prije nekoliko dana smo dobili upravo takvu recenziju u kojoj je jedan gost naveo da se u našem hostelu osjeća kao u kući prijatelja i to je naš cilj i ono što nas čini ponosnima.

Kako izgleda jedan vaš dan, od jutra do mraka?

Obično ujutro žena ili ja otpratimo kćer u vrtić, zatim slijede sve obaveze vezane za hostel od odnosa sa gostima do administrativnih zadataka, a nakon posla se posvetim obitelji i kućnim poslovima, šetnji, druženju s prijateljima i planiranju vikenda na način koji nas najviše veseli i ispunjava. Eto, tipični dan obiteljskog čovjeka.

Za kraj moram upitati kakvi su vam planovi za budućnost?

Zasigurno nastaviti sa rastom i razvojem hostela ali i osobnim. Želimo proširiti ponudu hostela, kako smještajnu tako i sadržajnu i ojačati digitalni marketing. Osobno želim ponovno početi putovati sa ženom, s time smo malo stali kad smo dobili dijete ali to je nešto što me posebno veseli i motivira u narednim godinama. Posjetio sam već pola svijeta, sada jedva čekam vidjeti drugu polovicu! 🙂

 

Foto: Ivor Mažar

Pripremila: Stilueta

ZADNJE OBJAVE

PRATITE NAS

24,000ObožavateljiLajkaj
10,000PratiteljiSlijedi
109PretplatniciPretplatiti

Ne Propusti

POPULARNI TAGOVI

POPULARNE KATEGORIJE