NaslovnicaLJEPOTABEAUTY TALKMake up inspiracija iz...

zadnje objave

Make up inspiracija iz Istre – priča Valentine Štokovac

Danas vam donosimo intervju s make up artisticom iz Pule. Valentina Štokovac, poznatija pod imenom Le Beauty Mansion, je mlada vizažistica koja iza sebe ima brojne suradnje i već je poznato ime u makeup svijetu. Osim šminkanja, bavi se i pisanjem, modnom kritikom, održava edukacije i još mnogo toga. Kako ne bismo sve odali na početku, prepustit ćemo riječ Valentini kako bi nas uvela u svoj kreativni svijet ispunjen bojama i lijepom riječi.

Za početak, otkrijte nam tko je Valentina?

Valentina je 27-godišnja djevojka zaljubljena u make up. 🙂 Odrasla sam u Poreču gdje sam, već od malih nogu, obožavala izvoditi razne performanse, recitirati u priredbama i sudjelovati u Lidrano natjecanjima. Srednju sam školu – Opću gimnaziju – pohađala u Pazinu,  a gimnazija mi je tada pružala savršenu odskočnu dasku za daljnje obrazovanje. Po završetku srednje škole upisala sam Kulturologiju ( inačica novinarstva i PR-a) na Filozofskom fakultetu u Rijeci. Paralelno sa studijem pohađala sam i završila akademiju Cazcarra gdje sam stekla osnovna znanja u make up-u i modi, te stekla zvanje Make up artista i osobnog stilista.

Valentina Štokovac

Po završetku faksa neko sam vrijeme živjela u Zagrebu gdje sam radila kao PR na jednom modnom portalu, te se na taj način upoznala sa svim važnim fashion & beauty eventima u Hrvatskoj.

Ljubav me vratila u Istru, odnosno Peroj ( malo mjesto pokraj Pule) gdje posljednjih pet  godina živim sa suprugom.

Na Instagramu, Facebooku, a odnedavno i na blogu, poznati ste pod imenom Le Beauty Mansion. Možete li nam otkriti zašto baš to ime?

Le Beauty Mansion naziv je koji sam počela koristiti prije  četiri godine kako bi brendirala sebe, svoje ime ali i sve ostale aktivnosti na kojima intenzivno radim.

Dugo sam godina šminkala i bila “poznata” po svom punom imenu i prezimenu. Postala sam svjesna da će se, udajom, dio mog “imena” promijeniti što bi, zapravo, moglo zbuniti ljude stoga sam se odlučila za jedinstveno ime koje će simbolizirati ono što zapravo želim stvarati “hram ljepote” koji će omogućiti da se svaka žena, uz malo truda i makeup magije, osjeća kao božica.

Ime i logo sam smislila spontano i intuitivno (naravno, dorađeno je uz pomoć stručnjaka), a najviše me veseli kada vidim da ljudi prepoznaju i znaju mene preko naziva Le Beauty Mansion.

Jeste li uvijek znali da se želite baviti šminkanjem?

Šminka, odnosno makeup,  moja je velika ljubav još od osnovne škole. Sjećam se da je tada na kioske svaki mjesec izlazio talijanski časopis Cioè koji bi u svakom broju imao poklon, uglavnom je to uvijek bio neki određeni makeup proizvod. Svaki sam prvi utorak u mjesecu bila prva na kiosku i s nestrpljenjem iščekivala makeup poslasticu iz tog broja. Moja se opsesija nastavila kroz srednju školu gdje sam se često šminkala i više od primjerenog.  Tata mi je znao reći da izgledam kao mala sipa 😀 ali ni tada se nisam dala odgovoriti od crne olovke i maskare. Na fakultetu sam se, za svaki položeni ispit, nagrađivala odlaskom u Limoni. Da, znam, netko, kada položi ispit izađe u neki klub, a ja sam trčala u parfumeriju. Još i danas čuvam u posebnoj kutiji svoje prvo Dior sjenilo i crveni ruž.

Bilo je perioda kada sam mislila da je OK ako odustanem od fakulteta i počinjem se baviti samo šminkanjem, na sreću moji su me roditelji odgovorili od te sulude ideje i neizmjerno sam im zahvalna na tome. Fakultet nije samo “štrebanje”, dobila sam zaista puno znanja iz opće kulture, elokventnost, prebrodila bilo kakav strah od javnog nastupa i neopisivu strast za čitanjem knjiga kojih i danas pročitam bar nekoliko mjesečno.

Što za vas znači šminka?

Šminka je za mene poput svetog grala. Smatram da je šminkanje posao kojeg treba neizmjerno voljeti.

Nitko se ne rađa sa savršenim znanjem i istančanom tehnikom, puno truda, rada i strpljenja potrebno je da netko postane kvalitetan i renomiran makenup artist.

Iz svojih radova uvijek i iznova iščitavam kako svake godine postajem sve bolja, brža i preciznija što je normalno jer se samo radom i vježbom može napredovati. 

Šminka je moj svijet, moje malo carstvo. Svaka paleta, kist, rumenilo ili spužvica maženi su i paženi, pomno čuvani i neizmjerno cijenjeni.

