”Mirnije spavam kada znam da sam osobno poradila na smanjenju ekološkog otiska” Branka Kurelić, Leka rukotvorine
"

Danas donosimo kreativnu priču iz našeg kraja! Zaljubili smo se u rukotvorine koje izrađuje Branka Kurelić iz Viškova. Odlučili smo zaviriti u njezin ogroman asortiman i upoznati se s brendom iza kojeg stoji – Leka rukotvorine.

Draga Branka predstavi nam se! 

Moje ime je Branka Kurelić, živim na Viškovu u okolici Rijeke, po struci sam diplomirani ekonomist, imam 43 godine, majka sam dvoje djece – djevojčice i dječaka, i vlasnica sam obrta Leka rukotvorine. Bavim se proizvodnjom šivanih proizvoda za bebe, djecu i mame prvenstveno a imam i dio asortimana za knjigoljupce.

Kako je nastao obrt Leka rukotvorine? 

Moj je obrt nastao iz hobija te je i asortiman baziran na onome što sam izrađivala svojoj djeci, djeci mojih prijatelja, mojim prijateljicama…

Kako sam i sama bila majka male bebe kojoj sam izrađivala prve stvarčice u sklopu mog hobija, svaku stvar koju sašijem pomno promislim, posebno vodeći računa o kvaliteti materijala, kao i funkcionalnosti i sigurnosti svakog mog proizvoda. Također, zalažem se za zamjenu jednokratnih proizvoda višekratnim, perivim proizvodima gdje god je to moguće pa je dio asortimana za žene namijenjen platnenim ulošcima, blazinicama za dojenje i za skidanje šminke. Za bebe izrađujem i višekratne podloge za presvlačenje također kao alternativu jednokratnima.

Ovim se poslom bavim već 8 godina, od trenutka kada sam se trebala vratiti sa porodiljnog dopusta u korporaciju u kojoj sam provela gotovo 10 godina rada, ali su me dočekale rečenice poput „restrukturiranje, gašenje radnog mjesta i otpremnina“. Danas ne žalim radi takvog razvoja situacije jer ne vidim za sebe bolju karijeru od poduzetničke.

Što vas je sve motiviralo? 

Šivanjem sam se bavila iz hobija. A ideja o nastanku brenda odnosno o razvoju brenda iz hobija nastala je zapravo vrlo impulzivno. Naime, po završetku porodiljnog dopusta, umjesto povratka na posao na kojem sam provela gotovo 10 godina, dočekalo me gašenje radnog mjesta, te sam gotovo preko noći morala odlučiti što želim od daljnje karijere.

Doslovno sam u hipu donijela odluku da će ono u što sam se tijekom porodiljnog zaljubila, a to je bilo šivanje za bebe, postati posao. Naziv brenda došao je nekako logično jer se sastoji od početnih slova imena moje djece. Motivirala me i podrška okoline bez koje danas sigurno ne bi bila poduzetnica.

Bravo na poduzetničkom, kreativnom ali i ekološki osviještenom pothvatu! Što sve možemo pronaći u kolekciji? 

U sklopu brenda Leka rukotvorine nudim višekratne, odnosno platnene podloge za presvlačenje beba, krpice za pranje beba, platnene menstrualne i dnevne uloške za žene, blazinice za čišćenje lica i blazinice za dojenje.

Koje su prednosti korištenja višekratnih proizvoda u usporedbi s onima jednokratnima?

Kada kažemo „višekratno“, očita je prednost da se proizvod može oprati i više puta iskoristiti, umjesto da se baci nakon jedne upotrebe. Pri tome smatram da maksimalno racionalno koristim resurse kako ne bi ni proizvodnjom višekratnih proizvoda ostavila, odnosno proizvela pretjeranu količinu otpada – sve što ostane od krpica doniram vrtićima, školama ili udrugama kako bi od mojih tkanina nastali razni ukrasi i uporabni predmeti. A zašto nešto oprati pa ponovo iskoristiti? Po meni je prvi razlog – očuvanje naše planete.

Iako globalno ne možemo reći da je pretjerano čuvamo, ja nekako mirnije spavam znajući da sam osobno ipak poradila na smanjenju mog ekološkog otiska a proizvodnjom višekratnih proizvoda doprinijela tuđoj odluci o očuvanju iste.

