“Autentičnost je na cijeni danas”, Matea Pirić, direktorica marketinga i prodaje Naftalina
"

Najteže mi je pisati uvod za osobe koje duže vremena znam i koje poštujem. Imam osjećaj da će mi, štogod napisala, nedostajati pravih riječi. Inače uvod napišem uz pitanja, ovoga puta pustila sam uvod prazan. I intuicija me dobro navela jer za njezine odgovore uvod ne treba. Ona je Matea Pirić, direktorica marketinga i prodaje u Naftalini. Ona je divna i sposobna žena, a to ćete uskoro otkriti i sami.

Matea, dobro mi došli tebi, dobro ti došla nama na Stiluetu. Poznajemo se nekoliko godina i ono što nije izostalo u niti jednom susretu je ta tvoja ljubav prema životu, zarazni optimizam i srdačnost koju tako lako prenosiš i širiš oko sebe. Jasno da je to super za privatni život, a što misliš koliko je sve nabrojeno bitno i za posao?

Hvala, dobro mi došli i dobro se našli! 

Vezano na pitanje o srdačnosti i optimizmu u privatnom i poslovnom životu – pa mislim da je to neodvojivo. Ja ne mogu svoju ljubav prema životu ostaviti ispred ulaz u firmu, a još bitnije, niti ne želim. Te nabrojane karakteristike (hvala što ste ih primijetili), su sastavni dio mene i budući ih vidim kao dobro gorivo općenito, smatram da mogu donijeti samo dobro i na poslu. Uz smijeh i dobru vibru sve ide nekako lakše i tečnije.

Matea Pirić

Direktorica si marketinga i prodaje poznatog tekstilnog brenda Naftalina. Tvoja majka i osoba koja je pokrenula biznis Josipa Maslać Petričević  velika je inspiracija svima nama u svijetu poduzetništva. Ovo nije lako pitanje, ali koje su neke ključne biznis po(r)uke koje si naučila od majke?

Smatram se posebno sretnom što sam baš ja Josipina kćer i imala mogućnost biti na samom izvoru inspiracije, upornosti, vizionarstva i mamine ogromne ljubavi za ljude i posao. Njeno iskustvo koje nesebično dijeli te stvaralačka energija su zarazni, a ono što sam shvatila kao ključno (poslovno i privatno) je da strpljenje, djelovanje i rizik trebaju biti u balansu začinjeni s odličnom i jasnom komunikacijom u odnosima.

U Naftalini danas radi više članove vaše obitelji i sve super funkcionira. Imamo iskustva u family biznisu, ali ovo nije priča o nama… Koja je vaša tajna?

Kada si isti privatno i poslovno i autentičan onda nema neke velike razlike u funkcioniranju unutar obitelji na nedjeljnom ručku i u firmi.

Svi smo jako povezani i iskreni tako da možemo jasno izreći svoje stavove.

Naravno da je osnova međusobno poštovanje i uvažavanje, ali i povjerenje da će svatko od sebe dati maksimum, a ostatak mu/joj pružiti podršku. Ima tu i iskrica koje ponekada zasvijetle, ali svatko tko ima veliku obitelj zna kako je to.

Kao na ručku, uz predjelo je sve ok, onda nekome za glavno jelo više paše piletina, nekome riba, pa se dulje bira, a do deserta, kada smo svi već siti priča teče glatko i svi se prije polaska doma izgrlimo i izljubimo.

Provele smo nekoliko sati zajedno i otkrila sam cijelu priču u kojoj je isprepleteno privatno i poslovno, ali i jednu tvoju novu stranu. Mnogi su danas opterećeni. Brojem lajkova, bilancom uspjeha, statusom u društvu, imidžem. Kod tebe to ni blizu nije tako! Imam osjećaj da si dobro posložena. Uživaš u trenutku. U poslu prisutna i aktivna. Privatno isto tako. Koliko ti je bitan balans i kako postižeš održati taj zdravi pogled na situacije oko sebe?

Hahahaha, lajkovi. Gle recimo to ovako, kada imaš divnu djecu, obitelj, prijatelje, kada radiš posao koji voliš i kada koristiš svaki trenutak do maksimuma nema vremena za poziranje. Mislim, volim ovjekovječiti neke trenutke i podijeliti svoju sreću, ali stvarno me ne opterećuje broj lajkova, to što će netko tamo s druge strane ekrana o meni misliti. Oni do čije ljubavi i mišljenja mi je stalo su uz mene i iskreno uživamo jedni u drugima. Meni je to uspjeh.

Status u mojem društvu se ne dokazuje tako da netko klikne palac gore, nego da mi se javi na telefon kada ga trebam ili me pozove bez ustezanja ako misli da mu mogu pomoći.

