Stilueta Beauty Talk: Morena Bačić, 4look, otkriva kako njegovati kosu i koje proizvode koristiti
S

Tema naizgled toliko jednostavna da će vas iznenaditi koliko toga možda i ne znate. Frizerka Morena Bačić dio je 4look Beauty Concept tima i uvodi nas u jesensku kućnu hair care rutinu. Upravo ćete u 4look salonu dobiti vrhunsku njegu, ali i savjete koji će vam pomoći da kosa i u vašoj rutini p/ostane zdrava i njegovana.

Nakon ljeta koje, radi utjecaja sunca i mora, intenzivno djeluje na kosu i vlasište, vrijeme je za dobre jesenske navike. Jedna od njih je i pranje kose, usvojite tips & tricks s kojima ćete kosi pružiti maksimum!

„Jako puno ljudi ne zna dobro šamponirati kosu doma, kao prvo ne znaju odabrati adekvatan šampon. Drugo, ne znaju koliko je, osim dobrog šamponiranja, bitno pravilno i dugo ispiranje kose, a kao treće da se šampon bira po problematici i stanju vlasišta,  a kose.  Kad sve to uzmemo u obzir dođemo do toga da velik postotak žena ne  koristi dobar šampon već bira prema mirisu, bočici, svemu ostalome.“

Morena Bačić, 4look Beauty Concept

Važno – šampon birate prema vlasištu

Idealan uvod u naš razgovor. Kad se radi o koži, jako smo pažljivi, čitamo sastojke na ambalaži, dugo biramo. Kad se radi o kosi kao da još uvijek nismo dovoljno osviješteni i ne pridajemo odabiru šampona i njege dovoljno pažnje?

Da, to je istina! Radim ovaj posao jako dugo godina i kad god pričamo o kosi, pričamo upravo o ovome. Osvrnut ću se na salonski dio, 90% dobrog obavljenog posla je dobro odabrani šampon i njega. Ono što moram naglasiti i često to spominjem jer je najbitnije je da se šampon bira po potrebama vlasišta, to još mnogi ne znaju. Dakle, šampon isključivo biramo po stanju i eventualnoj problematici vlasišta kose, dok njegu (masku, regenerator, tretman…) biramo po stanju same kose.

Zavede nas ambalaža, dizajn, noviteti, reklame i često navedu na kupnju…

Često kažem klijenticama da sigurno pročitaju sastav kreme koje stavljaju na lice, a ne čitaju sastav šampona i ne razmišljaju na način da proizvodi trebaju pomoći kosi i vlasištu. Ipak, velik dio je na nama, frizerima. Mi moramo sugerirati, obraćati pozornost, informirati i pomoći da se osvijeste navike kućne hair care rutine. Bitna je dobra komunikacija.

Kad se kosa pravilno njeguje doma i u salonu, to je pun pogodak.

Ipak, u zadnje vrijeme više promišljamo o svim navikama. Idu li stvari ipak na bolje, vodimo li generalno više računa o tome što stavljamo na našu kosu?

Svakako idu na bolje. Živimo u vremenima gdje se lako dođe do informacija i mi, frizeri, primjećujemo da nam klijenti dolazi s dosta predznanja i puno konkretnih pitanja što je odlično. Žene i muškarci više promišljaju i više brinu.

Čitate li što se krije među sastojcima?

To je stvarno odlično. Svi imamo dostupne brojne informacije, međutim, nekad baš „zapnemo“ na malim stvarima. Jedna od njih je ispiranje kose. Čini li vam se da još uvijek jedan tako rutinski korak kućne njege ne odradimo kako treba?

Istina je i često pričam o tome s klijenticama. Jako je bitno dobro isprati kosu. Nevjerojatno je koliko često se kosa ne ispire dovoljno dobro i na njoj ostanu tragovi šampona, regeneratora ili maske što nije dobro.

Znate li kako šamponirati kosu?

Koliko je puta potrebno šamponirati kosu?

To sve ovisi, o kosi i učestalosti pranja. Ako ju peremo svakoga dana dovoljno je jedno šamponiranje. Žene i muškarci koji kosu peru dva puta ili jednom tjedno trebali bi kosu šamponirati dva puta. U salonu mi čak koristimo i dva tipa šampona, recimo prvo jedan dobar čistač, a zatim ovisno o problematici šampon koji pogoduje vlasištu. Bitno je stvarno dobro isprati, i šampon i masku jer kosa uzme što joj je potrebno, sve drugo moramo ukloniti. Ako to ne odradimo, radimo naslage, na vlasištu i kosi i imamo kontraefekt.

