”Španjolci su me naučili prihvatiti emocije, Amerikanci disciplini, a srce me vratilo u Rijeku” Mia Borši, PREMIA
"

U današnjoj rubrici Biznis Talksa smo ugostili mladu Riječanku koja se nedavno bacila u poduzetničke vode. Nakon obrazovanja, života izvan granica Lijepe naše, prikupljanja znanja i vještina, vratila nam se Mia Borši, te ostvarila poduzetničku želju i ponudila nam PREMIU. Upoznajte Miu i čime se to točno ona bavi!

Draga Mia, predstavi nam se! 

Mlada, ambiciozna, ljubiteljica života i svega što on nudi. Uvijek tražim nova iskustva, velike izazove, drugačije ljude, kulturu i jednostavno ne vidim granice. Taj moj karakter odveo me na brojna putovanja u koja sam se uputila samostalno u potrazi za nečim višim. Od Madrida u kojem sam provela svojih najljepših pola godine i stekla prijatelje po cijelom svijetu do SAD-a gdje sam maloj riđavoj Miji još iz vrtića ostvarila najluđe snove. U sve sam uskakala sama, bez zrnca sumnje i nagrada je uvijek bila vrijedna muke jer sam stvarno živjela svoj život onako kako sam htjela – let po let. Svako putovanje pomoglo mi je bolje razumjeti kako funkcionira svijet van Lijepe Naše, a to „nešto više“ što sam tražila pronašla sam upravo u sebi. I evo me nazad! Skupila sam sve što mi je bilo potrebno da se odvažim i na ovaj korak i spremna sam razdrmati tržište nekim novim pristupom i idejama.

Odnedavno si vlasnica agencije za upravljanje nekretninama – PREMIA. Kako si se odlučila na poduzetnički pothvat?

Sve se dogodilo tako brzo! Tijekom mog studiranja moja mama se odlučila na kompletnu renovaciju i adaptaciju stana u našoj privatnoj kući te prenamjenu u turistički apartman. Samostalno. S obzirom da sam po struci magistar ekonomije i marketinga, preuzela sam posao fotografiranja i oglašavanja apartmana na booking kanalima.

Prilikom oglašavanja na poznatim kanalima prodaje, primijetila sam jedan zajednički problem – postoji vrlo slaba konkurentnost između našeg i drugih apartmana. Naš apartman, osim same turističke funkcije, ima sentimentalnu priču voljene nam pranone Fa po kojoj je apartman i dobio ime.

Htjele smo se istaknuti, ali ne na štetu cijene noćenja.

Jednostavno smo htjele više. Tražile smo alternative na našem području koje bi mogle ponuditi nam ono što tražimo, međutim svakoj agenciji je nešto nedostajalo. Tijekom mog vremena utrošenog na razne razgovore i agencije, konačno mi je sve sjelo na mjesto – postoji rupa na tržištu. Odlučila sam kombinirati svoje znanje iz digitalnog marketinga i iskustvo u upravljanju nekretninama i ponuditi tržištu totalno inovativnu i personaliziranu uslugu. Uslugu pomoću koje ćete se stvarno istaknuti iz mase. I tako se rodila moja PREMIA!

Živjela si vani. U Madridu i u Americi. Što si tamo radila, kako si tamo otišla..? Čime si se bavila, što si naučila? Sve nas zanima! 

Otkud krenuti?! Madrid je bio prvi korak prema samostalnom životu – moja prva ljubav. Studirala sam Marketing na engleskom jeziku, na fakultetu Rey Juan Carlos. Prvi put sam se susrela sa Španjolcima u pogledu druženja i suradnje te sam odmah prihvatila njihovu vatrenu energiju kao svoju. Uvijek sam mislila da je ta vatra u meni toliko jaka da jednostavno nije mogla ostati unutar mene, nego je izašla na moju riđavu kosu.

Sve što je u meni gorilo od emocija, sreće, ljubavi, ritma i plesa taj grad je odražavao. Stvarno mogu reći da ne postoji grad u kojem sam pronašla veći smisao od Madrida. Tamo sam prvi put naučila kako oprati robu u perilici (crtice za temperaturu su bile davno izbrisane), kako staviti sušiti robu na štrik bez peglanja (jedna pegla, stan s šest cimera, dvoje priča engleski – jedva) i kako osušiti zelenu salatu s plastičnom vrećicom (pogluglajte, zabavno je).

