Maja Horvat, MAYA Art&Pottery Studio, izrađuje keramičke proizvode vedrog apstraktnog stila
M

Prekrasne apstraktne predmete baš volimo u našem domu! Nježni i funkcionalni dizajni su sve što vam treba, a u današnjoj priči ćete upoznati jedan cool brend koji je iz Rijeke.

MAYA Art&Pottery Studio je brend koji dolazi iz Rijeke a poznat je, ne samo u Rijeci i Hrvatskoj, već i izvan granica Lijepe naše!

U ponudi ima razne rukotvorine od keramike – vaze, šalice, tanjuriće, zdjelice i u posebnom dizajnu!

Odlučili smo upoznati Maju, njezinu poduzetnički i kreativnu priču.

Ukratko nam se predstavite, tko stoji iza brenda?

Moje ime je Maja Horvat (37), samouka sam apstraktna slikarica i educirana keramičarka. Trenutno živim i stvaram u Rijeci, iako sam većinu života provela u Zagrebu. Školovala sam se i profesionalni rad dosad usmjerila u potpuno drugačije područje, kroz rad na društveno-razvojnim projektima kao istraživačica i direktorica male konzultantske tvrtke. Dakle, u području koje nema veze s umjetnošću i kreativnom.

Koliko dugo se već bavite keramikom? Kako se rodila ljubav?

Uslijed zdravstvenih problema koji su na dubljoj razini otkrivali kako zanemarujem svoju kreativnost te puno generiranog stresa, imala sam poriv za rad s glinom, rad rukama, daleko od kompjutera, efikasnosti i rokova. 2018. godine sam završila jednogodišnje formalno obrazovanje za rad s keramikom na Pučkom otvorenom učilištu Zagreb kod Dijane i Mirjane Rajković, a po dolasku iz Zagreba u Rijeku kod Dijane Lukić u Rijeci u LiCe – Likovni Centar započela s radom na lončarskom kolu što je potpuno nova vještina.

A kako je došla ideja o osnivanju brenda?

Nakon više hobističkih godina i traženja svojeg stila, početkom 2021. godine odlučila sam investirati te urediti i opremiti vlastiti studio kao intimni radni prostor koji je ujedno bio početak nove faze u radu te rađanje branda. U početku sam otvorila Instagram primarno da na jednom mjestu imam mapu svojih radova. Vrlo spontano, ugodno me iznenadio interes pratitelja, ali i malih ljetnih galerija na obali koje su htjele imati moje komade prodaji. Nakon prvih iskustava prodaje, bilo je jasno da je potrebno definirati vizualni identitet branda i pakiranje čime se spontano i dijelom neplanirano rodio novi poduzetnički poduhvat.

Što sve možemo pronaći u MAYA Art&Pottery Studiu?

Izrađujem uporabnu i dekorativnu keramiku. Trenutno radim različite veličine i modele šalica, zdjelica, vaza, dominanto na lončarskom kolu, ali i kroz ručno modeliranje. Svaki predmet je unikatan oblikom i oslikavanjem, o opet odlično funkcioniraju zajedno kao setovi. Posebno mi je važno da se kupac prepozna u toj unikatnosti predmeta i da osjeti da je njegov, da ga nešto uvuče.

Moja osnovna filozofija je da predmeti koje koristimo u svakodnevnoj upotrebi dobiju određenu umjetničku vrijednosti i da na taj način svojeg vlasnika svakodnevno raduju. Najviše me ljuti kad nešto poklonim dragim osobama, pa kažu da će čuvati i staviti u vitrinu.

Ideja je upravo suprotna, da lijepe stvari svakodnevno koristimo, ne samo za „posebne prilike“.

Baš nam je cool dizajn i filozofija brenda! Gdje pronalazite inspiraciju?

Osnova mog stila je vedri apstraktni stil. On je plod prepuštanja i snažnog osjećaja za boje koje je izraženo od najranijeg djetinjstva. Naime, uz keramiku, bavim se i apstraktnim slikarstvom, te je glina zapravo postala samo dodatni medij oslikavanja. Dolaskom u Rijeku, našla sam jednu apstraktnu sliku koja je nastala kad sam imala samo 4 godine, koju je moj djed kao veliki zaljubljenik u umjetnost uramio i tako je preživjela, a shvatila sam gledajući je da se nisam puno odmakla u stilu.

Cijeli moj put otvaranja kreativnom izričaju bio je odmak od analiza i planiranja, pa su svi moji radovi duboko baziran na intuitivnom stilu gdje se bez početnog plana i direktne inspiracije slojevito razvijaju boje, oblici i motivi koji puno značenje otkrivanju na kraju procesa stvaranja.

Jako ste poznati i izvan granica lijepe naše. Recite nam nešto o tome!

To je čar interneta. Instagram i Etsy ne poznaju granice.

Planirate li nešto novo uvesti u svom brendu? Otkrijte nam planove!

U umjetnost sam ušla terapijski, želeći iskusiti to prepuštanje procesu stvaranju. Stoga nemam posebnih planova, svaki ciklus stvaranja donese nešto novo, neočekivano. Ljeto je vrijeme kad uspijem duže provoditi u studiju te se radujem što će se izroditi.

Draga Maja, hvala puno na razgovoru, želimo vam svu sreću u daljnjem stvaranju!

Fotografije: Maja Horvat

Prethodni tekst – Poznata stilistica Barbara Repe predstavila kolekciju brenda Repe, uključuje 17 torbica.

KONCEPT MAŽARspot_img

novosti

povezani članci