Lice poduzetnice: Nevena Rendeli Vejzović
L

„Blue Monday“ nije imao priliku doći do izražaja u trenu kad su počele najave kako će upravo Rijeka biti domaćin atraktivnog vikend događanja. Women’s Weekend je konferencija koja na jednom mjestu okuplja važna imena regionalne i svjetske scene s ciljem povezivanja i osnaživanja žena te kao podsjetnik da u svom užurbanom rasporedu nađemo vrijeme za sebe. Održat će se od 9. 03. – 11. 03., u samom centru Rijeke, a više nam je otkrila Nevena Rendeli Vejzović koja stoji iza cijele priče.

Nevena, Rijeka i Kvarner bruje o ovom događanju! Mediji, Viber i Whatsup grupe, na kavama po gradu se priča o tome… Logično prvo pitanje, koliko dugo postoji ideja da se ovako nešto realizira? I zašto baš Rijeka?

U mojoj glavi je dugo sazrijevala ideja o Women’s Weekendu koji bi govorio o važnim, aktualnim, ne uvijek laganim temama, koje se vrlo često nameću same, ali bi istovremeno bio sveobuhvatan inspirativan, kreativan i zabavan. Dok sam razmišljala o tome sve češće se na redovnim kavicama i druženjima počelo postavljati pitanje: „Zašto o tome ne progovoriti javno?“. I evo nas, na korak do prvog Women’s Weekenda. Rijeka nam se nekako sama nametnula otvorenošću i urbanošću koju živi, ali, moram reći, i posebnošću jer je jedan od rijetkih gradova ženskoga roda. Veliki razlog našeg dolaska u Rijeku je i činjenica da smo naišli na podršku i širom otvorena vrata Grada Rijeke, Primorsko goranske županije, kao i riječke i kvarnerske turističke zajednice, na čemu smo im zahvalni.

Neovisno o konferenciji, otkrij nam svoj odnos s Gradom koji teče? Kako se tu osjećaš, što ti se sviđa, kako doživljavaš naš grad?

Rijeka i ja se volimo javno.

Rijeka je grad koji me uvijek lijepo primio, za koji me vežu divne uspomene, a u Rijeci imam puno prijatelja i poznanika. Doduše u Rijeci sam puno više boravila prije dvadesetak godina, i onda ponovno sad unazad dvije godine i primijetila sam velike promjene u gradu koje mi se sviđaju. Lučki grad koji ima od svega najbolje; od Mediterana, preko Austro-Ugarske pa do zadnje, ostavštine EPKa. Oduševljena sam obnovljenim Muzejom grada u staroj Palači Šećerane, kao i cijelim Art- kvartom Benčić, a posebno me oduševila hala Export drva u kojoj će se Women’s Weekend i održati.

A sada pitanje svih pitanja – što se sprema u ožujku u Rijeci?

Velika koncentracija znanja, iskustva, kreativnosti, inovativnosti, kao i volje i želje za konačnim ostvarivanjem promjena. Iza svega navedenoga su fantastične žene koje dolaze iz regije, ali i svijeta, poput jedne od vodećih njemačkih ekonomistica Maje Göpel, slovenske filozofkinje i sociologinje Renate Salecl, glumice Milene Radulović koja je teškom osobnom pričom pokrenula pokret #MeeToo. Bit će tu i predsjednice uprava, saborske zastupnice, kao i influencerice Ella Dvornik, Andrea Andrassy, Marijana Batinić, Nika Ilčić te hrvatska Ironwomen Đurđica Orepić koja nam u doslovnom smislu riječi poručuje da ne postoji ta granica koju u životu ne možete pomaknuti. Bez brige, bit će tu i muškaraca zbog kojih će se isplatiti doći do hale Exportdrva u riječkoj luci, ali s njima ćemo još malo pričekati.

Kakvu energiju očekuješ na prvom Women’s Weekend događanju?

Optimističnu, poticajnu i kreativnu. Uostalom, sigurna sam da je samo to i moguće uz program i govornike koje očekujemo u Rijeci. I zato se veselim i svim Riječanima koji će doći.

