ZTC

Svatko se od nas na dnevnoj bazi pronađe u zavidnim i nezavidnim situacijama. Jedan smo dan sretni što nam je omiljeni kafić na putu do posla i možemo si priuštiti luksuz američke coffee to go kave od pola litre, pa ne moramo piti onu kavu čije ime ne spominjemo. Onu prvu iz kafe aparata po otvaranju lokalnog bezimenog kafića kojemu je jedina identifikacija žuti Žujin znak kraj vrata. Druge dane pak nemamo goriva onda kada već dobrano kasnimo na posao. Odnosno, ne kasnimo, ali panično ulazimo u prag od jedne minute u kojoj odjednom i svi ostali odluče ići na posao, pa se umjesto dnevne dvadesetominutne rute vozimo četiri dana. Ali hajde, onda barem iskoristimo to utrošeno vrijeme kvalitetno, pa se ljutimo što i drugi ljudi imaju posao i baš sad moraju ići na njega.

ZTC

Jedan dan imamo četiri najbolja prijatelja ili prijateljice i uspijemo se dogovoriti za četiri zabavne aktivnosti u jednom tjednu, pa se osjećamo kao Hercules i ne brinu nas malograđanske stvari. Drugi dan gledamo u mobitel kako zvoni trideset i pet sekundi i strah nas je javiti se jer nas zove Ana kojoj smo obećali kavu prije četiri godine. Ali hajde, u tih trideset i pet sekundi hrabro zaključimo da smo, ako ništa, ostali dijete u duši (iako sam prilično sigurna da to nije točna definicija onoga što su nam roditelji pokušali objasniti kada su rekli da ostanemo djeca).

Ove prve dane volim nazvati onim klasičnim ‘kad ti život da limune, napravi limunadu’ trenutkom. Recept je vrlo jednostavan. Nasjeckamo limune, dodamo leda, zašećerimo malo jer još uvijek nije vrijeme da se ozbiljnije primimo treninga za ljeto, bacimo sve četiri u zrak i guštamo na suncu. Ali ako živiš u Rijeci, ponesi naočale, kišobran i šal, i obavezno provjeri prognozu tri dana prije. Ne govori nikome o ikakvom suncu, jer je takav događaj u Rijeci zvanična mitologija. Naoružaj se osmijehom, jer danas možeš osvojiti svijet, ili barem možeš proći Korzom bez tri – četiri letka u rukama. Ako ne živiš u Rijeci, dovoljno je da se zaustaviš na ‘baci sve četiri u zrak’, jer današnji dan ionako ima 36 sati, a ne onih brzoprolaznih 24 kada nam ništa ne ide od ruke.

Ove druge dane ipak volim nazvati malo drugačije. Za sve one koji sada proživljavaju ovaj drugi tip dana, sjede i čitaju, vjerojatno na četverodnevnom putu do posla, imam pomalo drugačiji recept. Ove dane nazvat ćemo ‘kad ti život da limune, napravi limunadu, prospi ju po osobi koja te naživcirala prva, i u čašu uspi jedan dobar gin tonic’. Recept se, doduše, lagano mijenja, jer će nam za razliku od prethodnog dana trebati čaša od barem 0,75 dcl. Obavezno stanemo u sporiji red u Lidlu, kupimo probušenu vrećicu zobenih pahuljica, a onda ih bacimo u smeće jer još uvijek nije vrijeme da se ozbiljnije primimo treninga za ljeto. Zato kupi jednu dobru čokoladu, ali potrudi se da bude kompletno bijela od starosti kad ju otvoriš, jer takav je dan. Nemoj zaboraviti stati po kavu iz Žuja kafića po putu.

Ali zapamti jedno: bez obzira kakav je tvoj dan danas, i on će proći kao i onaj drugi, ili onaj iza njega. Smijali se mi, plakali, jeli pokvarene čokolade ili osvajali svijet. Gledali na zastoj u prometu kao priliku da se živciramo na izbor pjesama na radiju, ili kao priliku da nazovemo baku koju dugo nismo čuli. Bez obzira koju kavu piješ, ili koliko putuješ do posla, nemoj gledati na život previše ozbiljno. Jer koliko ozbiljan može biti život koji ti daje limune.


Foto: Pixabay

Instagram: @joitlet

Pripremila: Kristina Petrić, Joitlet

 

Kancelarija bar