Ne propustite promociju knjige ‘Huzur’ poznate književnice, Martine Mlinarević Sopte u Rijeci!
N

Najpoznatija bosanskohercegovacka književnica Martina Mlinarević Sopta jedna je od najomiljenijih autorica u regiji, a gostovat će danas, 16.04. u 18:00h Gradskoj knjiznici u Puli, potom dan kasnije, u srijedu 17.04., također u 18:00h u Rijeci u prostorijama Gradske knjiznice, ogranak Trsat.

U prvom tjednu nakon objave knjiga Huzur oborila je sve rekorde prodaje u Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj, do danas je tiskana u pet izdanja i prevedena na makedonski, a uskoro izlazi na poljskom i francuskom. Portali u BIH nazivaju to svojevrsnim fenomenom Martine Mlinarević koja je godinama poznata kao beskompromisni borac u svojim društveno-politički angažiranim tekstovima, a zbog kojih je nemali broj puta bila izložena pritiscima i prijetnjama vladajućih stranaka.

U posljednje vrijeme fokus Martinina stvaralaštva je proživljavanje osobne borbe s izuzetno agresivnim karcinomom dojke, što joj je iz temelja promijenilo život, ali je i svojim stavom u novonastaloj situaciji promijenila odnos javnosti prema teškoj bolesti. Pišući bez zadrške o svemu što joj je proteklih mjeseci postala bolna stvarnost, svojom hrabrošću, cinizmom, humorom i fotografijama ožiljaka nakon operacije mnogo je učinila na tome da detabuizira temu karcinoma dojke i stavila u centar pozornosti redovne preglede i samopreglede.

Mile Stojić, bosanskohercegovački književnik, kazao da je književnost Martine Mlinarević njemu vrlo bliska jer se ona obraća neposrednoj stvarnosti.

“Njena literatura amalgam je neobičnog dara i neobičnog nerva jer ona piše otvoreno i direktno, ali želi to transformirati u viši izraz. Ona je pravi pjesnik”, kazao je Stojić. “Radi se o jednom jedinstvenom i autentičnom opusu koji se izravno nastavlja direktno na onu najbolju liniju našeg pisanja u kojem su do sada uglavnom percipirali muškarci, a to je Šimić, Ujević, Šantić, Dizdar…Mislim da im se Martina već dosad pridružila svojim knjigama. Ja sam ju u jednoj svojoj pjesmi nazvao ‘lijepom, kurvinom šćeri’… Jer, jednim novim jezikom, kojim se obraća prije svega mojoj generaciji, generaciji zločinaca, onih koji uništavaju svoju zemlju, Martina upravo toj našoj generaciji šalje direktne poruke. Jedna od njih otprilike ovako glasi: ‘Naoružajte svoju vlastitu djecu i šaljite ih u rat, majku vam jebem!”.

Knjiga Huzur priča je o suočavanju s najtežim ljudskim strahovima, a nosi intrigantan naziv: Huzur predstavlja mir u svim dimenzijama života. Huzur insan je ispunjen čovjek, spokojan, emotivno i tjelesno zdrav. Onaj koji je spoznao da materijalno nije odrednica vrijednosti, koji je pronikao u srž duhovnosti, zavolio sebe, svoje unutarnje ja i stvorio apsolutnu ravnotežu u svom mikrosvijetu. Huzur kao ravnoteža duše, osjećanja, ravnoteža želja i stvarnosti, mašte i realnosti. Huzur kao iskonska sreća jer čovjek može biti miran iako nije sretan, ali ne može biti sretan ako nije miran.

Krajem prošle godine bosanskohercegovački magazin Gracija proglasio ju je za ličnost godine, za čiju se naslovnicu fotografirala s ožiljkom nakon radikalne mastektomije. 

Nominirana je za uglednu nagradu “Marisa Bellisario” koja se dodjeljuje pod pokroviteljstvom talijanskog predsjednika u Rimu i valorizira istaknute žene iz cijelog svijeta.

Povodom Osmog marta, Europska unija izabrala je Martinu za jednu od nekoliko inspirativnih žena na globalnom nivou za svoju kampanju Inspired by Her!


Foto: Martina Mlinarević Sopta
Pripremila: Stilueta

KONCEPT MAŽARspot_img

novosti

povezani članci