Men’s Corner: Fabris Radin
M

“Plešemo dok se smijemo, plešemo dok plačemo, plešemo iz ludila, plešemo iz straha, plešemo za nadu, plešemo za vrisak. Mi smo plesači, mi kreiramo snove.” – Albert Einstein, fizičar

Naš današnji sugovornik u rubrici Men’s Corner stiže nam iz Pule. Profesionalno se bavi standardnim i latino plesovima te zajedno sa svojom partnericom Rosemarie već skoro dva desetljeća širi pozitivne vibracije. Ples je za njega život, a čime će se baviti znao je još u osnovnoj školi. Danas zajedno sa svojom plesnom partnericom s kojom surađuje još od 1998. godine ima i svoj Plesni Centar “Studio” osnovan 2008. godine nakon dugogodišnjeg rada i suradnje s drugim plesnim klubovima u kojima su djelovali kao instruktori. Ovaj plesni klub bavi se podukom društveno- latino plesova i carribian plesova, te organizacijom raznih evenata i odlazaka na plesne edukacije. Svoju ljubav i strast prema salsi i drugim plesovima prenose široj publici kroz tečajeve i druženja, te kroz različita događanja i festivale.

Njegovo ime je Fabris Radin, a za Stiluetu je otkrio kada se zaljubio u ples, što je važno kod biranja plesnog partnera, koji su njegovi najveći izazovi ali i što voli raditi u slobodno vrijeme, a sada prepuštamo riječ Fabrisu da nam otkrije svoju priču.

Dragi Fabris, dobro nam došao na Stiluetu, odmah ćemo započeti s onim klasičnim prvim pitanjem, kada ste se zaljubili u plesanje?

Hvala Vam na pozivu da gostujem na Stilueti! 🙂 Pa da odmah i odgovorim na prvo pitanje kad sam se zaljubio u plesanje, hmm pa bilo je to jako davno… još u osnovnoj školi. Naime u mojoj obitelji sam odrastao uz pjesmu, glazbu i ples i nije ni bilo upitno čime se želim baviti kad odrastem.

I malo po malo stvari su se razvijale i odlučili ste se u potpunosti baviti plesom te danas, zajedno sa svojom partnericom Rosemarie, vodite Plesni Centar “Studio “, koja je vaša priča?

Da prije plesa bavio sam se glazbom, imao sam mali bend s bratom i svirali smo po vjenčanjima i ljeti po raznim terasama. Ples je u to vrijeme bilo nešto usputno što me je ispunjavalo. Jedne je večeri u restoran u kojem sam svirao došla Rosemarie s društvom i tako smo mi u jednoj od mojih pauza zaplesali i nekako spontano je krenulo naše druženje. Jedni od mojih prijatelja su nas zamolili da ih naučimo par plesnih koraka, i tako je naša plesna priča krenula. Počeli smo se školovati u Ljubljani i svoje znanje prenositi na ostale ljubitelje plesa.

U početku smo bili vanjski suradnici drugi plesnih udruga u Puli, a onda 2008 odlučili smo otvoriti svoj samostalni studio i tad sam se odlučio u potpunosti baviti samo plesom.

Spomenuli smo već i vašu plesnu partnericu Rosemarie, što je važno kod biranja plesnog partnera?

Kod biranja plesnog partnera mislim da je najbitnija kemija koja se dogodi između dva plesača. Naravno tu je i plesna kompatibilnost i želja za učenjem i napredovanjem. Al kao što sam i prije rekao naša je priča drugačija, jer prije nego smo donijeli odluku da će nam ples kao hobi postati posao, tu je bilo naše prijateljstvo koje se prije svega gradilo i stvaralo. Jednostavno jedan drugog nadopunjavamo već 21 godinu. 🙂

Možete li nam otkriti i više o vašem plesnom studiju, kome je namijenjen i što se može naučiti?

Plesni centar “Studio” namijenjen je svim generacijama, svima koji su željni plesa, druženja i zabave. Podučavamo razne plesove kao što su salsa, bachata, kizomba, discofox, engleski i bečki valcer, tango, foxtrot, cha cha cha….. i još puno toga. Osim samog plesa ima tu i rekreacija Salsa Jam, namijenjen je većinom ženskoj populaciji koja se želi rekreirati, zabaviti, naučiti plesati i poboljšati svoje fizičko stanje, kondiciju i opustiti se uz latino muziku. Organiziramo razna plesna putovanja, radionice za početnike, plesne partyje…

A pošto volim sve vrste plesa teško se odlučiti koji me to ples ispunjava, svaki od njih prati drugačija glazba, koja se drugačije interpretira, dodiruje osobu, podiže energiju…

Što bi izdvojili kao najveći izazov jednog plesača?

Hmmm pa mislim da je izazov svake osobe izaći iz svoje ‘comfort zone’ i raditi nešto novo i drugačije. Kod nas plesača je to novi ples, novi pokret u plesu… Naime mi plesači uvijek učimo i nadograđujemo svoje znanje… uvijek ima mjesta za nešto novo i bolje.:)

Ples je rekreacija, zabava, tjelovježba, odlična zanimacija koja puni dušu i tijelo, no što je za vas ples?

Tako je ples stvarno ispunjava dušu i tijelo, za mene je ono život. Otkad ustanem do kad ne idem spavati ja sam u plesu, od podučavanja polaznika, stvaranja koreografija za show nastupe, rekreacije… jednostavno živim ples.

Vrlo ste zauzeti, često se bavite raznovrsnim plesnim projektima, možete li nam otkriti na čemu trenutno radite, ali i kakve su vaše želje i planovi za budućnost?

Imamo četiri velika projekta na kojima radimo i evo već smo u pripremama za sljedeću školsku i kalendarsku godinu. Već 10 godina radimo u osnovnoj školi u Poreču na projektu Rasplesani razredi s ciljem osnaživanja i socijalizacije djece plesom, u Puli imamo novi projekt s dječjim vrtićima i već par godina s domom Alfredo Štiglić ples za umirovljenike. Naš najveći projekt je salsa festival «Salsa Latina Istriana» kojeg Rosemarie i ja organiziramo već 15 godina i evo već su krenule pripreme za 16 izdanje. Festival je specifičan jer su sve radionice besplatne ima preko 40 međunarodnih artista, cca 2000 plesača iz cijele Europe, održava se u Puli u Domu Hrvatskih Branitelja.

Osim stalnih projekata u planu su nam naravno plesna putovanja, nove edukacije, educiranje novih instruktora plesa…..i puno plesanja! 🙂

Već smo prošli nekoliko pitanja, a ono najteže smo ostavili za kraj, možete nam reći nešto o sebi, tko je Fabris u slobodno vrijeme?

Tko je Fabris u slobodno vrijeme, stvarno teško pitanje. 🙂 Pa da probam u kratko. U slobodno vrijeme volim šetnje prirodom, kad nisam u plesu onda volim slušati jazz, volim provesti večer ili dan sa svojim prijateljima uz kavu, večeru, film… volim putovati. Al najviše volim provesti svoje slobodne vrijeme s mojom obitelji.


Facebook: Plesni Centar ‘Studio’
Instagram: @fabrisradin
WEB:Plesni Centar ‘Studio’


Foto: privatni arhiv

Pripremila: Stilueta

KONCEPT MAŽARspot_img

novosti

povezani članci