Kome je, u biti, događanje sve namijenjeno?

Women’s Weekend stavlja žene u prvi plan, ali je namijenjen i ženama i muškarcima. Naime, itekako smo svjesni da za bilo kakav pomak moramo čuti različite stavove, neovisno o tome jesu li oni generacijski udaljeni, dolaze li od osoba različitog stupnja obrazovanja ili političkog opredjeljenja ili se razlikujemo u činjenici da smo različitoga spola. Zbog toga na Women’s Weekendu želimo vidjeti sve koji žele dati svoj doprinos ostvarivanju pomaka koji su nam nužno potrebni, na što nas svakodnevno upozorava cijeli niz situacija koje nam „pomažu“ da shvatimo da je pred nama još jako puno posla da bismo živjeli u društvu jednakosti, solidarnosti i razumijevanja za različitosti.

Kako ti se čini da je projekt dočekan nakon prvih par dana što je informacija o održavanju potekla u javnosti?

Od prvoga dana cijeli tim Prime time komunikacija i ja vjerujemo u ovaj projekt, a zaista sam ponosna jer imamo povjerenja brojnih partnera poput Delloitea, A1, JGL-a, Skechersa, Avene-a, Europske komisije i brojnih drugih. Velika je odgovornost na svima nama, ali već sada možemo biti zadovoljni, jer od prve javne objave i najave konferencije ne prestajemo primati pozive i poruke. Iz dana u dan dobivamo nove ideje kojima možemo obogatiti Women’s Weekend. Sigurna sam da ćemo neke od njih i realizirati, ako ne prije, onda sigurno na konferenciji 2024. godine.

Biti žena danas je doista izazovno. Uz sve poslovne i privatne osobe nekako čak i nenamjerno svoj razvoj stavljamo na zadnje mjesto. Ovakva događanja upravo su prilika da damo sebi priliku da učimo, da se povežemo i na kraju – da se opustimo i zabavimo. Kao majka tri djevojčice i žena koja kvalitetno gradi karijeru, jesi li ovo događanje možda i kreirala djelomično subjektivno? Imajući na umu koliko dajemo drugima, a koliko malo dajemo sebi?

O, da. Imam sreće da uvijek radim projekte koji me i osobno zanimaju. Teme o kojima ćemo govoriti na prvom Women”s Weekendu, definitivno su teme koje muče i mene, poput one zašto nema više žena na čelu velikih korporacija, zašto žene u manjem broju postaju poduzetnice, zašto se još uvijek mučimo s istim pitanjima kao i naše bake i zašto se nas glas slabije čuje.

Ovo je projekt za sve naše djevojčice i dječake, kako bi odrastali u svijetu u kojem je ravnopravnost imperativ, a ne slučajnost.

S obzirom na kvalitetu sadržaja i dojmljiva imena koja će gostovati, ne sumnjam da će događanje privući i muškarce. Sigurna sam i da, iako je predznak svega u znaku žena, da su itekako dobrodošli?

Naravno! Muškarci su do sada pokazali bolji interes nego što smo očekivali i nadam se da neće stati samo na interesu. Kao što sam rekla, važno je čuti i što oni misle o temama o kojima ćemo govoriti i kako oni vide način rješavanja tih problema, jer bez toga se vrtimo u krug i ne pomičemo se s mjesta.

Hvala Nevena, na razgovoru i što si prepoznala Stiluetu kao dio vaše priče. Najbolja poruka za kraj je – vidimo se u ožujku u Rijeci, zar ne?

Apsolutno! Najbolje obilježavanje ovogodišnjeg Dana žena bit će na Women’s Weekendu u
Rijeci. Pridružite nam se!

Više o Women’s Weekend konferenciji saznajte na službenoj internetskoj stranici. Propustili se najavu događanja? Pročitajte ju odmah sada, više na linku.

Fotografije ustupila Nevena.

KONCEPT MAŽARspot_img

novosti

povezani članci