Krk je domaćin prvog Festivala turističkog i etno filma!
K

Festival turističkog i etno filma okupio preko stotinu filmova

Početak listopada donosi prvo izdanje jedinstvenog filmskog festivala koji je već svojom premijerom skrenuo pozornost na sebe i na kojeg je prijavljeno preko stotinu radova. Festival turističkog i etno filma će se održati 4. i 5. listopada u Krku, a osim filmova sudionicima priprema i dva vrijedna panela na kojima će sudjelovati eminetni stručnjaci. Sva događanja će se odvijati u gradskoj vijećnici Grada Krka.

U organizaciji Udruge Tragom hrvatske baštine i pod pokroviteljstvom Grada Krka, TZ Grada Krka i TZ otoka Krka priprema se doista bogat program koji će započeti 4. listopada u 11 sati svečanim otvaranjem festivala uz nazočnost brojnih uzvanika, među kojima će biti i potpredsjenik Vlade RH Oleg Butković, koji će nazočiti i  panelu na temu održivosti otoka, a koji će uslijediti odmah po otvaranju festivala. Na panelu će sudjelovati i krčki gradonačelnik Darijo Vasilić, Dominik Paparić – ravnatelj Uprave za otoke pri Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova Europske unije, zamjenik župana PGŽ Vojko Braut te brojni drugi panelisti koji će govoriti o ovoj vrlo važnoj temi.

Od 14 sati započinje i prikazivanje filmova koji su ušli u uži izbor festivala, odabranih od preko stotinu pristiglih radova. Stručna komisija odabrala 24 etno i 40 turističkih filmova koji će se natjecati za nagrade TEF-a, pa će publika doista imati prigodu pogledati “creme de la creme” hrvatske filmske produkcije etno i turističke tematike. Ulaz na panele i na prikazivanje filmova je slobodan za publiku te će to biti jedinstvena prigoda svima da upoznaju raznolikost pristupa snimanja filmova navedene tematike, a samim tim i još bolje upoznaju ljepote Hrvatske.

U četvrtak 5. listopada festival se nastavlja u 11 sati panelom “Baština i turizam” na kojem će, među ostalima panelisti biti i etnologinja Mirela Ravas, direktorica TZ otoka Krka Majda Šale te fotograf i filmski redatelj Petar Trinajstić, publicist i književnik Nikola Petković kao i još nekoliko panelista koji itekako imaju što reći o ovoj temi. Nakon panela održat će se i svečana podjela najboljima u nekoliko kategorija te će se tim činom i spustiti zastor na prvo izdanje ovog jedinstvenog festivala.

Uz sam festivalski program, posjetitelji će moći uživati i u izložbi koja će se predstaviti u Krku nakon izuzetno uspješnog izdanja u Zagrebu kojeg je otvorila i pohvalila sama ministrica kulture, dok će svoje autohtone proizvode ponuditi krčki OPG-ovi te tako dati i dodatnu vrijednost ovom sjajnom festivalu.

TEF donosi ne samo pogled na filmske uratke, već daje prigodu svima da aktivno sudjeluju u kreiranju novih pristupa snimanju etno i turističkih filmova valorizirajući itekako bogatu hrvatsku baštinu na najbolji mogući način. Zato je festival otvoren za sve, ne traži kotizacije, već širom otvara vrata svima. Bili sudionici, konkurenti ili sjedili u publici.

Tekst, fotografije: PR, naslovna fotografija: Ivor Mažar

Prethodni tekst – Žene za otok pozivaju vas na jednodnevni izlet u čarobnu Gacku dolinu

KONCEPT MAŽARspot_img

novosti

povezani članci