Jeste li spremni za najveći piknik u Rijeci? Ove subote pravac Mlaka!
J

Pozivamo te na veliki izlet u vlastitom gradu!, javljaju iz organizacije.

Najveći i prvi park u Rijeci, potoci, vrtovi i Industrijska ulica. Cijeli kvart kao da je veliki podsjetnik na malu, ali moćnu Rijeku devetnaestog i dvadesetog stoljeća.

Bit će tu glazbe, oslikavanja, sajmova, filmova, povijesti, sporta i rekreacije, kuhanja, radionica za velike i male, ćakula, piknika, vođenih šetnji… ma svega:

ČET 6.7.  SLUČAJNO KINO

caffe bar TOR, shorturl.at/hxzW1

21H I Liburnia Film Festival u gostima

IZBAČENI – dokumentarni film (92 min)

trailer: rb.gy/btl8o

PET 7.7.  DAN OTVORENIH VRATA MLAKE

 prijave na: forms.gle/qu2MTLasweTm7f416

11-12h I Tvornica Torpedo: kazališne radionice

14-15h I Svjetionik Mlaka: najbolji pogled na Rijeku

15 i 16h I Novi list: od vijesti do novina

18-19h I Željeznička okretaljka: gdje lokomotive spavaju

SUB 8.7.  NAJVEĆI PIKNIK U RIJECI

širom parka Mlaka

Karta parka s detaljnim programom i lokacijama, kao i zanimljivostima o cijelom susjedstvu, bit će dostupna na info-štandu te kod volontera koji će šetati parkom.

16-20h I PIKNIK U PARKU

Uzmi dekicu, ležaljke, finu hranu, rekete – ma, što god! U dubokom hladu parka čekaju te voćni ražnjići i limunada. Tu je i akcija čišćenja parka – sakupi vreću smeća u zamjenu za nagrade. Pridruži se radionici slikanja na otvorenom (za amatere!), a od 18 sati s nama kuhaj i jedi japanski specijalitet onigiri. Cijelo to vrijeme čekat će te i sajam riječkih rukotvorina u organizaciji galerije Moje more, kao i mali buvljak!

16-21h  GLAZBA U PARKU

Od samog početka s nama je divan Radio Roža. U 19 sati rekreirat ćemo povijest prvog riječkog parka, kada će nam se pridružiti poznati gudački trio Veljak. Od 20 sati, pored jezera parka Mlaka nastupit će akustični bend Če bo bo, če na na, virtuozi inspirirani tradicionalnim napjevima Balkana.

16-20h AVANTURE U PARKU

Širom parka tragaj za blagom, igraj se skrivača i testiraj zabavni poligon. Od 16 do 17:30 pridruži se čitanju dječjih priča u organizaciji udruge Orehović, uz posebnu gošću Nenu Pavelić koja će predstaviti slikovnicu ‘Kako biti najjači’. Od 17 uskoči na radionicu ‘Oblak u bedžu’ u suradnji s MMSU Rijeka i festivalom Tobogan. Jedino na što se moraš prijaviti je radionica ‘Herbarij Mlake’, na kojoj ćeš upoznati biljni svijet kvarta i stvoriti pravo umjetničko djelo. Mjesta su ograničena, požuri na: forms.gle/xHJHHncDZGoSvAau7

17-20h  PREDAVANJA U PARKU

Ivica Fajdetić, predsjednik Pčelarske udruge Milutin Barač, od 17 do 17:30 sati govorit će o neobičnom liku i djelu čovjeka čije mu ime udruga nosi, kao i o važnosti pčela u gradu. Od 18 do 18:45 sati, čuveni Velid Đekić provest će okupljene biografskim hodom Industrijskom ulicom – hodom dugim tri stoljeća. Boštjan Surina, kustos Prirodoslovnog muzeja u Rijeci, od 19 do 20 sati govorit će o bioraznolikosti u gradu te predstaviti ideju o riječkom botaničkom vrtu.

16-20h UMJETNOST U KVARTU (I PARKU!)

Od 18 do 20 sati odvijat će se nesvakidašnja radionica plakatiranja cijelog kvarta. Okupljanje je zakazano na dnu parka Mlaka, uz Zvonimirovu ulicu, odakle će se uz vodstvo umjetnice Pekmezmed krenuti u avanturu lijepljenja umjetnina po zanemarenim površinama susjedstva. Posjetitelje će kroz dan u parku dočekati i izložbe fotografske sekcije KUD-a Baklje – nekadašnjih radnika rafinerije na Mlaki, kao i novog autorskog rada Društvarij. Kod nekadašnjeg kluba Točka u Zvonimirovoj ulici, klub Manual postavit će izložbu sjećanja na kultno mjesto riječke scene.

 17-20:30h  ZDRAVLJE U PARKU

U 17 sati u park nam dolaze jake snage Nastavnog zavoda za javno zdravstvo PGŽ, spremne za mjerenje tlaka, šećera i stiska šake. Poslušaj i važne zdravstvene savjete. Pridruži se i nordijskom hodanju kvartom, od 19 do 20:30 sati, a prijaviti se moraš e-mailom na: udruga@urbanisepare.org. Naznači broj osoba, ako vas je više!

16-19h  SPORT U PARKU (I KVARTU!)

Uskoči na otvorene treninge karatea, Tai Chia i tenisa – za sve uzraste. Od 17 do 18 sati uživaj u satu joge pod starim krošnjama, ali ne zaboravi svoju joga prostirku!

19-20h  ŠETNJA PO KVARTU

Pozvani ste i na vođenu šetnju kvartom Mlaka u organizaciji Društva arhitekata Rijeka! Urbanistička i povijesna šetnja započet će u 19 sati na dnu parka Mlaka, uz Zvonimirovu ulicu. Saznajte sve o povijesti prvog riječkog parka i Industrijske ulice, posjetite skrivenu oazu zelenila te upoznajte projekt ‘Rijeka, jestivi grad’.

21-22h  FILM U PARKU

Za kraj dana, od 21 sat posjetitelje očekuje kino na otvorenom u organizaciji Filma svima, a istaknuti valja Martin Torpedo, nagrađivani dokumentarni film riječkog autora Tonija Jelenića. Martin je starčić bez doma koji je svoje mjesto pod suncem pronašao u lučici bivše tvornice Torpedo. Tik do mora, u napuštenom betoniranom prostoru, skrasio se s nešto svoje imovine.

Ovo je treći u nizu festivala. Još nas očekuje:

26.8. I Pozdrav s Pećina!

U slučaju jake kiše program će odgoditi, a nove datume javiti naknadno.

Pozdrav iz Rijeke! financijski podržavaju Turistička zajednica grada Rijeke, Grad Rijeka i Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske. Cjelogodišnji program razvoja organizacije, udruge Urbani separe, podržavaju Zaklada “Kultura nova” i Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva.

Tekst, fotografija: Facebook

KONCEPT MAŽARspot_img

novosti

povezani članci