Rečenica koju vrlo često na edukacijama izgovorim, a smatram je apsolutno točnom glasi “šminkanje je skup sport”. Kada hobi preraste u posao, kada šminkanje više nije samo zabava prije izlaska  u klub, tada se otvara jedna potpuno nova  sfera kada makeup artist spoznaje da je potrebno jako puno novaca i odricanja da bi se zadovoljile potrebe klijentica.

Šminka je poput malo vilinskog praha koji izmami osmijeh, vrlo često i na jako umorna lica, koja nekakvom “čudnom magijom” više ne izgledaju tako umorna.

 

Osim što se bavite šminkanjem, držite i edukacije za šminkanje. Opišite nam kratko kako edukacije izgledaju i kako rezervirati mjesto za edukaciju?

Potreba za edukacijama javila se spontano. Uslijed sve češćih “privatnih” pitanja sa strane klijentica i spoznajom da vjeruju u moje znanje shvatila sam da trebam formirati nekoliko inačica tečaja kako bi zadovoljila potrebe što je većeg broja zainteresiranih moguće.

Dakle, postoje edukacije za klijentice koje žele naučiti ili postati vještije u šminkanju sebe, neki jednostavniji lookovi pogodni za posao i izlazak.

To su tečajevi koji obično traju 4 sata, a vrlo često se klijentice jave i u malim skupinama ili edukacije poklone jedna drugoj.

Edukacija za profesionalne potrebe malo je složenije strukture. Traje 20-tak sati i može se kupiti kao “paket” ili razvrstati u tri stupnja, osnovni, bridal i fashion.

Što se općenito edukacija tiče, vremenski sam vrlo fleksibilna jer sam svjesna da mnoge moje klijentice imaju posao, obitelji i ostale obaveze. Također, uvijek pozivam sve svoje klijentice da na tečaj ponesu makeup koji imaju ili trenutno koriste jer vrlo često ne znaju iskoristiti puni potencijal određenog proizvoda što im, na kraju, štedi novac i vrijeme. Također, svojim klijenticama sam “Joker zovi” kada je u pitanju kupnja pudera, savjet oko njege lice, preparativne kozmetike ili jednostavno prave nijanse ruža odabranoj  prema boji tena . Svi zainteresirani za edukacije mogu se javiti na Facebook i Instagram stranicu lebeautymansion ili mail lebeautymansion@gmail.com

Kao što sam navela u najavi intervjua, vodite i vlastiti blog s ostale tri blogerice. Od kuda ideja za pokretanje vlastitog bloga i koji se sve sadržaji mogu naći na njemu?

Le Beauty Mansion je portal, odnosno platforma gdje se blogeri mogu izražavati o svojim točkama interesa. Pisala sam za mnoge internet portale i časopise pa je ideja za pokretanjem vlastite internet stranice došla spontano. Lebeautymansion.hr se razlikuje od ostalih portala po tome što mi ne prenosimo aktualne vijesti i sadržaje već pišemo autorske priče, iznosimo mišljenja i stavove o vlastitom pogledu na svijet, kulturu i način življenja. Svatko tko je kreativan, voli pisati  i ima volju za stvaranjem novog sadržaja, može se pridružiti našem malom timu (zapravo ovo je idealna prilika da pozovem sve kreativce da se bez ustručavanja jave 🙂

Ono što moram primijetiti je da na vašem Instagramu i Facebooku nema slika djevojaka koje šminkate, postoji li neki razlog zbog kojeg ih ne objavljujete?

Šminkanjem se bavim zaista dugi niz godina. Pod mojim su se kistovima često našle uspješne, nesigurne, tužne, vrlo lijepe, potištene, pričljive i samozatajne žene. Upoznala sam žene u osjetljivim životnim periodima kada im je makeup uspio izmamiti bar malo osmijeha na lice. Poslušala sam mnoge priče, lijepe i manje lijepe. Ali ono što je najvažnije upoznala sam bezbroj ljudskih duša, svaku posebnu i jedinstvenu na svoj način. Smatram da je objava fotografija na neki način zadiranje u privatnost, te da ženi koja se osjeća lijepo u svojoj koži ili sa svojim makeup-om nije potrebna fotografija na tuđem profilu kao dokaz. Možda griješim, vjerojatno će doći tren kada ću pokoju sliku objaviti, ali volim vjerovati da su moja najbolja referenca preporuke zadovoljnih klijentica. S obzirom na to da me djevojke rezerviraju i po godinu dana unaprijed, vjerujem da sam na dobrom putu.

S obzirom da iza sebe imate brojne suradnje, možete li izdvojiti nekoliko njih koje su vam posebno drage?

