Hrvatski kuhari i slastičari osvojili pet medalja na natjecanjima u Italiji
H

Od 18. do 22. veljače ove godine, u Riminiju, održana su prestižna kulinarska natjecanja Global Chefs Challenge, Hans Bueschens Junior Chefs Challenge i Global Pastry Chef Challenge u organizaciji svjetske krovne kuharske organizacije Worldchefs. Na natjecanjima se predstavilo gotovo 100 kuhara i slastičara iz čitave Europe koji su tražili svoju ulaznicu za veliko finale koje će se održati sljedeće godine u Singapuru u sklopu Svjetskog kuharskog kongresa.

U elitnom društvu ponajboljih europskih kuhara u Italiji predstavili su se i hrvatski predstavnici te svojim radovima oduševili ocjenjivače i publiku pratećeg gastro sajma. Naši natjecatelji pripremali su se za ovaj nastup kroz desetak treninga od objave propozicija u prosincu.

Prvog dana u sklopu natjecanja Global Chefs Challenge (kuhari seniori), jela su pripremali Marin Sambolek, Pansion-restoran Garestin, Varaždin i njegov pomoćnik Dinko Tomašić, Hotel Turist, Restoran Nobel, Varaždin. Aktualni državni prvak Sambolek imao je zadatak u samo tri sata pripremiti 6 predjela i 6 glavnih jela na zadane namirnice. Za svoj su nastup osvojili srebrne medalje, no u Singapur su se u ovoj kategoriji plasirali Italija i Cipar.

Ivan Ergović, Valamar d.d. i Dora Bolkovac natjecali su se u slastičarskom natjecanju Global Pastry Chef Challenge te su također u samo tri sata morali pripremiti tortu i 6 deserta te su također osvojili srebrne medalje bez plasmana u finale.

U kategoriji namijenjenoj mladim kuharima do 23 godine, Hrvatsku je predstavljao Karlo Štorga bez pomoćnika iz varaždinskog restorana Bedem koji je u sat i petnaest minuta pripremao četiri porcije glavnog jela te je morao koristiti teletinu. Za svoj nastup osvojio je brončanu medalju.

Na natjecanje su s njima putovali Damir Crleni, predsjednik Hrvatskog kuharskog saveza, izbornik Kulinarske reprezentacije Marinko Jurešić koji su sudjelovali i u tromjesečnim pripremama, te Erich Glavica koji je imao odgovornost i zadovoljstvo da kao hrvatski predstavnik bude član ocjenjivačkog suda.

„Dobro smo se pripremali za nastup u Italiji, odradili brojne treninge te uključivali u njih i našu Sekciju ocjenjivača koji su davali odlične inpute. Zadovoljni smo nastupom iako se nismo plasirali u finale. U Italiji je sve išlo po planu osim što se Ergović hrvao s temperaturom no predstavili smo hrvatsko kulinarstvo u dobrom svijetlu i povećali si šanse za nastup nacionalnog tima sljedeće godine na Kulinarskoj olimpijadi u Njemačkoj. Hrvatski kuhari i slastičari sjajno su surađivali u „boxu“ te zadivili ocjenjivački sud i publiku svojim vještinama, brzini, smirenošću i prikazanim tehnikama. Okusi su bili jako dobri a pripremljena jela oduševila su suce iako su imali pokoji manji nedostatak u odnosu na prvoplasirane.  Na kraju su nijanse odlučile.“, istaknuo je Crleni nakon povratka u Hrvatsku. Hrvatska kulinarska reprezentacija redovito nastupa na ovakvim manifestacijama jer je glavni cilj natjecanja razmjena novih kulinarskih znanja, vještina i tehnika te neizbježno jačanje suradnje i sklapanje prijateljstva, dodao je izbornik Jurešić.

Menu hrvatskih predstavnika:

Global Chefs Challenge (kuhari):

Marin Sambolek, Pansion-Restoran Garestin, Gastrocom d.d., Varaždin i Dinko Tomašić, Hotel Turist, Restoran Nobel, Varaždin, pomoćnik

Predjelo: Karamelizirani halibut s komoračem i limunom, košarica od rižinog papira s graškom, raviol od velutea s halibutom.

Glavno jelo: Teleći kare s farsom od pinjola i trubači, parfe od vrganja u kukuruznom tijestu, Buča s kremom od buče, umak s crnim tartufom

Global Pastry Chef Challenge (slastičari): Ivan Ergović, Valamar d.d. i Dora Bolkovac, Valamar d.d., pomoćnik

Teranina

Torta od tamne čokolade s teranom

čokoladni crumbly, biskvit od čokolade s lješnjacima, hrskavi sloj s kako praliné, cremoux od tamne čokolade, confitur od teran i šumskog voća, mousse s tamnom čokoladom, sjajna glazura od kakaa, cvijet s Valrhona Inspiration Framboise

Teramara

Čokoladni choux punjen kremom od čokolade obogaćena heljdom i confitur od višnje, krema sa burbon vanilijom, sladoled od višnje na čokoladnom crumbl s heljdom, espuma od indijske smokve, čokoladni brownie s heljdom, cremux od čokolade, mousse od višnje i indijske smokve, čokoladni listovi, umak od višnje s kardamomom, gel od indijske smokve, listovi crvenog bosiljka

Hans Bueschens Junior Chefs Challenge (mladi kuhar): Karlo Štorga, Restoran Bedem, Varaždin

Glavno jelo: Teleći kare u krusti od listića badema s majonezom od vrganja, glazirano povrće, pire od cvjetače, okruglica od brokule te krumpir punjen kremom od vrganja i tartufate,  demiglace umak

Tekst, fotografije: PR

Prethodni tekst – WEEKEND FOOD FESTIVAL I OVOGA ĆE PROLJEĆA BITI SREDIŠTE GASTRONOMSKE SCENE

KONCEPT MAŽARspot_img

novosti

povezani članci