Privatno i poslovno. Iskreno, ne razmišljam kako održavam taj, kako kažeš, zdravi pogled na situacije, ja jednostavno jesam takva. Nema fejkanja. I to se prepoznaje. Autentičnost je na cijeni danas 🙂

Često naglašavam kako se posao svodi na odnose koje gradimo na bazi poštovanja i razumijevanja. Vaš kolektiv broji preko 50 zaposlenika, atmosfera je jako ugodna, topla, mirna. Stekla sam dojam da je svaka osoba bitna. Koliko je to bitno za održavanje dobre i poticajne dnevne atmosfere, ali na kraju i za dobre poslovne rezultate?

Drago mi je da si i ti stekla taj dojam jer je to baza uspješnosti Naftaline. To je ono što mama njeguje oduvijek i ono uz što smo i mi odrastali pa kasnije samo nastavili živjeti u poslovnom svijetu. Svaki čovjek Naftaline je jedan član obitelji, a ranije sam navela kako mi kao obitelj funkcioniramo, poslovno i privatno. A Naftalina je definitivno jedna proširena obitelj, ne samo naša, nego i svakog zaposlenika.

Uvijek ima prostora za nove ideje, za napredovanje, otvoreni smo za razgovor, podrška u teškim situacijama i slavljenici u veselim. Naše fešte su za pamćenje, toliko pozitive i povezanosti koja puni baterije preko maksimuma.

Za sve one koji možda ne znaju za Naftalinu, iako sumnjam da imamo takvih na Stilueti, što sve radite i tko su vaši klijenti?

Proizvodimo uniforme za HORECA (hoteli, restorani, kafići), medicinski program, korporativnu odjeću (za banke, aviokompanije, osiguravajuće kuće), radnu odjeću, promo artikle.

Uz sjedalice za terasu i odjeću koji se dizajniraju za svakog kupca, Naftalina ima odjel interijera za dizajn tekstilne opreme u prostoru. Znači sve; od zavjesa, dekora, tapeciranja, presvlaka, posteljine, frotira pa do tepiha koje će vam naši dizajneri iskombinirati od vrhunskih materijala koje imamo u svojoj ponudi. Naši montažeri na objektu postavljaju vodilice i zavjese, a uslugu smo zaokružili industrijskom praonicom.

Proces ide otprilike ovako; nađemo se s klijentima, čujemo zahtjeve, napravimo prijedloge dizajna, izradimo dostavimo i montiramo dogovoreno i kasnije isto skinemo, operemo i ponovno vratimo na objekt. Svakom klijentu pristupamo jednako ozbiljno i odgovorno.

Neki od naših dugogodišnjih klijenata su Coca-Cola, Jamnica, Franck, Medika, A1 Hrvatska, Poliklinka Svjetlost, Agram, PZ auto, Maistra, Valamar, Aminess, hoteli Bellevue, Alhambra, Meneghetti, Kepinski, Falkensteiner, Hilton, San Canzia, Privredna banka Zagreb, Hrvatska poštanska banka, Hrvatska Lutrija…

Da me pitaš u bilo koje doba dana i noći, u šutu bih znala reći nekoliko suradnji proteklih godina koje su me učinile posebno sretnom, ponosnom, zahvalnom. Postoje neke suradnje ili trenuci kojih se možeš odmah sjetiti, a na koje si posebno ponosna?

Uh, da. Ima puno toga, ali neke situacije su baš ostavile posebne okuse u meni.

Nedavni projekt na kojega sam jako ponosna. Dizajnirali smo majice za Coca-Coline hostese. Sladak projektić od 50 majica. A onda bum, nakon što su na eventu vidjeli majice, menadžeri Coca-Cole iz 12 zemalja žele takve iste. Tako da su naše majice sada u Nigeriji, Švicarskoj, Austriji, Grčkoj… pa da ne nabrajam dalje. Eto još jedne potvrde da nema malog posla. Ni u primisli mi nije bilo da će 50 majica koje smo napravili biti zamašnjak za tisuće koje su sada širom svijeta, a svejedno smo se njihovom razvoju i dizajnu posvetili u potpunosti.

I onda jedna priča koja je pokazatelj da se cijeli jedan život može preokrenuti u doslovno tri minute i kako slučajnosti ne postoje.

Znači, ja uvijek ručam doma s djecom, ali taj dan je svekrva imala planove iznenađenja s njima pa smo dogovorile da ih ona pokupi iz škole. Ja sam dobila ekstra vremena i odlučila nešto pozavršavati u firmi te sam naručila dostavu hrane. Kada sam sišla preuzeti ručak vidjela sam djevojku s kojom smo ranije surađivali. Vrlo talentirana diplomirana dizajnerica tekstila. Nismo se neko vrijeme čule i nisam znala kamo ju je pruga njenog života odvela. Uglavnom baš sam joj se razveselila.

Rekla je kako je zatvorila svoj obrt jer prodaja nije išla dobro te počela raditi dostavu za Wolt. U tom trenutku je spustila glavu, a iz mene je samo izletjelo da je odlična stvar kako se nije predala nego je našla način da ide dalje. Pozvala sam ju da pozdravi ekipu. Ušle smo u kuhinju gdje je bila mama s direktoricama. Sve su joj se razveselile. 