Ako uzmete u obzir da se u blizini moje kuće nalazi županijski centar za gospodarenje otpadom, jasno vam je otkud osobna motivacija za očuvanjem okoliša.

Drugi (a kod nekih proizvoda poput platnenih uložaka rekla bi i prvi) razlog je – zdravlje. U jednokratne proizvode proizvođači često stavljaju razne kemikalije u obliku gela koji služe većoj upojnoj moći. Osim što upijaju ono što treba, te supstance odvlače i prirodnu vlagu tijela te stvaraju plodno tlo za razvoj iritacija i smetnji. Stoga se mnoge žene danas odlučuju na korištenje platnenih uložaka i povratne informacije su sjajne.

I treće, što nikako nije zanemarivo je – ušteda. Vremenom se takvi proizvodi ipak višestruko isplate. Platnene uloške možete koristiti 5-7 godina prije nego pokažu znakove trošenja i zamora materijala (dnevne uloške nešto kraće jer se češće peru), krpice za pranje beba kad beba poraste možete koristiti kao krpice za čišćenje lica, ili kao blazinice za skidanje šminke. Podlogu za presvlačenje možete proslijediti prijateljici koja čeka bebu i tako  proširiti korištenje višekratnih proizvoda i zamijeniti jednokratne.

Kada pričamo o menstrualnim potrepštinama, još uvijek je nekako tabu tema i možemo reći – gadljiva kada se spomenu – platneni ulošci. 

Zamislite samo da mali proizvođači platnenih uložaka imaju marketinški budžet jedan onome kojeg imaju proizvođači jednokratnih uložaka. I kada bi se jednako oglašavali. U kratkom bi roku nestali svi tabui i naše bi djevojčice rasle svjesne odabira menstrualnih potrepština koje su im na raspolaganju. U ovoj prilično nepravednoj tržišnoj borbi, mali proizvođači ulažu silne napore skidajući stigme sa platnenih uložaka. Osvrnuti ću se na najčešće tabue i pitanja vezane uz uloške:

  • Gdje ću sa uloškom kada nisam kod kuće?

Platnene uloške vrlo je jednostavno pospremiti nakon upotrebe jer ih se može preklopiti, zakopčati i spremiti u nepropusnu torbicu. Tako zakopčan, pa još i pospremljen u torbicu sigurno neće „vrištati“ da se baš kod vas nalazi prljavi uložak. Mirisa kod platnenih uložaka nema, tako da tu možete biti sigurni da nitko oko vas neće osjetiti što nosite u torbi.

  • Platneni ulošci slabije upijaju od jednokratnih

Platnene uloške možemo napraviti i od visoko upijajućih materijala poput bambusa, koji upijaju više i brže od jednokratnih te na taj način doprinose ugodnijem osjećaju za vrijeme menstruacije nego kod nošenja jednokratnih uložaka.

  • Platnene uloške je komplicirano održavati

Platnene uloške nakon upotrebe presavijete i tako presavijene stavite u kantu, torbicu ili vrećicu namijenjenu čuvanju uložaka prije pranja. Kad vam dolazi red na pranje bijelog veša, najprije otvorite sve uloške i ubacite ih u mašinu na kratki program pranja ili samo na ispiranje, potom ubacite ostatak rublja i operite. Ovom metodom nema pojedinačnog ispiranja ali možete ih i isprat pod hladnom vodom i osušiti prije pranja. Sve u svemu, postoje izbori i načini kako održavanje uložaka učiniti jednostavnim.

Super priča koja stoji iza brenda, drago mi je da smo vas upoznali, i brend i hvala na edukativnim savjetima! Bacite oko na stvarčice koje Branka izrađuje na linkovima:

https://lekarukotvorine.hr/

https://www.facebook.com/lekarukotvorine

https://www.instagram.com/leka_rukotvorine/

Fotografije: Leka rukotvorine

Prethodni tekst – Josipa Končinski je osmislila kartice koje osnažuju žene. Potiču da se zaustavite, duboko udahnete i s pažnjom uđete u sebe.

KONCEPT MAŽARspot_img

novosti

povezani članci