Život je bio tako jednostavan, a tako ubrzan u tom multikulturalnom gradu. Jedna od mojih najboljih prijateljica bila je iz Kolumbije i mislila sam da ta moja vatra koja gori je ogromna, dok nisam upoznala nju i njene emocije. Za nju, ja sam bila hladna Europljanka, a svatko tko me poznaje (u Hrvatskoj!) zna da je to daleko od istine. Madrid me naučio puno toga, ali najbitnije to da slušam sebe, svoje emocije i želje jer svi mi imamo ovaj jedan jedini život. Zašto ga ne provesti radeći točno ono što želiš?

Selidba u SAD je bila točno to što sam htjela otkako sam mogla raspoznati svoj odraz u ogledalu. Svaki rođendan kao klinka stavljala sam novce sa strane za „jednog dana“. Radila sam studentske poslove, studirala, stavljala višak sa strane i konačno skupila dovoljno da se odvažim na putovanje svog života. I uspjela sam! Taj „jedan dan“ odlučila sam da postane ljeto 2021. godine. Dobila sam posao na jednoj od najtraženijih lokacija, na otoku Nantucket, Massachusetts.

Moj kriterij zašto taj otok od cijele Amerike bio je – jer ima more! Probala sam surfati, plivala sam s fokama, išla na promatranje kitova te su zečevi i srne bili moja ekipa na putu do posla! Radila sam tri različita posla sve do sredine devetog mjeseca nakon čega sam se zaputila na putovanje po zapadnoj obali SAD-a. San Diego, Los Angeles, Las Vegas, Grand Canyon, Zyon, Yosemite i San Francisco bila je ruta koju smo prošli po zapadu. Svaki grad i nacionalni park imao je nešto svoje za ponuditi. Neke stvari su me oduševile, neke razočarale, ali to je uvijek ista igra očekivanja i realnosti. Iako su California, Arizona i Nevada bili prekrasni, znala sam koji je moj idući stop. NEW YORK CITY BABY! Pet dana upijala sam grad i kretala se s njim, otkrivajući blokove s različitim kulturama.

Iako sam mislila da je nemoguće, taj grad pogodio je sličnu notu kao Madrid. Upravo zbog toga što je u Americi stvarno sve XXXXXL, doživljaj New York-a bio je još veći nego Madrida. Preko dana bila sam klasični turist s mojim prijateljima, a kada bi se ekipa umorila, nastavila bi sama. Tako sam se popela solo na Empire State Building i u tom trenutku znala sam da sam uspjela.

Znala sam da sam ostvarila svoje snove i ispunila dugogodišnje obećanje koje sam dala jednoj maloj crvenoj djevojčici.

Taj osjećaj ne mogu usporediti s niti jednim drugim osjećajem koji sam doživjela u životu. Plakala sam od sreće i uživala u plodu svog dugogodišnjeg truda, rada i odricanja s većim ciljem na pameti. Ali puno je ljepše plakati u New Yorku nego doma u krevetu, zar ne?

Srce te ipak vratilo u Hrvatsku. Kako to?

Moje srce je stvarno bilo na svim mjestima i dugo se tražilo. Španjolci su mi omogućili da sve svoje emocije prihvatim, pokažem i napravim s njima čuda. Amerikanci su me naučili radu i disciplini te značaju novca. Iako mi je sve što sam doživjela imalo nevjerojatnu jačinu, nešto što ne bih mogla doživjeti da sam ostala unutar RH, jedva sam čekala doći doma. Nedostajala mi je obitelj, kava s prijateljicama od XY sati i ta lakoća postojanja koja je jedino prisutna u mom rodnom kraju. Kroz putovanja zaljubila sam se ponovno u Rijeku i sve što ona pruža.

Sjednem na kavu i ne razmišljam hoću li staviti torbicu na stolicu kraj mene ili ću ju držati da ju netko ne ukrade. Ne zapinjem u gužvama, za deset minuta pješke sam na plaži, za dvadeset minuta autom sam na Platku u skijaškom odijelu s prekrasnom panoramom na cijeli Kvarner. Pa di to ima?!

Iživila sam se vani, naučila i iskusila sve što sam htjela, čak i ono što nisam ni očekivala da ću naučiti i judi, evo me doma!

Moj san je živjeti i raditi u Rijeci posao koji želim i volim. PREMIA se kuhala u meni drugi niz godina i presretna sam što je postala stvarnost koju mogu podijeliti s Vama.

Što točno PREMIA nudi? Po čemu je drugačija od ostalih agencija za upravljanje nekretninama?

PREMIA (Premium Real Estate Marketing Agency) je prva agencija u Hrvatskoj koja kombinira digitalni marketing i upravljanje nekretninama s ciljem poboljšanja vidljivosti vlasnika nekretnine i jačanjem konkurentnosti na tržištu kratkoročnog najma nekretnina.

Nudimo tri razine usluge: Gold, Platinum i Diamond – svaka maksimalno prilagođena individualnim potrebama vlasnika nekretnine.

