Jesen u Istri je čarobna. A čaroban je i Festival terana i tartufa ovoga vikenda u Motovunu.
J

Kada Istrom u listopadu zavladaju jesenski tonovi, njezini se krajolici presijavaju u stotinama nijansi žute, narančaste i crvene boje. S vrha brežuljka, ovo jesensko šarenilo dostojanstveno promatra Motovun, srednjovjekovni gradić s pogledom na obronke prekrivene vinogradima, tartufima bogatu Motovunsku šumu te rijeku Mirnu i njezinu zadivljujuću dolinu.

U pitoresknom Motovunu se u petak 20. i subotu 21. listopada 2023. godine održava 12. Festival terana i tartufa, koji tradicionalno okuplja brojne izlagače i posjetiteljima nudi degustacije terana, tartufa i raznih proizvoda na bazi tih dvaju enogastronomskih dragulja od iznimne važnosti za Motovunštinu.   

Teran je stara istarska sorta koja je prije stotinjak godina dominirala istarskim poluotokom, a prvi se put spominje prije više 600 godina. Autohtono istarsko vino, zbog jakog i robusnog okusa najbolje prija uz pršut, sir i jela na bazi mesa i divljači, a svojom rubinski crvenom bojom kao da se sljubljuje s jesenskim bojama Istre. Uz teran, ravopravna je zvijezda festivala i tartuf, podzemno istarsko blago bez kojeg bi današnja gurmanska kuhinja bila nezamisliva.

Festival terana i tartufa na jednom mjestu, na glavnom motovunskom trgu, okuplja istarske vinare – proizvođače terana – koji mu žele odati značaj koji zaslužuje. Tvrtke koje se bave otkupom tartufa se na festivalu predstavljaju s najboljim primjercima tartufa i raznim proizvodima na bazi tartufa iz svog asortimana, a tradicionalno se proglašava i najveći bijeli tartuf festivala.

U ponudi festivala su ukusna jela na bazi crnih i bijelih tartufa te divljači i terana, a za pripremu su zaduženi iskusni i profesionalni kuhari. Osim proizvoda na bazi terana i tartufa, na festivalu svoje proizvode nude izlagači meda, maslinovog ulja, suhomesnatih proizvoda, čokolade, sira i raznih slastica na bazi terana ili tartufa.

Vrata festivala koji se po prvi put održava u dvodnevnom izdanju otvaraju se u petak 20. listopada u 16 sati, a program prvog dana festivala traje do 22 sata uz glazbu uživo u izvedbi Little Whisper Acoustic Duo-a. 

Subotnji dio programa kreće već u 10 sati s pokaznim traženjem tartufa koje se realizira u suradnji s Udrugom tartufara “Istra” iz Motovuna, a svi zainteresirani mogu se prijaviti putem info@tz-motovun.hr. Izložbeni dio subotnjeg programa koji uključuje degustacije, glazbu uživo uz Mistral band i ponudu hrane na bazi terana i tartufa kreće od 12 sati te traje do 21 sat.

Od 14 do 17 sati će se u kulturno-edukativnom centru boutique hotela “Kaštel” održavati radionice za djecu i to radionica izrade tjestenine te likovna radionica slikanja u vinorel tehnici, gdje se umjesto umjetnih boja za slikanje koristi teran. Proglašenje najvećeg tartufa festivala je na rasporedu u 15 sati. Kada se izložbeni dio programa privede kraju, u 21.30 sati na scenu stupaju popularni Mejaši i kreće zabava do kasno u noć!

Program se odvija u šatoru pa bojazni od kiše nema. Brdo s najboljim teranom i tartufima čeka vas u petak 20. i subotu 21. listopada! Organizatori događanja su Turistička zajednica općine Motovun i Općina Motovun, uz podršku Turističke zajednice Istarske županije.

Tekst, fotografije: PR

Prethodni tekst – Znate li da Park prirode Učka ima planinarsko sklonište? Pogledajte zadivljujuće fotografije

KONCEPT MAŽARspot_img

novosti

povezani članci