Kolumna Sare Jurišević: Psihologija i ljepota
K

Kada pogledate sebe u ogledu što pomislite? Kakav je to osjećaj? Je li to sreća, oduševljenje vlastitim izgledom? Ili je riječ o prizoru koji nikada ne bi voljeli gledati? Izbjegavate li i pogled u vlastite oči?

Dokazano je kroz jedno istraživanje znanstvenika s Institute of Psychiatry u Velikoj Britaniji da osobe koje provode deset ili više minuta gledajući svoj odraz u ogledalu osjećaju anksioznost i depresiju zbog svog izgleda. Istraživanje je otkrilo i da su žene mnogo kritičnije od muškaraca (iznenađuje li to?) i da se žene gledaju u prosjeku 38 minuta dnevno za razliku od 18 minuta kod muškaraca. Kroz daljnja istraživanja došlo se i do činjenice da osam od deset žena nije zadovoljna sobom.

Ono što je jasno kod ovih podataka je da smo mi žene opčinjene svojim izgledom. No, trošimo energiju negativno, gledajući na ono što nam se ne sviđa. Vidimo i najmanje nesavršenosti i ne fokusiramo se na ono što je zaista dobro i lijepo na nama. Ako imamo lijepi osmijeh, zdravu kosu, sjajne oči, blistav ten to bi trebale naglasiti, biti zadovoljne onime što nam je priroda dodijelila, a ne svu svoju pažnju usmjeriti na onom što ne valja.

S druge strane, vjerojatno ste se bar jednom u životu nekome divili. Neka se žena sigurno pojavila u jednom trenutku vašega života i pomislili ste kako je savršena. Nije vam ni na kraj pameti prošlo da ona u sebi vodi iste borbe kao što vi činite i to samo zato što ju vi gledate iz druge perspektive. Da, jer su perspektive ono zbog čega patimo ili se eventualno radujemo. Imati uzor je odlična stvar, ali dok god to ne postane opsesija i dovede nas u još većim mukama.

No, danas kada je sve oko nas Instagram izgled, mislimo, pogotovo one najmlađe među nama, da bi morale ispuniti tuđa očekivanja i neka ”nepisana” pravila da budemo lijepe. Nije važno biti lijepe drugima – moramo prvo biti lijepe sebi. Moramo biti unikat, a ne kopija. Unikat ćemo biti kada budemo shvatile što nas čini lijepima. Netko bi se ovdje ubacio i rekao da nije sve u ljepoti. Slažem se. Istina je da su ljepota i naša psihologija jako povezane. Rijetki su oni koji mogu odvojiti ova dva segmenta i živjeti sretan život. Kratko rečeno, samo rad na sebi na psihološkoj i fizičkoj bazi rezultira našim zadovoljstvom.

Na trenutak zamislite da ste vi ona žena koju svi gledaju i koja je idol drugim ženama. Nije samo do izgleda. Vi zračite tako da privlačite poglede. Vaša harmonija iznutra i izvana je svima opipljiva pa vas doživljavaju na drugačiji način. Odabrali ste prave boje, prave materijale i dodatke i sada jednostavno blistate.

Vaša rutina je od tada ljubav prema sebi, na svim razinama. Tada vi s osmijehom na licu gledate vašu prijateljicu u odrazu u ogledalu i želite joj ugodan dan. Nakon toga odijevate odjeću koja vam se dopada, u kojoj se osjećate svoji jer vam daje osjećaj slobode i ljepote, a na kraju dodate na svemu tome blagu šminku koja će vam naglasiti prekrasne oči i mekane usne. Ništa više, a ništa manje od toga.

Obojale ste si život bojama koje vam znače i koje vas čine sretnim i drugo ne trebate.

 Piše: Sara Jurišević

Naučila sam kako spojiti boje iz prirode i ljepotu svakoga od nas. Nastao je tako projekt BeeUnique i postala sam savjetnica za imidž s naglaskom na boje. Najviše me veseli kada pomognem osobama da zavole sebe.

Facebook: TheBeeUnique,

Web stranica: beeunique.com.hr  

KONCEPT MAŽARspot_img

novosti

povezani članci