Inspiracija za uređenje doma: Manje je više
I

Ljubitelji interijera su zasigurno primijetili najnovije trendove u uređenju, a to je besprijekoran – minimalizam.

Minimalizam vlada na svim mogućim mrežama za inspiraciju a mi ćemo vam danas otkriti nešto više o njemu i kako ga postići u svom domu.

Minimalizam se temeljen na poznatom citatu dizajnera i arhitekta Mies van der Rohea „Manje je više“. Riječ je o naizgled strogom trendu koji stavlja naglasak na čistoću oblika i jednostavnost linija.

Nastao je 60-tih godina prošlog stoljeća kao reakcija na višak boja i detalja karakterističnih za prethodne umjetnička razdoblje a fenomen minimalizma postao je jako popularan deset godina kasnije. Danas se ovaj stil ne odnosi samo na dizajn interijera ili modu, već je postao i stilom života.

Minimalizam, i kao trend u uređenju interijera ali i kao stil života, potiče ljude da eliminiraju sve što im je u (u prostoru ali i životu) nepotrebno kako bi stvorili više mjesta za neke važnije aspekte života.

Izazov minimalizma kreće od vlastitog doma. Važno je napomenuti da tu nije riječ samo o natrpanim predmetima koji stoje i ne koristimo ih, već komadima namještaja i općenito o ‘raspoloženju prostora’.

Naizgled, minimalizam je vrlo jednostavno postići – maknemo ukrase, boje i dizajne i nepotrebne predmete, ali ono što minimalizmom želimo je da je prostor funkcionalan koji je udoban, smiren i jasan a ne tmuran i dosadan.

Donosimo nekoliko pravila minimalizma:

– neka prostor bude otvoren ako zidovi nemaju važnu ulogu u razdvajanju prostorija – tako su prostorije povezane, vizualno su veće te stvaraju lakši protok

– prirodnim svjetlom u prostorijama se postiže toplija atmosfera

– u prostorijama trebaju vladati iste boje. Držite se iste palete – bijela, siva, crna

– osobnost prostoru se daje stropnim, zidnim i podnim oblogama ali bez pretjerivanja (jednostavni i teksturirani materijali)

– koristite višenamjenske komade namještaja (recimo kutna garnitura s mjestom za pohranu)

– posegnite za čvrstim i kvalitetnim komadima

Foto: Instagram alltagsschaetze my_cashmere_home projekt83qm maison.merve inside_142

KONCEPT MAŽARspot_img

novosti

povezani članci