Koliko šampona treba koristiti? Mora li biti šampona na cijelom dlanu ili možda pretjerujemo?

Postoje šamponi bez umjetnih pjenila i sigurno će ih biti sve više i više. Kada šamponiramo kosu, pogotovo prvo pranje imate osjećaj da trebate staviti još i još, ali to je krivo. To što ne pjeni ne znači da ne vrši dobro svoju funkciju. Nama svima je pjena dokaz da je nešto čisto i volimo taj osjećaj, no nije nužno realan.  Trebalo bi pripaziti.  U principu gledate da je dovoljna količina jedne kovanice od pet kuna, ako je kosa duža, možete samo ponoviti šamponiranje još jednom. Dakle, ne treba pretjeravati, to nije dobro.

K18 šamponi utemeljeni na znanosti

Jedan od brendova koji brine više o zdravlju kose, manje o tom pjenušavom dojmu je K18. Znamo da u 4look salonu imate brend, znamo da ga i putem 4look Store webshopa imate u ponudi. Novost su šamponi, o čemu se radi?

Što se K18 proizvoda tiče, volim naglasiti kako se radi o brendu koji nije nastao u kozmetičkom laboratoriju već ima znanstveno pokriće. Znanstvenici su istraživali više od deset godina, tražili su taj jedan određeni peptid (među više od tisuću)  koji ima mogućnost obnavljanja vlasi kose i koji kosu čini čvršćom, jačom i elastičnijom. Nakon maske koje je osvojila tržište, osmislili su i dva šampona.

Jedan je namijenjen detoksikaciji vlasišta, njegova funkcija je fantastična jer uklanja apsolutno sve toksine, metale, sve što se naslagalo i sve što nismo možda koji put dobro oprali i isprali. Uz pomoć aktivnog ugljena napravi totalni detox. On sakupi sve na sebe, lijepo se šamponira, nakon njega kosa i vlasište budu zaista kako treba, prodišu.

Drugi šampon namijenjen je čestom pranju kose, ph neutralan je. Ovaj šampon je dobar i za sve one koji nemaju problematiku vlasišta, kao dio rutine njege kose. Izvrstan je!

K18 šamponi za kosu novost su na tržištu

Odlični savjeti! Razgovor nas je naveo na još jednu rutinu koja možda nije dobra. Pričamo o potrebama vlasišta i kose. Često kad nađemo šampon i njegu koristimo i koristimo iako smo možda riješili problematiku. Trebamo li tada mijenjati rutinu?

Tada treba mijenjati rutinu, kad se riješi jedna problematika, treba vidjeti stanje i prilagoditi njegu. Ako koristite uvijek isti tip šampona može se prijeći u neku drugu krajnost. Ili, ako nema problematike, treba koristiti ph neutralan šampon.

4look Store ima sve za vašu kosu. I super akciju.

Što sve utječe na stanje kose?

Utječu unutarnji i vanjski čimbenici. Došla nam je jesen, mnogima kosa više pada, sve je to u redu dok je pod kontrolom. Ako mi ili klijenti sami otkriju da je to više do prosjeka, onda treba reagirati.

Hvala Morena. A reagirajte i vi! Na 4look Store webshopu traje akcija, do kraja rujna, a za spas kose nakon ljeta. Kupovinom bilo koja dva K18 šampona, na poklon dobivate K18 masku 15ml. Savršeno!

Hvala Morena na vremenu i želji da preneseš znanje i dobre informacije!

Brinite o kosi kako bi bila zdrava i njegovana, i ne zaboravite na vlasište! Za kraj prepuštamo vas riječima Morene koja nam je pružila odlične savjete i preporuke:

Moram naglasiti i da je odličan put ka odabiru šampona i njege preporuka frizera koji prepoznaje potrebe. Isto tako, moram se dotaknuti i današnjeg tempa života koji je jako brz i stresan i to jako utječe na kosu! Živimo u vremenima u kojima nam kosa jako pati, a da toga uopće nismo svjesni. Brinite o njoj.

Fotografije: Ivor Mažar

KONCEPT MAŽARspot_img

novosti

povezani članci