13.8 C
Rijeka
Subota, 11 srpnja, 2020

Magic deserti dolaze u tri atraktivna okusa i savršeno su osvježenje ovoga ljeta

Ljeto nam se vratilo! Konačno smo slobodni, željni avantura, lijepih trenutaka, druženja, obiteljskih uspomena i posebnih sjećanja! Svako ljeto ima svoju priču poznata je...

Men’s Corner: portretna fotografija kao zaštitni znak fotografskog objektiva Marina Spudića

ZADNJE OBJAVE

Face behind the brand: Magdalena Bešker o personaliziranim planerima, nelojalnoj konkurenciji, ženama oko sebe

Naša nova rubrika Face behind the brand donosit će inspirativne priče o uspjehu, neodustajanju, kreativnom radu, kolegijalnosti... Upoznavat ćemo vas s brandovima, ali još...

Bohemian wedding editorial, jer ljubav uvijek pronađe put!

Bohemian elopement wedding u Istri odlična je kombinacija ljubavi, hedonizma za sva osjetila, te ceremonije na otvorenom koja u posljednje vrijeme imaju sve veći...

Grad znanja: Kava, kolač, knjiga dr.sc. Roknić Bežanić

Andrea Roknić Bežanić nakon završene Prve riječke hrvatske gimnazije, 1996. godine upisuje studij povijesti i hrvatskog jezika i književnosti na Sveučilištu u Puli gdje...

Recenzija Tamare Štiglić Vodopić: “Mrtav, ali gladan”, Marinela Dužman

Iako još nisam pročitala Razgovore s ginekologom istrijanske autorice Marilene Dužman, mogu bez dvojbe reći da joj je Mrtav, ali gladan za sada najbolji...

Nekada riječi nisu dovoljne da se izrazi ljepota naše okoline. Dovoljno je samo uzeti fotoaparat i zabilježiti prizore koji se možda više neće ponoviti. Zna to i Marin Spudić, fotograf i grafički dizajner iz Duge Rese. Njegov rad nas je oduševio prvim pogledom na prekrasne fotografije od kojih ne bismo mogli izdvojiti samo jednu. O počecima, interesima i ostalim zanimljivostima više govori sam Marin.

Dragi Marine, iako jedva čekamo čuti više o ovim prekrasnim fotografijama i što se zapravo krije iza cijele priče, krenuti ćemo od samih početaka. Sjećaš li se kada se fotoaparat prvi put našao u tvojim rukama? Je li to bila ljubav na prvi pogled ili je trebalo vremena da se to razvije u tvoju vlastitu fotografsku priču?

Začuđujuće, isprva nisam imao nimalo ljubavi prema fotografiji te sam se više fokusirao na programiranje. S obzirom na to da sam u srednjoj školi radi odabranoga smjera medijskoga tehničara morao znati fotografirati, sve moje tadašnje fotografije nastale su isključivo iz namjere da prođem predmet. S vremenom me, usprkos prvotnom nezanimanju, fotografiranje počelo privlačiti pa sam na kraju srednje škole kupio svoj prvi fotoaparat: Nikon D3400. Nakon svake fotke je hobi sve više rastao u ljubav.

Osim fotografije, zanima te i grafički dizajn. Na koji si način spojio ljubav prema jednom i drugom?

Te dvije ljubavi sam spojio korištenjem programa poput Adobe Photoshopa i Adobe Lightrooma pomoću kojih svoju kreativnost mogu prenijeti na fotografiju. Svoje zamisli koje konvecionalnim sredstvima ne bih mogao realizirati na taj način postaju stvarnost.

Priznajemo kako su nas tvoje fotografije oduševile na prvi pogled. Primjećujemo da se na tvojim fotografijama većinom nalaze osobe. Je li to smjer u kojem se želiš razvijati ili je to samo dio okoline tvog objektiva?

U početku sam većinom fotografirao pejsaže, nakon toga sam počeo s fotografiranjem ljudi te sam se tako odlučio fokusirati na portrete. Na mojim fotografijama se većinom nalaze osobe jer ih svjesno stavljam u žarište objektiva. Svatko ima svoj karakter, svoju pojavu i svoju energiju. Cilj mi je prenijeti te značajke na fotografiju i dati joj jedinstven dašak pojedinca.

Ima li nekih područja u koje bi se volio upustiti kada je riječ o fotografiranju ili je portretna fotografija nešto u čemu se apsolutno vidiš?