Svaka suradnja je za mene novi izazov i svaka je jedinstvena na svoj način. Pet godina Cro a Portera zasigurno su posebno iskustvo koje je pošteno “izbildalo” moje znanje. Šminkala sam Britanski top model kod snimanja službene emisije u Hrvatskoj, odradila reviju Matije Vujice i ruskog baleta u HNK, surađivala sam s gotovo svim hrvatskim dizajnerima a neki od njih su Zigman, XD Xenia Design, Vedrana Mastela, Sonja Lamut, Lukabu by Marina Jerant, Martina Herak, Twins, Anthony Avangard, Madame Demode, Ivica Klarić, Aleksandra Dojčinović, Hippy Garden, Showroom Antonela, Ivana Tomić i mnogi drugi,  službeni sam vizažist Tijara model managementa, surađujem s Istarskim narodnim kazalištem i Pulskim filmskim festivalom, službeni sam vizažist Polo turnira u Rovinju i Tijara news dizajnerske revije, surađivala sam na mnogim serijama, filmovima i glazbenim spotovima, imala određenu minutažu na tjednoj bazi u zabavnoj emisiji na TV Istri te ostvarila zaista pregršt drugih suradnji.

Ana Lorencin Buljan – Showroom Antonela

Ana Lorencin Buljan – Arboretum

 

U posljednje su vrijeme blogeri sve češća „zanimanja“ na koja se još uvijek stvara otpor i ne razumije se što je to doista i može li se u Hrvatskoj od toga živjeti. Koje je vaše mišljenje o tome?

Riječ “bloger” i “influencer” nazivi su koje posljednje vrijeme zaista čujemo skoro na svakom kutku. Popularnost koja diže samopouzdanje te društvene mreže koje podižu taj pomalo adrenalinski osjećaj čine savršenu kombinaciju koja mlade potiče da se sve više javno eksponiraju.

Moja težnja da svoj novac uvijek zaradim isključivo radom dovodi me do uvijek i iznova iznenađujuće reakcije kada mi neki brend pošalje proizvode na testiranje. Prihvaćam isključivo suradnje i proizvode koji mene osobno oduševe, a mišljenje kažem tek nakon određenog perioda korištenja ili nošenja istog. Iskrenost se cijeni, a moji followeri to itekako znaju i razumiju. Smatram da je Hrvatska mala sredina i da se “živjeti od društvenih mreža” uvelike razlikuje (ne samo novčano već i u mentalitetu)  između nas i primjerice Amerikanaca.

S obzirom da ste iz Istre, iz jedne male sredine u kojoj ste uspjeli raditi ono što volite i što vas svakodnevno uveseljava, što biste poručili ostalima koji također dolaze iz manjih mjesta i onima koji općenito žele započeti nešto svoje, ali se boje osuda okoline i ne znaju od kuda i s čime započeti?

Kada sam odlučila da je povratak iz Zagreba u Poreč ispravna odluka mislila sam da neću pronaći posao u svojoj struci ili da poslovi koje pronađem neće zadovoljavati moju potrebu za rastom i napretkom. Pogriješila sam. Iznenađujuće je koliko se revija događa u Istri i Primorsko goranskoj županiji, koliko dizajnera i umjetnika odaberu baš naše lokalitete za snimanje/slikanje svojih proizvoda i usluga, koliko se stranih i domaćih serija, te glazbenih spotova snima u našem kraju – zapravo imam rijetko koji dan slobodan, a vikende da i ne spominjem. Na dan svoje svadbe odbila sam 21 mladenku. Veća je potražnja od ponude i zaista, od sveg srca, želim da se to što prije izbalansira. Moj je hobi postao moj posao, spontano, trudom, radom i odricanjem. Pokrenula sam vlastiti biznis, izborila se za razne poticaje i svakoga dana širim svoje poslovanje. Smatram da je želja za napretkom ta koja nam otvara vrata uspjeha. Kada treba odraditi reviju u Zagrebu ili obići sajam u Beogradu, provesti noć na snimanju u Opatiji ili uhvatiti izlazak sunca u Rovinju, zbog revija ili sličnih projekata,  tada je potrebna samo velika ljubav prema poslu kojeg radite. A klijenti? 

Vjerujte da klijenti prepoznaju entuzijazam u vašim očima.

Koji su planovi i želje za dalje? Postoje li neki projekti u koje se želite uključiti?

Planova je mnogo, želja još više. Osim šminkanja i edukacija bavim se i organizacijom evenata kao i savjetima pri kupnji (stilist). Trenutno radim na jednom velikom projektu u suradnji s Turističkom zajednicom te povremeno pišem stranice za priručnik o šminkanju koji će uskoro ugledati svjetlo dana (nadam se). Također, intenzivno radim na jednom svom projektu koji bi zaista mogao biti revolucionaran u ovom začaranom svijetu društvenih mreža i to ne samo na hrvatskom već i na svjetskom tržištu. Ako sve bude po planu (o detaljima nekom drugom prilikom) to je jedan od onih projekata koji čine velike prekretnice u životu.

Pripremila: Marina Pilar

Foto: privatni arhiv, Ana Lorencin Buljan

ZADNJE OBJAVE

PRATITE NAS

24,000ObožavateljiLajkaj
10,000PratiteljiSlijedi
108PretplatniciPretplatiti

Ne Propusti

POPULARNI TAGOVI

POPULARNE KATEGORIJE