”U glinu sam se zaljubila pri prvom susretu”, Matea Bošnjak, Mijena Ceramics
"

Ima nešto posebno u cool i unikatnim šalicama, a kada su ručno napravljene i s hrvatskim potpisom, moramo im dati mjesta na Stilueti.

U današnjoj rubrici Hrvatski kreativci vam donosimo priču Matee Bošnjak, vlasnice Mijena Ceramics brenda. Kako je osjetila poziv, kako se zaljubila u glinu, što sve nudi te koji je proizvod hit među keramičkim proizvodima, donosimo u tekstu.

Ukratko nam se predstavite, tko stoji iza brenda?

Moje ime je Matea Bošnjak (32), magistra sam geografije s geoekologijom i vlasnica sam mladog, novog brenda Mijena Ceramics, koji svoje sjedište ima u Zagrebu. Naziv sam odabrala jer je spoj meni dviju dragih pojava – promjene i mjesečeve mijene.

Kako ste došli na ideju osnivanja brenda keramičkih proizvoda?

Po završetku fakulteta zaposlila sam se u turističkom sektoru, u jednoj javnoj instituciji, gdje sam radila 7 godina. Iako za sedmu godinu odnosa kruže priče da je kobna, kod mene se želja za promjenom kuhala već neko vrijeme. Imala sam stabilan posao, dobre i drage kolege (čije odnose i dalje njegujem), međutim nisam se osjećala ispunjenom. Počela sam istraživati opcije kreativnog izražavanja prvo kroz tečaj šivanja i krojenja, zatim kroz heklanje i makrame tehniku, a potom sam došla do gline u koju sam se zaljubila od prvog susreta. Znam da zvuči jako „hallmarkovski“, ali to je zbilja istina. Ima nešto posebno i jaaako zarazno u tom materijalu!

Kako se dogodila ta ljubav? 

U svijet keramike ušla sam na jednoj dvodnevnoj radionici koju je u listopadu 2021. organizirala Martina Martin (vlasnica poznatog brenda Planina Studio). Kada sam ušla u njen studio osjetila sam toliku toplinu, a energija kojom je Martina zračila i iskustvo koje je polaznicima omogućila bilo je zaista posebno.

Na toj smo radionici izrađivali šalicu i tanjurić. Martina nam je ukratko opisala put koji je potrebno proći da se izradi jedan keramički predmet i pustila nas je da uronimo u svijet gline, a ona je bila tu da nam pomogne, ukoliko bude potrebno. Dok sam izrađivala svoju prvu šalicu (postupak nije tekao idealno hahah), sjećam se da mi je kroz glavu prošla misao: nije ovo niti malo lagano, ali zbilja bih voljela to raditi!

Radionica je trajala dva sata, a održavala se u kasnijim poslijepodnevnim satima. Nakon cijelog radnog dana obično bih doma došla umorna, ali kada sam izašla iz studija nisam mogla prestati razmišljati o glini, kako mi je bilo genijalno i znam da sam se s punim oduševljenjem snimala prijateljici i prepričavala iskustvo. Ponesena na tom valu pozitivne energije, pješice sam prošla cijeli put do doma i sjećam se da sam prolazeći kraj potoka blizu doma pomislila kako bih voljela da mi jednog dana ovo bude posao i da organiziram radionice na kojima bih kod ljudi pobudila osjećaj koji je Martina pobudila kod mene.

Nakon radionice kod Martine, znanje sam nastavila graditi kroz dvomjesečne edukacije u Ateljeu na br. 1 te na još jednoj radionici kod Martine, a zatim sam se krenula samostalno igrati s glinom, uz svaki slobodni trenutak proveden na Youtubeu gledajući razne keramičare diljem svijeta i upijajući savjete i znanja.

Gdje crpite inspiraciju?

Inspiraciju crpim u prirodi, putovanjima, šetnjama po planinama, u ljubavi prema biljkama i životinjama (posebno malim četveronožnim haharima koje imam doma) te u oblacima i nebeskim tijelima (prva ljubav još od osnovnoškolskih dana), odakle i dolazi ime brenda (mjesečeva mijena).