A njena ramena su bila još više nekako uvučena u nju samu. Mama ju je pitala što radi i kada je rekla da radi za kurirsku službu, mama je ispalila; Pa super, radiš torbe za njih? Na to je stigao odgovor; Ne, radim dostavu. 

Jednu predugu sekundu, taman toliku da se proguta knedla u grlu, trajala je tišina kad se mama ustala i rekla joj:  Od prvog radiš kod nas. Plaću, prijavu sve ćemo dogovoriti.

Uh, sada kad pričam, ovo mi se čini skroz filmski, ali tako se događalo. Nije to bio kraj, nego su tek tada krenule suze, cura je rekla da je prije 5 dana napravila test za trudnoću i da je trudna. – Neka si, pa to je veselje i blagoslov.

Ja ne mogu opisati koliko me je cijelu prožela ta situacija o svjesnosti životnih uspona i padova; s jedne strane zahvalnost i milost jer smo bili dio jedne priče koja je napravila skretnicu na pruzi života, ne jedne nego dvije duše.  A s druge strane nekakva lakoća življenja i daha jer mi je i to potvrda da postoje planovi za svakoga od nas koji su veći od nas samih. Danas je bila situacija ovakva da smo mi bili u situaciji pružiti ruku, a sutra može biti drugačije.

Povjerenje u život da ipak  ima načina na koji ćemo doći na pravo mjesto, u pravo vrijeme me oslobađa straha i daje mi mir.

Koliko sam poslije razmišljala, pa što da sam ja išla u školu po djecu, pa što da nije ona kliknula baš dostavu za Naftalinu, što, što, što…Što je više pitanja to mi je veća milost koje smo svi imali prilike biti.

Uglavnom, bebica je dobro, mama isto, mirna :).  Veselimo joj se kada se vrati s porodiljnog da počnemo raditi lijepe stvari s njom.

Ajmo dalje dok se nisam rasplakala.

Uh koja priča… Što te u poslu najviše usrećuje?

Puno toga, od toga kad dobijemo neki posao do onog trenutka kada ljudima isporučimo ono što su naručili i vidimo da im zasjaje oči od zadovoljstva. Srce mi poskoči kada nam povratno stigne pozitivna reakcija ili kada nam netko dođe po preporuci.

Isto tako volim kada ulazimo u nešto novo, kada razvijamo proizvode i iznalazimo rješenja za izazove koji se postavljaju ispred nas.

Ali, možda sam najsretnija kada čujem da naše Naftalinice i Naftalinci kažu da u firmi imaju svoju drugu obitelj.

Što te u poslu može izbaciti iz takta?

Uh, opet isto kao i u životu inače, nepravda. Odmah se zajapurim iako sam godinama naučila ne reagirati baš na prvu. Mi imamo jako odgovoran i ozbiljan pristup poslu i vjerujemo da je marljivost, poštenje i partnerski odnos temelj fair-playa. 

A nisu svi takvi pa me onda to bocne. Ali na svu sreću naš rad je prepoznat tako da nisam često izbačena iz takta. Škorpija u meni ima uglavnom spušten rep. 🙂

Po tebi, koje osobine mora imati dobar lider?

Prije svega lider treba imati jasan cilj kamo želi doći i što postići, a onda treba poznavati svoje ljude i naći odgovarajući način da ih motivira na tom putu te osigurati resurse da je isti moguć. On/ona trebaju biti na čelu kolone, dati ljudima osjećaj povjerenja u vodstvo.

Ima ona odlična izreka, menadžeri rade stvari na pravi način, a lideri rade prave stvari. S time je sve rečeno, osim što bih dodala, da je i šarm dobrodošao. 🙂

Kakvim ljudima voliš biti okružena?

Pozitivcima, kreativcima, ljudima koji su proaktivni i odgovorni. Volim dobre ljude!

Naftalina vašoj obitelji nije samo biznis. Ona je doista na neki način priča o vašem životu, o mirnom moru i olujama. O snazi, vjeri, prilagodbi. O povezanosti, o odanosti. Što je Naftalina tebi osobno?

Uz sve što si navela, rekla bih samo da ja ne poznam život i svijet bez Naftaline. Starija je od mene 2 godine. Otkada sam rođena ona postoji, odrastala sam uz nju, poznam svaki njen kutak, ja sam dio nje i ona je dio mene i dat ću sve od sebe da to tako i ostane. Imam ja već doma jednu malu šeficu koja se izgubi među materijalima u showroomu, uživa u zvuku rada šivaćih mašina tako da nema zezanja, štafeta ide u sljedeću generaciju 🙂

Draga Matea, hvala na divnom i iskrenom razgovoru, uživala sam! A kako vjerujem da će i našu štafetu  jednom preuzeti nova generacija, vjerujem da će jednom novi akteri Naftaline i Stiluete imati što za ispričati! Neki novi klinci…

Pripremila: Marija Mažar Fotografije: Ivor Mažar

KONCEPT MAŽARspot_img

novosti

povezani članci