Gold paket usluga idealan je za vlasnike nekretnina koji žele maksimalno iskoristiti svoju nekretninu za kratkoročni najam. Ovaj paket nudi sve što je potrebno za ugodan i bezbrižan boravak gostiju, a ujedno i maksimalnu zaradu za vlasnika nekretnine. Uz Gold paket, PREMIA preuzima brigu o svemu, od komunikacije s gostima, preko optimizacije cijena i oglašavanja na online platformama za rezervaciju smještaja, do popunjavanja smještajne jedinice i marketinških aktivnosti. Naša profesionalna i iskusna ekipa će personalizirano komunicirati sa svakim gostom te će biti na raspolaganju za sve njihove upite i potrebe tijekom boravka.

U Platinum paketu, osim svih usluga koje dobivate u Gold paketu, uključene su i profesionalne usluge čišćenja nakon svakog gosta, što znači da se stvarno nećete morati brinuti o ničemu. Naš tim stručnjaka za čišćenje će se pobrinuti da vaša nekretnina uvijek bude besprijekorno čista i spremna za sljedeće goste. Također, Platinum paket uključuje i prilagođen raspored provjere gostiju pri dolasku i odlasku kako bi se osiguralo da sve ide glatko i bez ikakvih problema. Sve ove usluge su dizajnirane kako bi vam osigurale potpuno bezbrižno iskustvo i maksimalnu udobnost, kao i zadovoljstvo gostiju koje će se svidjeti svima koji posjeduju nekretninu za kratkoročni najam.

Diamond paket je naš najluksuzniji paket usluga namijenjen za one koji žele pružiti najbolje iskustvo gostima te izdvojiti svoju nekretninu od ostalih na tržištu. Ovaj paket uključuje sve pogodnosti iz Gold i Platinum paketa, a uz to dolazi i s vlastitim menadžerom društvenih mreža za smještajnu jedinicu. Diamond paket omogućuje personalizirani pristup vašoj nekretnini na društvenim mrežama, čime ćete privući nove goste i osigurati stalne klijente. Ova inovativna usluga čini nas jedinima na tržištu koji nude kombinaciju digitalnog marketinga s upravljanjem nekretninama te pojačava konkurentnost same nekretnine.

Nadam se da sam uspjela uspješno približiti samu ideju i poslovanje PREMIE, a za „one koji žele znati više“, možete slobodno posjetiti naše društvene mreže i web stranicu. Na njima ćete pronaći od osnovnih informacija „Kako postati iznajmljivač?“ do svih usluga agencije detaljno objašnjenih.

Kako bismo pojačali Vašu konkurentnost na tržištu i stvarno Vas istakli iz mora apartmana, nudimo BESPLATNU izradu virtualne šetnje nekretninom za prve korisnike.

Za sve nejasnoće ili dodatna pitanja, slobodno nas kontaktirajte – tu smo za Vas.

Kako je bili mlada poduzetnica u Rijeci? Pogotovo u ovoj branši?

Ajme predivno! Okružena sam prekrasnim ljudima, dio sam RiHub Startup Inkubatora koji mi je pomogao da moja ideja od neke grube skice pređe u konkretni poslovni plan i razvitak. Provela sam zadnjih pola godine radeći na ideji i bila mi je prva pomisao ujutro kad sam se probudila i zadnja kada sam išla spavati. Svaki dan. Kao i sve u životu, imala sam uspone i padove, ali kada se sada okrenem i vidim put koji sam prošla – stvarno sam ponosna. Presretna sam što sam uspjela tu svoju vatru pretočiti u nešto što mogu pokazati ljudima i ponuditi uslugu koju živim.

A što se tiče branše, ne bih birala drugu. Jezici mi nisu problem, volim strance, volim ritam, volim život. Cijeli život mi je isprepleten turizmom, bilo da sam ja turist ili da olakšavam putovanje drugom turistu koji dolazi u naš kraj. Svjesna sam koliko toga imamo za ponuditi, koji prekrasni tim imam oko sebe te najbitnije, koliko smo mladi i spremni se izboriti za svoje mjesto pod suncem. Osjećam se ispunjeno, sigurno i ono najbitnije – zahvalno što sam točno tu di jesam.

Ganjam isti osjećaj koji sam imala na vrhu Empire State Building-a i znam da sam na dobrom putu. Što sutra nosi, vidjet ćemo. Ali jedva čekam!

Fotografije: Helena Balaž/ HBstudio

Prethodni tekst – ”Treba biti uporan. Dokazati da hoćeš i da možeš”, Lucia Nježić, Lusi studio

KONCEPT MAŽARspot_img

novosti

povezani članci