Što sve možemo pronaći u vašoj ponudi?

Brend se razvija u dva smjera. Prvi je zaigran, opušten te se odražava kroz izradu šalica u obliku životinja različitih raspoloženja, a drugi je jednostavniji, minimalistički kojeg odlikuju predmeti jednostavnih linija i zemljanih tonova, uz dodatak zlatnih detalja u pojedinim serijama.

Svi su proizvodi izrađeni od kvalitetne stoneware gline (hrv. kamenine) i pečeni na vrlo visokim temperaturama (1220 °C) kako bi bili sigurni i izdržljivi kroz svakodnevnu upotrebu (ukoliko se njima pravilno rukuje).

U ponudi keramičkih proizvoda trenutno se nalaze šalice, vaze, podmetači za sapune, podmetači za nakit, mini planteri, pepeljare, tanjuri i ogrlice, a u pripremi su i naušnice.

Osim keramičkih proizvoda koji su glavna okosnica brenda, u ponudi se nalaze i predmeti izrađeni makrame tehnikom koji nadopunjuju ponudu (visilice za plantere).

Ekologija igra važnu ulogu u životu brenda stoga se posebna pozornost pridaje prezentaciji i pakiranju proizvoda, koje ne sadrži plastiku već samo prirodne materijale (karton, papir, jutu).

Nama su genijalne šalice na životinje. Baš su originalne! Reci nam nešto o njima.

Pa baš vam hvala, jako mi je drago to čuti! Praščići su zapravo nastali totalno slučajno početkom svibnja – prijateljica me zamolila ako bih mogla za rođendan njenog dečka napraviti dvije praščić šalice i ja sam rekla da mogu probati, dapače! Čim sam oblikovala prve šalice, odmah sam joj ih poslala. Oduševljene smo bile i ona i ja (trenutak kad iznenadiš samog sebe hahah), ali naravno i u strahu jer od trenutka oblikovanja predmeta pa dok nije finaliziran potrebna su 2 tjedna u kojima se predmet dva puta peče i glazira. Nakon što su gotovi praščići izašli iz peći i otišli u sretne ruke vlasnika, podijelila sam ih na društvenim mrežama i zajednici su se jako svidjele. Jako sam guštala u njihovoj izradi tako da su postale prepoznatljiv segment brenda!

Osim što izrađuješ keramičke proizvode, organiziraš i radionice. O kakvim je radionicama riječ?

Tako je, u ponudi imam i jednodnevne radionice za dvije do tri osobe na kojima se polaznici mogu poigrati s glinom i izraditi svoju šalicu ili neki drugi predmet po želji! Svaki polaznik može odabrati želi li raditi predmete od bež/krem kamenine s točkicama (stoneware glina na eng.) ili sive/crne kamenine. Polaznici predmet oblikuju do razine kako žele da im izgleda, a ja im ga, nakon sušenja i prvog pečenja, potom glaziram kako bi bio siguran za svakodnevnu upotrebu.

Važno mi je da se svaki polaznik osjeća ugodno stoga se na stolu osim alata i gline nađu kava/čaj/mlijeko i keksići, uz opuštenu atmosferu koju upotpunjuju glazba po želji i mirisna svijeća u pozadini, a uz finalizirani predmet polaznici dobivaju i maleni znak pažnje za dugo sjećanje na prvu radionicu.

Neka topla poruka za kraj?

Iskoristit ću jedan citat na koji sam naišla u trenutku promjene poslovnog smjera, a kojim se vodim i dalje: „Snovi se počinju preslagivati s apsolutnom preciznošću kada smo koncentrirani na ono što želimo“.

Tako da, koliko god se činilo zastrašujuće, ludo pa čak i nerazumno, vrijedi napraviti prvi korak. On je najteži, a sa svakim idućim bliže smo cilju koji želimo!

Fotografije: Mijena Ceramisc

Prethodni tekst – Savršena torba za plažu brenda Paper & Stuff!

KONCEPT MAŽARspot_img

novosti

povezani članci