Men’s Corner: Upoznajte svestranog Mislava Gleicha
M

Iako su mu tek 23 godine, Mislav Gleich nedavno je objavio svoj treći roman, naslovljen Beskrajno ljeto: smaknuće Brandona Brycea. Usprkos Gleichovoj mladoj dobi, ovdje nije riječ o samostalnom izdavanju, već o objavama iza kojih stoje legitimne nakladničke kuće. Prva dva romana 2018. godine izdala je Nova knjiga Rast, dok je onu najnoviju izdao Despot Infinitus u uredništvu cijenjenog Zvonimira Despota. Beskrajno ljeto već se sad čini kao da će biti ovogodišnji ljetni hit.

Radi se o priči koja je zbog piščevih anglofonih utjecaja smještena u SAD. Ona započinje stravičnim događajem: na zadnji dan školske godine, 18-godišnji Adrian Paine, njegova djevojka Christie i njezin mlađi brat Danny zalaze mrvicu predaleko u šumu, gdje slučajno svjedoče brutalnoj smrti nedužnog starčića, gospodina Brycea, koga dvojica manijaka objese.

Ostatak romana opisuje Adrianovu potragu za odgovorima, te njegovo hrvanje s drugim životnim nedaćama. Teme romana uključuju i borbu s depresijom i traumom, adolescentsku izgubljenost, tinejdžersku ljubav, nadu, te bitku pojedinca sa samim sobom.

Zbog napete radnje, a s druge strane kratkoće, Beskrajno ljeto čini se kao savršeno ljetno štivo. O romanu se već sad priča, a to ilustrira i činjenica da je narudžba zaprimljena i iz daleke Kanade.

Podsjećamo, Gleich je dosad objavio dva romana koja se i dalje čitaju diljem Hrvatske. Prvi je bio Nikolay Vasilevsky, postmodernistička priča o uvrnutom grofu koji je u svoj podrum zatočio šezdesetogodišnjeg pekara, a u svojoj se slojevitosti suptilno doticao engleskog nacionalizma, patriotizma, imigracije i Brexita. Samostan Craven Hill mračan je triler s kontroverznim završetkom, zbog kojeg je naklada prilikom objave strahovala da bi je katolička Crkva mogla tužiti.

 

Gleich nastoji svaku priču učiniti jedinstvenom i privlačnom. Osim što je pisao o otetim pekarima, mračnim samostanima i ubojstvima nedužnih staraca, 2019. godine na internetu je objavio pripovijetku naslovljenu „Bizarna smrt časne Antonije“, u kojoj je prikazao kako primitivni mještani malog sela reagiraju jednom kad njihovu sugrađanku časnu sestru iz vedra neba ubije munja.

Gleich tvrdi da inspiraciju crpi odasvud, ali ona najveća dolazi iz filmova i drugih knjiga. Najviše voli gledati Nolana, Finchera, Spielberga, Lumeta i Hitchcocka. Njegova fikcija poprima i originalan stil jer je Gleich istovremeno pod utjecajem klasične, ali i moderne književnosti. Od klasičnih autora kao uzore izdvaja Dickensa, Twaina, Hugoa, Poea i Vernea, a od modernih J. K. Rowling, Eca i Kinga.

Talentiran Mislav

Za zasad neobjavljeni roman Teror u Malwarku (a koji se nada izdati), ovaj je mladi autor 2019. godine dobio poticaj za književno stvaralaštvo od Ministarstva kulture Republike Hrvatske.

Kako su njegove priče spoj anglofone kulture, visoke književnosti i moderne pop fikcije, Gleich ima potencijala privući širok spektar čitateljske publike, uključujući i stare i mlade generacije.

Beskrajno ljeto dostupno je u knjižarama kao što su Hoću knjigu, Ljevak, Moja knjižara i Menart, a s vremenom bi roman trebao stići i u knjižnice. A s obzirom na to da se zove Beskrajno ljeto, nadamo se da ćemo ga ove sezone moći vidjeti i u rukama čitatelja diljem hrvatskih plaža.

Foto: Mislav Gleich

KONCEPT MAŽARspot_img

novosti

povezani članci