Trenutno ne razmišljam o drugim područjima fotografije. Portretna fotografija mi je postala svojevrstan zaštitni znak i njome se želim baviti.

Koliko vremena iziskuje fotografiranje i kasnija obrada fotografija? Na što sve treba obratiti pažnju?

Ovisi; katkad posvetim nekoliko sati, katkad se sve obavi u kratkom roku. Jedina konstanta je ta da mi vrijeme svaki put proleti i shvatim koliko je prošlo tek kada sa svime završim i pogledam na sat. Tijekom obrade ne dopuštam ni jednom detalju da mi promakne.

Kada si se odlučio u potpunosti posvetiti bavljenju fotografijom? Koliko je vremena od tada prošlo i što si sve naučio putem? Jesi li možda dobio koji koristan savjet kojega bi želio podijeliti s našim čitateljima?

Prepustio sam se fotografiji u ožujku prošle godine. Samouk sam i nastojim što više naučiti iz prakse te bi to savjetovao svakoj osobi koja se želi baviti fotografijom. Iziđite van, fotografirajte i vježbajte. Napreduje se jedino kroz vježbu. S vremenom ćete upoznati i svoju kameru i sebe. Još jedna stvar: nema odustajanja!

Ostvario si i neke suradnje. Što bi izdvojio kao najbolji dio takvog rada?

Tako je, nakon što sam se preselio u Rijeku prikazale su mi se nove mogućnosti te sam se upoznao s Nikolinom Ljubičić, vlasnicom N Model Management agencije, koja mi je ponudila suradnju. Cijenim nova poznanstva i obogaćivanje portfolia koji zbog manjka portreta nije lako izgraditi.

Ima li nešto što ti je posebno ostalo u pamćenju? Možda neko snimanje ili neka situacija sa snimanja…

Ima tu svega i svačega; ništa ekstremno, ali snimanja koja ostaju u sjećanju su većinom ona tijekom kojih moram ležati na podu kako bi dobio fotografiju koja mi se sviđa. Ponekad umjesto ležanja moram ulaziti u grmlje pa se kasnije sam sebi smijem.

Želiš li nam skromno otkriti svoje planove ili ćeš nas ipak pustiti da te pratimo i s nestrpljenjem čekamo što nam novoga spremaš?

Morat ćete se malo načekati! Planove koje imam želim otkriti jedino djelom, konstantno smišljam nove i želim sačekati dok sam ne odlučim koji su dobri, a koji nisu.

Rad i trud uvijek urodi plodom što dokazuje i Marin sa svojim fotografijama. Njegov je rad pokazatelj da svatko od nas ima nešto za prenijeti i pokazati, a što okolina oko nas jedva čeka vidjeti. Neka prvi korak bude samo jedan od brojnih ka vašem cilju, a dok čekamo neke nove priče, Marinu želimo puno uspjeha u svim budućim planovima!

Foto: privatni arhiv

 

- Advertisement -

ZADNJE OBJAVE

Face behind the brand: Magdalena Bešker o personaliziranim planerima, nelojalnoj konkurenciji, ženama oko sebe

Naša nova rubrika Face behind the brand donosit će inspirativne priče o uspjehu, neodustajanju, kreativnom radu, kolegijalnosti... Upoznavat ćemo vas s brandovima, ali još...

Bohemian wedding editorial, jer ljubav uvijek pronađe put!

Bohemian elopement wedding u Istri odlična je kombinacija ljubavi, hedonizma za sva osjetila, te ceremonije na otvorenom koja u posljednje vrijeme imaju sve veći...

PRATITE NAS...

21,827ObožavateljiLajkaj
6,295SljedbeniciSlijedi
20PretplatniciPretplatiti

NE PROPUSTITE

U odličnom društvu prijatelja, partnera i suradnika proslavili smo Stiluetin sedmi rođendan!

Porsche Inter Auto Rijeka jučer je poprimio novo ruho, proslavili smo sedmi rođendan, a broj sedam inspirirao nas je da proslava bude u znaku...

Grad znanja: Kava, kolač, dinamika Nine Čeh

Nina Čeh znanstvenica je koja odrasta u Istri i nakon završene opće gimnazije u Srednjoj školi u Buzetu 2008. godine upisuje Građevinski fakultet na...

Inspirativna žena: Maja Pogačić

Kao veliki zaljubljenik u make up i beauty teme, volim kada uživo ili na društvenim mrežama naiđem na osobe koje su istovremeno inspirativne, strastvene...